Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Krónikus fáradtságtól szenved? Titánium allergia is okozhatja a panaszait!

Allergénmentes fémként terjedt el: implantátumok, ékszerek készülnek belőle. Egyre több kutatás igazolja azonban, hogy a titánium allergia létező jelenség, a szerteágazó tünetek miatt pedig sok a diagnosztizálatlan beteg.

Nem mindenkinek jelent megoldást

A fémallergiák okozta panaszok különösen nők körében fordulnak elő gyakran. A legtöbb tünet megjelenése a nikkelből készült ékszerek, övcsatok viseléséhez köthető – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A fogászatban és az ortopédiai műtétek során alkalmazott implantátumok ezért - a fémallergiás betegek számára – a hypoallergénként ismert titániumból készülnek. Korábbi vizsgálatok is igazolták azonban, hogy sajnos ez sem jelent mindenki számára megoldást, a titániumból készült implantátumok, ékszerek is allergiás reakciót okozhatnak.

Bonyolult diagnózis

Fémallergia leggyakrabban az allergénnel történt érintkezés helyén megjelenő viszketés, bőrkiütések, bőrvörösség tüneteivel azonosítható. A tünetek erőssége egyéni érzékenység függvénye, elhelyezkedése pedig ékszerek viselése kapcsán elsősorban a fülcimpán, nyakon, vagy piercingek esetében az érintett testrészen, például a köldök területén jellemző. Fogászati implantátumok esetében a szájüregben is hasonló jeleket tapasztalhatunk, ezen kívül szájüregi fekélyek, ínygyulladás, az arcon bőrkiütés is jelentkezhet. A fémallergia viszonylag könnyen beazonosítható jelei mellett azonban kevésbé egyértelmű tünetek is jelentkezhetnek.

Krónikus fáradtságot is okozhat

A titánium érzékenység a bőrtünetek mellett krónikus fáradtság szindróma formájában is jelentkezhet. A betegség legjellemzőbb tünete: a fél évnél hosszabb ideje fennálló, fizikai, vagy lelki megterheléstől függetlenül jelentkező, pihenés, kikapcsolódás hatására sem múló fáradtság. További tünetek lehetnek még a koncentrációzavar, az álmatlanság, torokfájás, a fejfájás, ízületi és izom- és hasi fájdalmak. Amennyiben az elmúlt időszakban hasonló, elhúzódó panaszokat tapasztalt és ezek jelentkezése összefüggésbe hozható a titániummal – fülbevaló, piercing, implantátum beültetése, fogászati, vagy ortopédiai műtét során – gondolnia kell arra, hogy a tüneteket titánium allergia is okozhatja.

Egyszerű vizsgálattal igazolható

A titánium allergia vérvizsgálattal kimutatható. A limfocita-transzformációs teszt specializáltan, az ún. késleltetett érzékenység igazolására alkalmas. Olyan esetekben tehát, amikor nem jelentkeznek rövid időn belül, a jól látható bőrtünetek, de a krónikus fáradtság tüneteit tapasztalja, a vérvizsgálat segíthet tisztázni, hogy panaszait titánium allergia okozza-e. A hamarosan elérhető vizsgálat alkalmazható megelőzés céljából is: ha a betegnek már volt korábban találkozása titániummal, ha egyéb allergiás betegsége van, ha ismert fémallergiás, ha netán van már implantátuma és tünetei vannak, a következő implantáció előtt feltétlenül javasolt elvégeztetnie – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin.

www.allergiakozpont.hu

0 Tovább

Implantátumok és fogászati allergia

A fogászati allergiás panaszok elkerülésére, a fogorvosok a titánból készült fogpótlások alkalmazását javasolják. A titán sem nyújt azonban megoldást mindenkinek. Dr. Balogh Katalin allergológus elmondja, miért.

 

fogászati allergia - implantátum beültetés előtt is vizsgálandóA fogászatban használt fémek közül az allergiás reakciók okozói döntően a nikkel, króm, kobalt, arany és réz. Az aranyról már a 80-as években is kimutatták, hogy fogászati implantátumokban történő felhasználása, az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Az implantátumok éppen ezért a legtöbb esetben egy korábban hipoallergénként ismert anyag, a titán felhasználásával készülnek. Az elmúlt években azonban egyre több eset igazolta, hogy az ortopédiában és a fogászatban alkalmazott, titánból készült implantátumok is allergiás reakciót okozhatnak. A titán által leggyakrabban kiváltott I-es és IV-es típusú allergiás reakciók főbb tünetei: égő és bizsergő érzés, szájszárazsággal vagy anélkül, az ízlelés elvesztésével, vagy más általános tünetekkel, úgy mint fejfájás, gyomorhurut, súlyvesztés, ízületi fájdalmak, izomfájdalom. Szájüregi allergia jele lehet bőrvörösség, ajak ödéma, vagy bevérzések a szájpadon, szájüregi fekélyek, íngyulladás, térképnyelv, a szájzug fájdalmas berepedezése, ajak körüli ekcémás bőrelváltozások, vagy a szájnyálkahártya jellegzetes úgynevezett lichenoid reakciói.

 

Fémallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha a tüneteket okozó fémből készült tárgyak használatát mellőzzük. Érdemes ezért még az implantátumok beültetése előtt fémallergia vizsgálatot végeztetnünk. A fémallergia vizsgálat segítségével igazolható. Fogászati beavatkozások, implantátum beültetése előtt különösen javasolt a teszt elvégzése azon pácienseknél, akiknél egyéb fémre már jelentkezett allergiás reakció. Elengedhetetlen a vizsgálat olyan esetben, ha a beteg már elveszítette egy vagy több implantátumát, az ilyen betegeknél ugyanis közel 50%-ban igazoltak fémallergiát.

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Utolsó kommentek