Az eper fogyasztását követően gyakran jelentkeznek allergiás tünetek, ezek egyik formája a csalánkiütés. Dr. Garaczi Edina PhD bőrgyógyász-allergológus elmondta, miért.

eper es allergia

A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés - másnéven urticaria - a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes. Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása.

Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével - rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.