Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekeknek és felnőtteknek is érdemes probiotikum kúrát tartani

Tavaszra nemcsak a vitaminraktárak merülnek ki, de a téli antibiotikum kúrák, hasmenéses betegségek is nyomot hagynak a szervezetben. A probiotikumok kedvező hatásairól dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenerológus, az Allergiaközpont főorvosa számolt be.

Mi a probiotikum?

A probiotikumok a szervezetünkben, a vastagbélben élő hasznos baktériumok, melyek számos kedvező funkcióval bírnak. Jótékony hatásaik közül fontos kiemelni, hogy segítenek a normál bélflóra fenntartásában azzal, hogy gátolják a kártékony baktériumok elszaporodását, vitaminokat termelnek, segítik az ásványi anyagok felhasználását és a nemkívánatos anyagcseretermékek lebontását.

Széleskörű és hatékony

A probiotikumok elszaporodásukkal megakadályozzák a kórokozó patogén baktériumoknak a megkötődését a bélfalon, ennek következtében hatékonyan alkalmazhatóak a hasmenéses betegségek megelőzésére és kezelésére. Az immunrendszerre is kedvező hatást gyakorolnak: hosszútávon segítségükkel csökkenthető a légúti fertőzések száma, emellett fontos szerepet játszanak az allergiás betegségek – különösen az atópiás ekcéma – megelőzésében és kezelésében is.

Probiotikumok és bélflóra

A probiotikumok hatékonyan alkalmazhatóak a bélfóra megváltozott összetételével összefüggő betegségek kezelésében is. Dr. Polgár Marianne szerint az olyan funkcionálisnak nevezhető betegségek, mint az irritábilis bél szindróma, vagy krónikus bélbetegségek, mint a Crohn-betegség, vagy krónikus vastagbél-gyulladás esetében nagyon fontos, hogy a sérült bélflóra helyreállítása megtörténjen. A probiotikumok szedése akkor is hasznos lehet, ha a betegnek csak enyhébb, de visszatérő panaszai vannak; segítségükkel a székletproblémák, a haspuffadás enyhíthető, a stressz miatt megváltozott bélflóra is kezelhető.

Téli betegségek és a gyomor- és bélrendszer

A felsorolt betegségek mellett a probiotikumok szedése egyéb esetben is hasznos lehet. Ma már az egész világon elterjedt az a nézet, hogy probiotikumokkal kombinálják, mintegy megelőzés céljából is az antibiotikumok szedését. Télen leginkább a gyakori légúti fertőzések kezelésére  szedett készítmények ugyanis nemcsak a káros, hanem a jótékony, hasznos baktériumokat is elpusztítják a szervezetben, szedésük során kellemetlen mellékhatásként hasi panaszok, hasmenés jelentkezhet. Ennek megelőzésében a probiotikumok segíthetnek. Télen nemcsak a légúti, de a fertőzéses eredetű hányással, hasmenéssel járó megbetegedések is nagyobb számban fordulhatnak elő, a regeneráció során szintén jótékony hatású a probiotikumok szedése.

Rendszeresen érdemes szedni

A probiotikumok szedését gyerekeknek és felnőtteknek  egyaránt érdemes elkezdeni - javasolja az Allergiaközpont főorvosa. Tavasszal mindenkinek érdemes helyreállítania az esetleg betegségekkel és gyakori gyógyszerszedéssel teli hónapoktól megviselt bélflórát. A felsorolt panaszok enyhítésére, huzamosabb időn át is biztonsággal alkalmazható készítményekről van szó. A probiotikumok patikai készítmények formájában is elérhetők, - ez utóbbi esetben ismert törzsek, meghatározott csíraszámban szedhetők, - gyakorlatilag mellékhatásuk nincs. Az egészséges bélflóra fenntartását táplálkozásunkkal is segíthetjük. Probiotikumban különösen gazdag források a savanyított tejtermékek: a joghurt és a kefír.

0 Tovább

Egészségünk őrei: a probiotikumok

Antibiotikumok mellé, hasmenéses betegségek kezelésére kötelező, emésztési panaszokra ajánlott. A probiotikumok, sokoldalú felhasználásuk mellett segíthetnek az allergia megelőzésében is. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, alkalmazásukkal kapcsolatban kérdeztük.

probiotikumokA probiotikum kifejezés több, különböző jótékony baktérium törzset jelöl. A probiotikumok a bélrendszerben találhatóak, szinte születésünktől fogva bélflóránk természetes részei, melyet szoptatással, vagy probiotikum tartalmú tápszer adásával tarthatunk egyensúlyban. Ez az egyensúlyi állapot azonban különböző okokból bármely életkorban felborulhat.

Az antibiotikumok szedése során például nem csak a kórokozók, de a jótékony baktériumok is elpusztulnak. Az egészséges bélflóra felborulását eredményezheti még a fokozott stressz, helytelen táplálkozás, hasmenéssel járó betegség, vagy gyulladásos bélbetegség. Ezek következtében jelentkezhetnek a főként haspuffadással, hasmenéssel járó kellemetlen tünetek. Ilyen esetekben probiotikumok szedésével kell gondoskodnunk a normál bélflóra helyreállításáról.

Fertőzéses megbetegedések esetén az elfogyasztott probiotikum kiszorítja a bélben levő kórokozó baktériumokat, gombákat, gátolja a vírusok káros hatását. Hasmenéses betegségek alatt vagy után adva segít a normál bélflóra helyreállításában. Tudományos vizsgálatok igazolják a probiotikumok szerepét az allergia megelőzésében is. Csecsemőkorban a probiotikumok csökkentik az ekcéma és a tejérzékenység kialakulásának kockázatát. A későbbi életkorokban, bizonyos esetekben szintén eredményes a „jó baktériumok” adása, de ekkor már nem játszik szerepet az allergia-megelőzésben.

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Utolsó kommentek