Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gluténmentes édességek farsangra, vagy gyerekzsúrra

Ha csak kevés időnk marad, akkor is készíthetünk finomságokat az ünnepekre. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa két olyan gyorsan elkészíthető receptet is ajánl, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.

Gluténmentes, tejmentes, diabetikus: gesztenyés keksz
Talán nincs is gyerek, aki ne szeretné a kekszet. Akár magában, akár teával, vagy kakaóval reggelire, uzsonnára is kínálhatjuk a házilag készített ropogtatni valót. Gyerekeknek szervezett összejöveteleken is nagy sikere van, otthon és az óvodában, iskolában is népszerű csemege. A gesztenyés keksz összetevői miatt a fogtündérnek sem kell aggódnia, mivel az édesítéshez xilitet használunk, abból is csak keveset. A gesztenyeliszt eleve édeskés íze, erős aromája mellé nem is kell több.

Hozzávalók: (25 darabhoz)

  • 10dkg gesztenyeliszt
  • 10dkg finomra őrölt mandula
  • 7dkg xilit plusz
  • 1 tojás
  • 5dkg kókuszzsír
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk sütőpor

Elkészítés:
Az őrölt mandulát összekeverjük a gesztenyeliszttel, a xilit plusszal és a sütőporral. Hozzámorzsoljuk a kókuszzsírt, mintha vaj lenne. Az egészet egybe gyúrjuk a tojással és ízesítjük a reszelt citromhéjjal. A tésztát fél-1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően 25 egyforma golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tetejüket kanállal lelapítjuk. 180fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Cukorbetegek, diétázók figyelmébe!
A napi szénhidrát mennyiség számításánál vegyük figyelembe, hogy 1 darab keksz tápanyag összetétele a következőképpen alakul. Energia: 65kcal. Fehérja 1g, zsír 5g, szénhidrát 5g.

Expressz édesség: házi gumicukor recept


Még ennél is rövidebb idő alatt készíthetünk gumicukrot, persze ehhez nem árt, ha van otthon kisméretű (pl. bonbon, vagy jégkocka) kiöntő szilikon forma. A recept elkészítéséhez ezen kívül csak egy bögre 100%-os, kevésbé rostos almalére és egy tasak porzselatinra van szükség. Ebből a mennyiségből - a forma nagyságától függően - megközelítőleg 15 gumicukrot készíthetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a porzselatint kevés vízben csomómentesre keverni, majd a gyümölcsléhez hozzáadni. A folyadékot ezután állandó keverés mellett felmelegítjük, míg el nem kezd zselésedni. Ha igényeljük, nyugodtan édesíthetjük mézzel, nyírfacukorral, vagy akár eritrittel is. Melegítés közben folyamatosan kanalazzuk le a tetejéről a habot, hogy a kész gumicukor ne legyen tele apró buborékokkal. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a formákba töltjük. Megvárjuk, míg megdermed - érdemes hűtőbe tenni – majd kb. 1 óra múlva már fogyasztható is.

A házi gumicukor glutén-, tej-, és tojásmentes. 1 db 11 kcal-t, 1g fehérjét, 0g zsírt és 9g szénhidrátot tartalmaz.

0 Tovább

Glutén-, tej-, tojásmentes vitamin bomba: Banános chia puding



Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan könnyű és gyors receptet ajánl, amelyet ételallergiások is elkészíthetnek, és hozzáadott cukrot sem igényel.

A desszert fontos alkotóeleme a chia mag, mely egy Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos azték zsálya termése. A chia magot már időszámítás előtt is alkalmazták a harcosok, vadászok étrendjében, hiszen rendkívül értékes energia-, tápanyag-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Hazánkban az omega-3 és omega- 6 zsírsavak bevitele eltolódott az omega 6 irányába, de a chia mag magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szív- és érrendszer védelméhez. Magas rost tartalma elősegíti a megfelelő bélműködést és a szénhidrátok felszívódását is lassítja.  Kiemelkedő a kálcium, foszfor, kálium, cink tartalma, így tökéletes kiegészítője lehet egy változatos, kiegyensúlyozott étrendnek.

Semleges, enyhén diós íz világának köszönhetően felhasználása igen sokrétű. Jól passzol mindenféle gyümölcshöz, tejtermékhez, és akár salátákhoz is adhatjuk. A lenmaghoz hasonlóan kocsonyás állagot képez folyadékhoz adva, de könnyebben hasznosulnak az értékes összetevői.

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2 dl rizstej
  • 2 evőkanál chia mag
  • egy fél banán
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • szeletelt mandula ízlés szerint

Elkészítés:
A rizstejet összekeverjük a chia maggal és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Hozzáadjuk a villával összetört banánt és a vanília rúd kikapart belsejét, majd a még finomabb hatás érdekében a tetejére mandulát szórhatunk.

 

0 Tovább

Menza helyzetkép és egészséges tízórai-receptekkel

Sokak emlékezetében még ma is aktívan él az iskolai menzák ízvilága és habár kétségtelen volt egy-két nagy kedvencünk, az ételek többségére mégsem az ízlelőbimbóknak nyújtott élvezet miatt emlékszünk. A januártól életbe lépő menza rendelettel a helyzet vélhetően változik majd, de addig is jól jöhet az egészséges, házilag készült tízórai, amihez most ötletadóként két recepttel is szolgálunk - Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségével.

A gyermekélelmezés fontossága

Régóta hangoztatják a szakemberek, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat már gyermekkorban érdemes kialakítani, hiszen a rossz étrend fontos szerepet játszik a felnőttkorban megjelenő szív- és érrendszeri, daganatos, csontízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések kialakulásában. Napjainkban egyre több gyermek csak az óvodában, vagy iskolában jut megfelelő táplálékhoz; emiatt a gyerekélelmezésnek egyre nagyobb a szerepe és a felelőssége is.

Nincs érvényes szabályozás

2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert.  Korábban is érkeztek panaszok az ombudsmani hivatalhoz a közéteztetéssel kapcsolatban, de az ajánlás életbe lépése után a bejelentések száma megsokszorozódott.  Legtöbb probléma az étkeztetés minőségével, mennyiségével és a speciális étkezési igények kielégítésével kapcsolatban merült fel. A gyakori bejelentések miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellátogatott több száz hazai gyermekétkeztetést végző intézménybe, és sajnos arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb helyen furcsa ízű és állagú ételeket tálalnak fel. Ezek után nem meglepő, hogy a gyerekek sem szívesen fogyasztják el a menzai kosztot.

Változatos tízórai

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér a 2015 januártól hatályos menza rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha „vésztartalékkal” is készülünk. Tízórait természetesen nem a reggeli, vagy ebéd helyett csomagolunk, de a szülők tapasztalatai azt mutatják, hogy jól jön az otthonról hozott elemózsia, ha az ebéd nem volt épp a gyermek kedvére való – mondja Varga Dóra. A gyermekek étvágya és ízlése is különböző. Van, akinek elég, ha pár kekszet és egy kis gyümölcsöt rágcsál napközben, és van, akinek szendvicsekkel kell kiegészíteni a napi menüt. Változatos tízórait készíteni nem könnyű, sokszor érezhetjük úgy, hogy kifogytunk az ötletekből. A következőkben egy egyszerű sós és édes tízórai receptet is ajánlunk.

Pizzás grissini  /diabetikus, tejmentes, tojásmentes/

Hozzávalók:


- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g búzaliszt
- 150 ml víz
- 2 evőkanál extra szűz olivaolaj
- 5 g instant élesztő
- egy kávéskanál só
- 70 g sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-2 teáskanál oregánó és bazsalikom

Elkészítése:


Langyos vízben elkeverjük az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. Közben kimérjük a liszteket, hozzáadjuk az olívaolajat, 1-1 teáskanál oregánót és bazsalikomot, átzúzott fokhagymát, kevés sót, majd az élesztős víz segítségével rugalmas tésztát gyúrunk. Fél-egy órán keresztül hagyjuk meleg helyen kelni. Ha duplájára dagadt, kicsit átgyúrjuk, és 3-4 mm vékony tésztát nyújtunk lehetőleg négyzet alakúra. Megkenjük az oregánós, bazsalikomos paradicsomszósszal, majd a tésztát félbehajtjuk. Éles késsel kb. 1 cm széles csíkokat vágunk, és megcsavarjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.

Gyümölcsös (áfonyás) müzliszelet

Hozzávalók:


- 100 g datolya vagy aszalt szilva
- 5 teáskanál lenmag
- 80 g zabpehely
- 40 g puffasztott amaránt
- 50 g vörös áfonya

Elkészítése:


A lenmagot néhány órára áztassuk be annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Mikor állaga kocsonyássá válik, turmixoljuk le. Közben a datolyát kockákra vágjuk, és néhány perc alatt puhára főzzük 100 ml vízben. Ezt követően alaposan összeturmixoljuk. A kapott masszákat összedolgozzuk, és hozzáadjuk a zabpelyhet, puffasztott amarántot és a vörös áfonyát. Végül egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tepsi alján jól elegyengetjük. 180 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Jó étvágyat!

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Utolsó kommentek