Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ekcémától az ételallergiáig

Az ekcéma nem csak tünete, de fontos előrejelzője is lehet a későbbi életkorban jelentkező ételallergiás panaszoknak. Az ekcéma és az ételallergiák közötti kapcsolatról dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológust kérdeztük.

ekcéma és a későbbi ételallergia kapcsolataA kisgyermekkori ekcémára a rendkívül száraz bőr mellett a végtagok hajlataiban, a nyakon, a fül mögött és a szem körül kialakuló, általában erős viszketéssel járó bőrgyulladás a jellemző. Azokban a családokban, ahol előfordult már allergiás megbetegedés, különös gonddal kell kezelni a csecsemő- és kisgyermekkori ekcéma kérdését. Az allergiás betegségek klinikai megnyilvánulása életkorok szerinti megoszlást mutat.


Az atópiás - allergiára hajlamos - gyermekeknél gyakran az ekcéma jelenti a későbbi allergiás betegségek kialakulásának első állomását. Ezt a folyamatot „allergiás menetelésként” ismerhetjük. A csecsemőkori bőrtüneteket követően, vagy azokkal egy időben a gyermeknél táplálékallergia is jelentkezhet. Az asztma megjelenése inkább a késő óvodáskor-iskoláskorra tehető, míg az allergiás nátha nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg, habár egyre többször észleljük már óvodáskorban is.


A betegségek tehát követhetik egymást, így az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, a későbbi életkorban más allergiákra is hajlamos lehet.

3 Tovább

Allergiás a gyermekem?

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így nem ritka, hogy pollenszezonban már az óvodáskorú gyermekek is orrdugulásról, tüsszögésről panaszkodnak.
Dr. Balogh Katalin allergológust a tünetekről és vizsgálatokról kérdeztük.

gyermekkori allergiaAz utóbbi években sajnos nem csak az allergiások számának emelkedésében tapasztalható változás, de a tünetek is egyre fiatalabb életkorban mutatkoznak. A légúti allergiára jellemző tünetek előfordulása korábban 5 éves kor környékén, vagy később volt tapasztalható, napjainkban azonban egyre gyakoribb, hogy már 3-4 éves gyermekeknél is jelentkeznek a szénanátha tipikus jelei.

Ha a gyermek jellemzően az év egy adott időszakában tüsszög, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik, szemviszketésre panaszkodik, akkor valóban felmerül a szezonális allergia gyanúja. A tünetek jelentkezhetnek egész évben is, ilyenkor a panaszokat jellemzően lakáson belüli allergén váltja ki, ez lehet háziporatka, vagy háziállatok szőre is.

Fontos, hogy a tüneteket ne keverjük össze a tavaszi-őszi időszakban gyakori náthával. Egyértelmű különbség, hogy a náthás panaszok rendszerint rövid időn belül megszűnnek, ezen kívül az allergia nem okoz hőemelkedést, lázat sem.

 

Az allergia vizsgálata történhet alkaros bőrteszt, vagy vérvizsgálat segítségével. Az, hogy mikor, melyik módszerrel vizsgálunk, egyéni elbírálás kérdése. Kisebb, 2 év alatti gyermekeknél jellemzően vérvizsgálattal történik az allergének meghatározása, de pollenszezonban, életkortól függetlenül is, ugyanezzel a módszerrel végezzük a vizsgálatot. Az alkaros bőrtesztet, vagy Prick-tesztet rendszerint nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél és szezonon kívül alkalmazzuk.

0 Tovább
12
»

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Utolsó kommentek