Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sütivel is készülhet a télre!

Az őszi-téli időszakban igyekszünk felkészülni a betegségek megelőzésére. Az immunrendszer erősítésében az étkezéseknek is fontos szerepe van. Ha úgy érzi, hogy a saláták és gyümölcstálak távol állnak az ízlésétől, kóstolja meg a Vitamin golyó nevű édességet!

Sokan gondolják, hogy az egészségesként emlegetett étkezési szokásokat egyszerűen nem nekik találták ki. Nem szeretik a zöldségeket, a gyümölcsöket is alig, az édességekről pedig nehezen mondanak le - meséli Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Elsősorban nekik szeretnénk most kedvezni az alábbi recepttel, de a Vitamin golyót tej- és tojásallergiások, laktózérzékenyek is elkészíthetik.

Mit tartalmaz a recept?

A sütemény összetevői között megtalálható a sárgarépa, ami magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak a szem és a bőr egészségét védi, de egyben kiváló antioxidáns is, így segíti az immunrendszer működését, véd a fertőzések ellen és lassítja a sejtek elöregedését. A hozzáadott dióval értékes telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) juttathatunk a szervezetünkbe. A mézet már a római gladiátorok is szívesen fogyasztották, hogy növeljék erejüket, a citrom pedig közismert C-vitamin forrás.

A recept különlegessége a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag búzacsíra. Elsőként a magas E-vitamin-, kálium-, és foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Az egyik legjelentősebb antioxidáns hatású zsíroldékony vitamin az E-vitamin. Képes késleltetni az öregedést, hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagoktól is.  A B-vitamin csoport tagjai az anyagcsere, az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működésében játszanak fontos szerepet. Felhasználása széleskörű, fogyaszthatjuk nyersen salátákba, kefirbe, joghurtba, édességekbe szórva. Dió kiváltására fele-fele arányban keverve, bármelyik diós étel készítéséhez felhasználhatjuk.

Hozzávalók:
- 200g sárgarépa
- 50g dió
- 50g búzacsíra
-30g kókuszreszelék
- 2 evőkanál méz
- a citrom

Elkészítés:
A sárgarépát meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük, közben a diót alaposan ledaráljuk. Egy mély tálban összekeverjük a reszelt sárgarépát, darált diót, búzacsírát, a kókuszreszelék 2/3 részét és a citrom lereszelt héját. Hozzáadunk annyi citromlevet, hogy jól formázható masszát kapjunk és édesítjük kevés mézzel. 1-2 órán keresztül hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Végül kis golyókat formázunk belőle és a maradék kókuszreszelékbe forgatjuk.

0 Tovább

Egészségünk őrei: a probiotikumok

Antibiotikumok mellé, hasmenéses betegségek kezelésére kötelező, emésztési panaszokra ajánlott. A probiotikumok, sokoldalú felhasználásuk mellett segíthetnek az allergia megelőzésében is. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, alkalmazásukkal kapcsolatban kérdeztük.

probiotikumokA probiotikum kifejezés több, különböző jótékony baktérium törzset jelöl. A probiotikumok a bélrendszerben találhatóak, szinte születésünktől fogva bélflóránk természetes részei, melyet szoptatással, vagy probiotikum tartalmú tápszer adásával tarthatunk egyensúlyban. Ez az egyensúlyi állapot azonban különböző okokból bármely életkorban felborulhat.

Az antibiotikumok szedése során például nem csak a kórokozók, de a jótékony baktériumok is elpusztulnak. Az egészséges bélflóra felborulását eredményezheti még a fokozott stressz, helytelen táplálkozás, hasmenéssel járó betegség, vagy gyulladásos bélbetegség. Ezek következtében jelentkezhetnek a főként haspuffadással, hasmenéssel járó kellemetlen tünetek. Ilyen esetekben probiotikumok szedésével kell gondoskodnunk a normál bélflóra helyreállításáról.

Fertőzéses megbetegedések esetén az elfogyasztott probiotikum kiszorítja a bélben levő kórokozó baktériumokat, gombákat, gátolja a vírusok káros hatását. Hasmenéses betegségek alatt vagy után adva segít a normál bélflóra helyreállításában. Tudományos vizsgálatok igazolják a probiotikumok szerepét az allergia megelőzésében is. Csecsemőkorban a probiotikumok csökkentik az ekcéma és a tejérzékenység kialakulásának kockázatát. A későbbi életkorokban, bizonyos esetekben szintén eredményes a „jó baktériumok” adása, de ekkor már nem játszik szerepet az allergia-megelőzésben.

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek