Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hozzátáplálási kisokos


Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának válaszai, a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Mikor kezdjük?

hozzátáplálás gyakori kérdésekA babák emésztőrendszere a 4. és 6. hónap között éri el a megfelelő fejlettséget, a hozzátáplálást tehát ebben az időszakban kezdhetjük. A mai ajánlások a gyermek 6 hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasolnak, ennél tovább valóban nem szükséges várnunk az új ételek bevezetésével. Lehetőség szerint a hozzátáplálást még a szoptatás időszaka alatt kezdjük meg, így az anyatej védőfaktorai segíthetnek az allergiás reakciók megelőzésében.

Mi kerüljön a tányérra?

Először javasolt almalével, vagy reszelt almával kínálni a gyermeket, ezt követheti sárgarépa, őszibarack, burgonya, sütőtök. Lényeges, hogy egy alkalommal mindig csak egyféle ételt kóstoltassunk meg, így az esetlegesen fellépő tünetek – hasmenés, hasfájás, kiütések - kiváltó okát is könnyen beazonosíthatjuk.

Sózzunk, cukrozzunk, ízesítsünk?

A gyümölcsök természetes formában is tartalmaznak gyümölcscukrot, vagy más néven fruktózt, ami kellemes édes ízt biztosít a baba ételeinek. A főzelékeket anyatejjel hígítva szintén kellemes ízű ételt készíthetünk számára. Külön sózásra, édesítésre a kezdeti időszakban nincs szükség.

Teljes kudarc?

Ne essünk kétségbe, ha az új ízek bevezetésével lassan haladunk, az étel elutasításának több oka is lehet. Az elválasztást fokozatosan kezdjük, az első falatokat szoptatás után egy-két kanállal kóstoltatjuk meg a picivel, így előfordulhat, hogy egyszerűen nem éhes. Érdemes hetekkel később visszatérni a „nemszeretem” ételekre, elképzelhető, hogy akkor jóízűen elfogyasztja majd. Minden babának meg kell tanulnia a kanállal történő étkezést, ez gyermekenként eltérő hosszúságú időt vehet igénybe. A tanulási folyamatot segíthetjük azzal, ha kezdetben csak a gyümölcsök (alma, őszibarack) levével kínáljuk meg, a pépes ételek kóstoltatása csak ezt követően történjen.

Liszt előbb, tej később

Az utóbbi években a nemzetközi és a hazai orvosi ajánlások alapján korábbi időpontra tevődött át a glutén bevezetésének időpontja. Az anyatejes táplálás előnyeit kihasználva a glutént a baba 17. és 24. hetes kora között, kis mennyiséggel kezdve adjuk. A glutén tartalmú  élelmiszerek  fokozatos bevezetésével a „lisztérzékenység”, a coeliakia kialakulásának veszélye csökkenthető, még olyan családok esetében is, ahol van már coeliakiás beteg.
A tehéntej esetében továbbra is a korábbi az érvényes, fogyasztását 1 éves kor alatt nem javasoljuk. A túl korán megkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, ekcémát és hasmenést okozhat. Főzelékek készítéséhez egy éves kor alatt használjunk inkább anyatejet, vagy tápszert.

0 Tovább

Allergiavizsgálatok - Ételallergia-vizsgálat 1.

IgE ellenanyag-szint mérése

IgE ellenanyag nagy mennyiségben az I. típusú allergis reakció során szabadult fel. Ez adja az allergiák legnagyobb részét.

Jellemző rá az allergénnel való talalkozást követő gyors kezdet, heves tünetek. Előfeltétele, hogy az adott allergénnel a szervezet korábban már találkozzon.

Az allergiás reakció során az allergént felismerik a vérben keringő IgE ellenanyagok, kötődnek hozzá. Az ellenanyagok másik végükkel a hízósejtekhez kapcsolódnak, amikből többek között hisztamint szabadítanak fel. Ez a hisztamin aztán hasmenést, hányást, nyálkahártyaduzzanatot, viszketést, bőrkiütést, tüsszögést, köhögést okoz.

Jellemző ételek, melyek IgE típusú allergiás reakciók okozhatnak

Tejfehérje, tojás, búza, kivi, őszibarack, földimogyoró, húsok, kagyló, rák, szója, stb.

IgE mérése

Össz IgE: Célja, hogy a szervezet allergiás reaktív állapotáról információt kapjunk. Emelkedett össz IgE szint allergia fennálllására utalhat. De emelkedett lehet az össz IgE allergián kívül: parazita-fertőzéskor.

Specifikus IgE: Célja, hogy meghatározzuk, mely allergénre allergiás a szerveztünk. Allergia esetén az adott allergénnel szemben termelődött IgE szint emelkedett.

Pozitív eredmény

Pozitívnakértelmezzük a vizsgálati eredményt akkor, ha az IgE szint a normálisnál magasabb.

Fontos, hogy

  • csak olyan allergénnel szemben lehet magas az IgE szint, amivel életünkben már találkoztunk (pl. ha soha ne edtünk kagylót, akkor kagylóval szemben nem lehet emelkedett az IgE szint)
  • alacsony IgE szint nem azt jelenti, hogy azzal az anyaggal szemben nem vagyunk / leszünk allergiásak (jelentheti azt is, hogy még soha nem találkoztunk vele)
  • az emelkedés mértékét is figyelembe kell venni

Fontos továbbá, hogy az IgE allergia vizsgálatot a klinikai tünetekkel együtt kell értékelni. Az allergia diagnózisának biztos kimondásához a tüneteknek és az IgE szint emelkedésnek egymással összhangban kell lennie. Enhye IgE emelkedés tünetek nélkül még nem jelenti az allergia fennálltát.

Negatív eredmény

Az IgE közvetítette allergiás reakció az allergiák csak egy formája. Ezen kívül több más mechanizmussal működő allergia van. Ezeket más tesztekkel kell vizsgálni.

A negatív IgE vizsgálati eredmény nem jelenti, hogy a vizsgált személynek nincs ételallergiája. Tünetek esetén a vizsgálatot érdemes tovább folytatni:

  • más allergének irányában
  • más mechanizmusú allergia irányában
  • ételintolerancia irányában

Felkészülés a vizsgálatra

Nem igényel felkészülést. A vizsgálat eredménye független a antihisztamin gyógyszer szedésétől, a vizsgálat előtt elfogyasztott táplálékoktól, a napszaktól.

Vizsgálat előnye

Bármikor elvégezhető. Antihisztamin szedését nem kell felfüggyeszteni. Kisgyermekeknél is elvégezhető.

Vizsgálat hátránya

Az allergiás tünetekkel kisebb a korrelációja a Prick tesztnél.

Viszonylag magas az álpozitív esetek aránya. 100 nem allergiás - nem emelkedett IgE szint - esetben kb 10-15 esetnél a vizsgálat emelkedett IgE szintet ad. (Ezért fontos, hogy a diagnózist allergológus szakember mondja ki az eredményeket a klinikummal történő összevetést követően.)

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Utolsó kommentek