Hajfestékek, arclemosó, krém, alapozó, szemfestékek, napvédő krémek, parfümök, körömlakkok. Egy nő bőre naponta megszámlálhatatlan illat- és színezőanyaggal, tartósítószerrel kerül kapcsolatba. Nem csoda tehát, hogy az utóbbi években megemelkedett a különböző bőrallergiák előfordulása is. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus a tünetekről és kozmetikumokról nyilatkozott.

allergiás reakciő bőrön_Budai AllergiaközpontAz allergiás reakció kialakulhat a termék használatát követően rövid idővel, de jelentkezhet akár napokkal, hetekkel később is. Ilyen esetekben nehezebb a kiváltó okok meghatározása. A leggyakrabban észlelt tünetek általában bőrpír, kiütés, hámlás és duzzanat a bőrfelszínen. A tünetek kezeléséhez bőrgyógyászati vizsgálat során kaphatunk segítséget. A bőrtünetek gyógyítása után érdemes kideríteni, hogy mi okozta a tüneteket, ekkor elvégezzük az epicutan allergia vizsgálatokat.


A bőrre egy speciális tapasz segítségével rögzítjük a vizsgálni kívánt anyagokat, majd többszöri leolvasást követően meghatározható a tüneteket kiváltó allergén.

 Napjainkban számos olyan termék kapható, amelyet hypoallergén jelzővel látnak el. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs –citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.

 Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében azt javaslom, ha bizonyos kozmetikumokat évek óta problémamentesen használunk, ragaszkodjunk hozzájuk. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatunk egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz. Amennyiben eddig nem sikerült megfelelő terméket találnunk, javasolt szakemberhez fordulnunk, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az eredmények tükrében javaslatot tesz, hogy milyen termékcsaládból érdemes válogatnunk.