Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

háziállat allergia

Gyerekek és házi kedvencek

Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor a cseperedő gyermek egyre inkább vágyik valamilyen házi kedvenc társaságára. A véget nem érő alkudozások és ígéretek többnyire elérik céljukat és elgondolkozunk azon, hogy milyen állat is lenne a leginkább megfelelő.

 


Új trend: a csupasz háziállat

Létezik kopasz tengerimalac, hírességek kedvence a kínai meztelen kutya, de beszerezhetünk akár csupasz macskát is, mindez azonban csak esztétikai kérdés. Háziállat-allergia esetén ugyanis nem csak a szőrszál, vagy a toll allergizálhat. Tüneteket válthatnak ki az állat nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is. Sőt, a legtöbb gondot épp ezek az apró részecskék okozzák - figyelmeztet dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba. A beszáradt nyál és faggyú feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján és még a legalaposabb takarítás mellett is akár évekig kimutatható és tüneteket okozhat.

 

Allergén házi kedvenc ranglista

Allergia tekintetében nem állíthatunk fel egyértelmű sorrendet. Leggyakoribb e téren a macska-, illetve a kutyaszőr-allergia, előfordul azonban allergiás reakció lóra, hullámos papagájra, aranyhörcsögre, tengerimalacra és szinte minden otthon vagy a ház körül tartott állatra. Mindez azonban leginkább egyéni érzékenység kérdése. A házi kedvencek által okozott panaszok is a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek: köhögés, tüsszögés, szemviszketés. Az állat ketrecének, fekhelyének tisztán tartása, vagy az állattal történő érintkezés hatására bőrreakciók is jelentkezhetnek.

 

Húsvéti kedvencek

Az ünnep közeledtével egyre több helyen jelennek meg a kisnyulakat, kacsákat eladásra kínáló árusok, de az állatkereskedések is kibővítik kínálatukat ebben az időszakban. Ha alaposan átgondoltuk és valóban kisállatot szánunk ajándékba, a következőkre mindenképp figyeljünk. A nyúlszőr allergia a tesztek eredményei szerint nem ritka, a tünetek között szénanátha, asztma és csalánkiütés is szerepel. Ha házi kedvencnek a nyulat választjuk, lehetőség szerint tartsuk a kertben vagy az erkélyen. Rendszeresen fürdessük, és a szőrét keféljük át, a ketrecét tisztítsuk meg, az almot cseréljük, így csökkenthető a lakásban elszóródó allergén mennyiség. A simogatások után kézmosás, ruhacsere is szükséges lehet. Az élő kiskacsa vásárlásával kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy a hazai vizsgálatok szerint az allergiás betegek 15,9 százalékánál lehetett kimutatni liba, csirke, kacsa toll allergénnel szembeni érzékenységet. A leggyakrabban a liba és a kacsa toll allergizál, ennek oka, hogy többnyire ezekkel töltik meg a párnákat. A toll általában atkákkal szennyezett, ezért sokáig úgy vélték, hogy a tollallergiát is az atkák okozzák, mígnem a toll önálló allergizáló hatását laboratóriumi kísérletekkel is igazolták.

 

Állatok és allergiák

Az állattartás kérdésével érdemes óvatosan bánnunk, ha korábban már jelentkezett panaszunk emiatt. Javasolt ezért vásárlás előtt javasolt többször felkeresnünk a tenyésztőt, vagy kereskedést, ahonnan beszerezzük majd az állatot és megfigyelni, okoz-e esetleg panaszokat. Ha korábban már egyértelműen jelentkeztek tünetek, javasolt allergia vizsgálatot végeztetni, amiből megtudhatjuk valóban fennáll-e az érzékenység. Nehezíti a helyzetet, hogy az allergia fajta specifikus, tehát pl. ha valaki allergiás a házimacskára, lehet, hogy a sziámira nem, vagy fordítva. A kutyafajtáknál is hasonló a helyzet – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin.

Plusz egy érdekesség

Az immunrendszerről tudni kell, hogy két alapvető része vesz részt a kórokozók elleni védelemben, illetve az allergiás reakciók kialakításában. A két sejtcsoport balansz-szerűen működik, tehát ahol az egyik a sok “feladat” következtében megerősödik, elnyomja a másikat. Ezért ha sok apró, úgynevezett mikrofertőzés éri a kisgyermeket, az immunrendszer fertőzések ellen védő része elnyomja az allergiát létrehozó részét. Felmérések példaként hozzák azt, hogy az úgynevezett farmer életmódot folytató családban születettek között alacsonyabb számban alakul ki légúti allergia, vagy ahol kisgyermekkorban kutya élt egy lakásban a családdal, kevesebben lettek allergiások fiatal felnőtt korukra.

 

www.allergiakozpont.hu

0 Tovább

Minden bőrkiütés ekcéma?

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, a panaszokat ugyanis más-más betegségek okozhatják.

bőrtünetek - rosacea - ekcéma -allergia ?


Tetőtől-talpig

Különböző bőrbetegségek nagyon hasonló tüneteket produkálhatnak. A pontos diagnózis felállítása nagyon fontos, mert a különböző elváltozások eltérő terápiákat igényelnek – hívja fel a figyelmet dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb formái közé tartoznak a különböző ekcémák. Azonban nem minden viszkető vörös folt vagy plakk hátterében áll allergiás ekcéma. Hirtelen megjelenő bőrtüneteket olyan betegségek is okozhatnak, amelyek nem allergiás eredetűek.

A bőrtünetek sokszínűsége

Az ekcéma bizonyos esetekben hasonló lehet például a pikkelysömör tüneteihez, vagy felületes gombafertőzéshez. A vörös, száraz, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma tünetei életkoronként is mutathatnak eltéréseket. Pikkelysömör, vagy orvosi nevén psoriasis esetén testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek, kéz- és lábkörmök is érintettek lehetnek. Arcon megjelenő bőrpír, viszkető vagy fájdalmas kiütések esetén az ekcémán kívül rosacea fennállásának lehetőségére is gondolni kell. A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. A hajas fejbőr viszketéséért gyakran nem sampon okozta allergia, hanem egy gyakori bőrbetegség, a seborrhea a felelős. A tünetek ez esetben a pubertáskor környékén kezdődnek: fokozott faggyútermelés, a hajas fejbőrön, szemöldököknél, orrszárnyi redőben, mellkason kialakuló zsíros korpázó hámlás és bőrvörösség jellemzi.

Belgyógyászati betegségek bőrtünetei


A bőrön jelentkező tünetek hátterében több ok is állhat, a megfelelő kezeléshez ilyen esetben komplex kivizsgálásra, több szakorvos bevonására is szükség lehet. Leggyakrabban belgyógyászati problémák állnak a problémák hátterében. Gyomor-bélrendszeri panaszok, hormonális eltérések vagy lappangó diabétesz is provokálhat bőrtüneteket. A panaszokat súlyosbíthatja vagy előidézheti lelki probléma, stressz is. Ilyen esetekben a kezeléshez pszichoterápia bevonására is szükség lehet.

Miért forduljon orvoshoz?

A fentiekből is jól látható, hogy a bőrön jelentkező tünetek sok esetben komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek. Az orvosi vizsgálat előtt otthon kipróbált terápiák nemcsak, hogy nem hoznak megfelelő eredményt, de így a módosult klinikai kép a diagnózis felállítását nehezíti az orvos számára.

Öngyógyítás helyett érdemesebb tehát szakember tanácsát kérni a bőrpanaszok kezeléséhez. Így megelőzhetők a hosszas kivizsgálások, valamint hibás diagnózisok alapján hosszasan alkalmazott, kevésbé hatékony kezelések és azok mellékhatásai.

www.allergiakozpont.hu

0 Tovább

Csípések és allergiák

Égő, szúró, viszkető érzés – a méh-, vagy darázscsípés normál tünetei. Dr. Pintér Judit allergológustól azt is megtudhatjuk, hogy mit tegyünk, ha a panaszok ennél súlyosabbak, vagy fokozódnak?

 

A méh- és darázsméreg allergia tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok, de súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat. Az enyhébb panaszok közül különös figyelmet igényel, ha a csípés helyén több napon át tartósan fennálló, vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk. A csípés helyén jelentkező szokatlan reakciók – elhúzódó, az átlagosan nagyobb méretű duzzanat - után mindenképpen forduljunk allergológus szakorvoshoz.

Méh, darázsméreg allergia esetén – szerencsére ritkán- már az első csípés is súlyos allergiás rohamot válthat ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn ( 20-30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt. A beteg állapota ilyen esetben gyorsan romolhat és akár pár perc alatt is kialakulhat a legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció, az anafilaxia, melynek során szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki.

 

A darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakció vérvizsgálattal, a szervezetben IgE ellenanyag kimutatásával igazolható. Ebben az esetben a szükséges gyógyszerek mellett hozzájuthatunk a gégevizenyő, így a fulladás megelőzésére szolgáló auto-injektorhoz is. Az önbelövős fecskendőt a csípés után azonnal használva a szakszerű segítség megérkezéséig megelőzhetjük a súlyosabb, akár végzetes tünetek kialakulását.

Fontos, hogy a vérvizsgálat nem csak a csípést követő napokban, de az egész év folyamán bármikor elvégezhető, az allergiát igazoló ellenanyag kimutatható.

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek