Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gluténmentes ünnepi sütemények

A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható.

A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlom – mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. Az első recept esetében kölesliszttel, a gesztenyés csillagnál pedig kókuszliszttel egészítettem ki a szükséges mennyiséget.

A köles - magas rosttartalma mellett - nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, vitaminban gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is. A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidrát tartalmú és rostokban gazdag.

Glutén- és tejmentes csokis piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 4db tojás
  • 1 púpozott evőkanál gesztenyeliszt
  • 1 púpozott evőkanál kölesliszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 2dl Cocomas kókuszkrém
  • 2 evőkanál kakaópor


Elkészítés:
A kókuszkrémet felhasználás előtt 30 perccel mélyhűtőbe tesszük, majd a hideg Cocomast habosra keverjük a kakaóporral és kevés cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál cukorral, majd hozzákeverjük a 2 különböző lisztet. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezt követően szépen lassan hozzákeverjük a lisztes masszát, figyelve, hogy a tojásfehérje ne törjön össze. A tésztát egy szilikon sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A papírt melegen lehúzzuk róla, majd megfordítjuk, és visszafele feltekerjük a piskótát. Ha kissé kihűlt, kitekerjük, majd kakaós krémmel megkenjük, és megint feltekerjük.

Gluténmentes gesztenyés csillag

Hozzávalók:

  • 160 gramm gesztenyeliszt
  • 60 gramm kókuszliszt
  • 150 gramm cukor
  • 100 gramm étcsokoládé
  • 100 gramm vaj
  • 2 db tojás
  • 1-1,5 dl tej
  • 2 teáskanál sütőpor


Elkészítés:
Összekeverjük a tojásokat a cukorral, felolvasztott vajjal, majd apránként hozzáadjuk az átszitált liszteket és a sütőport. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy muffin tészta sűrűségű masszát kapjunk. Végül hozzákeverjük az apró darabokra tört étcsokoládét. A tésztát csillag formájú szilikonos formába adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt.
Jó étvágyat kívánunk!

0 Tovább

A latex-allergia tünetei és kezelése

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.

Latex az egészségügyben és a hétköznapokban

A latex gyakori alapanyaga az egészségügyben használt eszközöknek. A műtétek során is használatos kesztyűk, az injekciós fecskendők, intubáló tubusok, katéterek és kesztyűk mellett számos egyéb eszköz tartalmazza. A latex-allergia így elsősorban az egészségügyi személyzet körében fordul elő a leggyakrabban, de a műtőben fellépő anafilaxia (súlyos, az életet is veszélyzetető allergiás reakció) 16,6%-ában is a latex szerepét igazolták. Ilyenkor hamarabb gondolnak egyéb okokra (gyógyszerek iránti érzékenység, aneszteziológiai reakció), mint a latex-allergiára.-magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa.

Ez részben a későbbiek szempontjából lényeges, hogy a beteg latex-szel való érintkezése ne ismétlődjön, másrészt az ellátás során újabb és újabb latex felhasználásával készült eszközök alkalmazása ronthatja a páciens állapotát. A fogászati rendelő szintén műtőnek tekinthető, hiszen a beavatkozások során az orvosnak a gumikesztyű viselése kötelező és az a beteg nyálkahártyájával érintkezik, ezért ugyancsak előfordulhatnak a latex-allergia enyhébb, vagy súlyosabb tünetei. A latex-érzékenység a leggyakoribb az egészségügyi dolgozók között, de szintén foglalkozási ártalomnak számít fodrászoknál és élelmiszeripari dolgozóknál.

Tünetek

A latex-allergia legjellemzőbb tünete az érintkezés helyén kialakult bőrpír, kiütés, viszketés. Fokozott érzékenység esetén azonnali reakció jelentkezik: a jelenséget szénanátha szerű tünetek, kötőhártya gyulladás, viszketés, kiütések kísérik. Ritkább esetekben bekövetkezhet szívritmus emelkedés, remegés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, anafilaxiás sokk.

Latex tartalmú használati tárgyak

  • Condom
  • Cumi (etető cumi, játék cumi)
  • Elasztikus ruházati cikkek
  • Esőkabát
  • Kerekesszék alkatrészek
  • Konyhai gumikesztyű (mosogatáshoz, takarításhoz)
  • Léggömb, labda, sportszerek
  • Matrac
  • Papucs, cipő
  • Pelenka-ragasztószalagok
  • Ruha gumírozása
  • Telefonzsinór
  • Úszógumi

Vizsgálatok

A latex-allergia megállapítására alkalmazható a bőrteszt, vagy vérvizsgálat. Bizonyos esetekben a túlérzékenység patch teszttel mutatható ki. (A hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata.)

Kezelés

A latex-allergia kezelésének egyetlen módja a latex tartalmú eszközök használatának mellőzése. A tünetek kezelése kapcsán említést kell tennünk a latex-gyümölcs keresztreakciókról. Bizonyos anyagok szerkezete nagyon hasonló, így amennyiben a szervezet allergiás reakciót mutat az egyik allergénnel szemben, előfordulhat, hogy egy másik, hozzá szerkezetileg hasonló anyag elfogyasztása, vagy a vele történt érintkezés után is jelentkeznek a tünetek. A talán legismertebb keresztreakció, hogy a parlagfű allergiás beteg tünetei görögdinnye fogyasztása után is jelentkeznek, vagy rosszabbodnak.

A latex allergiások számára ez okból a banán, avokadó, eper, mangó, őszibarack és citrusfélék fogyasztása nem javasolt. A felsoroltakon kívül gyakori társult allergén a mogyoró, papaya, burgonya, paradicsom is.

0 Tovább

Hogyan főzhet tojás nélkül is finomat?

A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia. Jellemzően gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. Kezelésének egyetlen módja a tojásmentes diéta, melynek kivitelezéséhez Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ad hasznos tanácsokat.

Nem csak a tojás okozhat gondot

Abban az esetben, ha a szervezet a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel és az immunrendszert védekezésre készteti, tojásallergia valószínűsíthető. Tojásérzékenység esetén sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, továbbá más szárnyasok tojása sem fogyasztható az erős keresztreakció miatt. Kerülni kell a szárnyasok tollával történő érintkezést is. Előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében, az orvos utasítása alapján kerülendő.

Mindig olvassa át az összetevőket!

A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend. Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, nem tartalmaznak-e, akár csak nyomokban tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása.

Tippek, hogyan kerüljük el a tojás fogyasztását:

  •  A durumlisztből készült tészták tojásmentesek.
  • Linzertésztát tojás nélkül is készíthetünk, ugyanolyan finom lesz.
  • Tojás nélkül készült tésztákat kevés kukoricaliszttel készítsük, hogy szép sárgás színe legyen.
  • Tyúktojást nem helyettesíthetünk más szárnyasok tojásával sem, mert hasonló fehérjeszerkezetük miatt szintén allergiát okozhatnak.
  • Panírozáshoz tojás helyett használjunk tejet.

Tojás helyettesítése:

  • Tojáshelyettesítő por: Loprofin (nem tartalmaz glutént, tehéntej-fehérjét, tejcukrot, gyümölcscukrot és szóját.), Femini
  • kukorica-, burgonyakeményítő-vel pótolható.
  • gyümölcsök:  jó tojáshelyettesítők kevert süteményekben, használható banán- vagy almapüré. 1 tojást kb. 80g banán vagy almapüré alkalmazásával lehet pótolni.
  • Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása, esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól alkalmazható egyes sütemények elkészítéséhez.  1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet.
  • Ha a tojás szerepe a receptben az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett - sűrítő és zselésítő hatásuk miatt - jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffin formában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

 

+1 tipp: Zabpelyhes almás szelet

Vállalkozó kedvűek figyelmébe ajánljuk az alábbi diabetikus, tojásmentes receptet.

Hozzávalók:

500 gramm zabpehely

1 kg édeskés alma

100 gramm mandula

100 gramm vaj

2 teáskanál fahéj

1 csipet só

Elkészítés:

Az almákat megmossuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük a héjával együtt. Kézzel összedolgozzuk a zabpehellyel, durvára vágott mandulával és az olvasztott vajjal. Fahéjjal és egy csipet sóval ízesítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen eloszlatjuk benn a masszát. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percen keresztül sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 

0 Tovább

Sütivel is készülhet a télre!

Az őszi-téli időszakban igyekszünk felkészülni a betegségek megelőzésére. Az immunrendszer erősítésében az étkezéseknek is fontos szerepe van. Ha úgy érzi, hogy a saláták és gyümölcstálak távol állnak az ízlésétől, kóstolja meg a Vitamin golyó nevű édességet!

Sokan gondolják, hogy az egészségesként emlegetett étkezési szokásokat egyszerűen nem nekik találták ki. Nem szeretik a zöldségeket, a gyümölcsöket is alig, az édességekről pedig nehezen mondanak le - meséli Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Elsősorban nekik szeretnénk most kedvezni az alábbi recepttel, de a Vitamin golyót tej- és tojásallergiások, laktózérzékenyek is elkészíthetik.

Mit tartalmaz a recept?

A sütemény összetevői között megtalálható a sárgarépa, ami magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak a szem és a bőr egészségét védi, de egyben kiváló antioxidáns is, így segíti az immunrendszer működését, véd a fertőzések ellen és lassítja a sejtek elöregedését. A hozzáadott dióval értékes telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) juttathatunk a szervezetünkbe. A mézet már a római gladiátorok is szívesen fogyasztották, hogy növeljék erejüket, a citrom pedig közismert C-vitamin forrás.

A recept különlegessége a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag búzacsíra. Elsőként a magas E-vitamin-, kálium-, és foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Az egyik legjelentősebb antioxidáns hatású zsíroldékony vitamin az E-vitamin. Képes késleltetni az öregedést, hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagoktól is.  A B-vitamin csoport tagjai az anyagcsere, az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működésében játszanak fontos szerepet. Felhasználása széleskörű, fogyaszthatjuk nyersen salátákba, kefirbe, joghurtba, édességekbe szórva. Dió kiváltására fele-fele arányban keverve, bármelyik diós étel készítéséhez felhasználhatjuk.

Hozzávalók:
- 200g sárgarépa
- 50g dió
- 50g búzacsíra
-30g kókuszreszelék
- 2 evőkanál méz
- a citrom

Elkészítés:
A sárgarépát meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük, közben a diót alaposan ledaráljuk. Egy mély tálban összekeverjük a reszelt sárgarépát, darált diót, búzacsírát, a kókuszreszelék 2/3 részét és a citrom lereszelt héját. Hozzáadunk annyi citromlevet, hogy jól formázható masszát kapjunk és édesítjük kevés mézzel. 1-2 órán keresztül hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Végül kis golyókat formázunk belőle és a maradék kókuszreszelékbe forgatjuk.

0 Tovább

Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.

A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a rizsdara készítése során a rizsszemeket apró szemcsékké őrlik, így az értékes összetevők nem vesznek el, íze is a megszokottal teljesen megegyező, állagánál fogva viszont sokoldalúan használható.

Hagyományos búzadara helyett főleg 2 alapanyag közül választhatnak a lisztérzékenyek: rizsdara vagy kukoricadara.  A kukoricadara jobban elterjedt, az ára is kedvező, azonban sok gluténérzékeny beteg nem fogyasztja szívesen, jellegzetes kukorica íze miatt.  Számukra lehet jó választás a rizsdara, mely gluténmentes alapanyag, és kiválóan helyettesíti a hagyományos búzadarát. Jól használható tejbegríz, grízes tészta, túrógombóc, esetleg sütemények felhasználásához is, mint a gyümölcsös túrószelet esetében is. A recept érdekessége a hozzáadott útifűmaghéj, mely magas rosttartalmánál fogva kedvezően hat az emésztésre.

Gyümölcsös túrószelet

Hozzávalók:


- 500 g túró
- 175 g natúr joghurt
- 5 db tojás
- 5 evőkanál rizsdara
- 5 evőkanál xilit
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db őszibarack
- 1 fürt szőlő

Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a xilitet és fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk a széttört túrót, rizsdarát, útifűmaghéjat, joghurtot és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a tetején szépen elrendezzük a vékony szeletekre vágott barackot és a szőlőszemeket. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

0 Tovább

Menza helyzetkép és egészséges tízórai-receptekkel

Sokak emlékezetében még ma is aktívan él az iskolai menzák ízvilága és habár kétségtelen volt egy-két nagy kedvencünk, az ételek többségére mégsem az ízlelőbimbóknak nyújtott élvezet miatt emlékszünk. A januártól életbe lépő menza rendelettel a helyzet vélhetően változik majd, de addig is jól jöhet az egészséges, házilag készült tízórai, amihez most ötletadóként két recepttel is szolgálunk - Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségével.

A gyermekélelmezés fontossága

Régóta hangoztatják a szakemberek, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat már gyermekkorban érdemes kialakítani, hiszen a rossz étrend fontos szerepet játszik a felnőttkorban megjelenő szív- és érrendszeri, daganatos, csontízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések kialakulásában. Napjainkban egyre több gyermek csak az óvodában, vagy iskolában jut megfelelő táplálékhoz; emiatt a gyerekélelmezésnek egyre nagyobb a szerepe és a felelőssége is.

Nincs érvényes szabályozás

2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert.  Korábban is érkeztek panaszok az ombudsmani hivatalhoz a közéteztetéssel kapcsolatban, de az ajánlás életbe lépése után a bejelentések száma megsokszorozódott.  Legtöbb probléma az étkeztetés minőségével, mennyiségével és a speciális étkezési igények kielégítésével kapcsolatban merült fel. A gyakori bejelentések miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellátogatott több száz hazai gyermekétkeztetést végző intézménybe, és sajnos arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb helyen furcsa ízű és állagú ételeket tálalnak fel. Ezek után nem meglepő, hogy a gyerekek sem szívesen fogyasztják el a menzai kosztot.

Változatos tízórai

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér a 2015 januártól hatályos menza rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha „vésztartalékkal” is készülünk. Tízórait természetesen nem a reggeli, vagy ebéd helyett csomagolunk, de a szülők tapasztalatai azt mutatják, hogy jól jön az otthonról hozott elemózsia, ha az ebéd nem volt épp a gyermek kedvére való – mondja Varga Dóra. A gyermekek étvágya és ízlése is különböző. Van, akinek elég, ha pár kekszet és egy kis gyümölcsöt rágcsál napközben, és van, akinek szendvicsekkel kell kiegészíteni a napi menüt. Változatos tízórait készíteni nem könnyű, sokszor érezhetjük úgy, hogy kifogytunk az ötletekből. A következőkben egy egyszerű sós és édes tízórai receptet is ajánlunk.

Pizzás grissini  /diabetikus, tejmentes, tojásmentes/

Hozzávalók:


- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g búzaliszt
- 150 ml víz
- 2 evőkanál extra szűz olivaolaj
- 5 g instant élesztő
- egy kávéskanál só
- 70 g sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-2 teáskanál oregánó és bazsalikom

Elkészítése:


Langyos vízben elkeverjük az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. Közben kimérjük a liszteket, hozzáadjuk az olívaolajat, 1-1 teáskanál oregánót és bazsalikomot, átzúzott fokhagymát, kevés sót, majd az élesztős víz segítségével rugalmas tésztát gyúrunk. Fél-egy órán keresztül hagyjuk meleg helyen kelni. Ha duplájára dagadt, kicsit átgyúrjuk, és 3-4 mm vékony tésztát nyújtunk lehetőleg négyzet alakúra. Megkenjük az oregánós, bazsalikomos paradicsomszósszal, majd a tésztát félbehajtjuk. Éles késsel kb. 1 cm széles csíkokat vágunk, és megcsavarjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.

Gyümölcsös (áfonyás) müzliszelet

Hozzávalók:


- 100 g datolya vagy aszalt szilva
- 5 teáskanál lenmag
- 80 g zabpehely
- 40 g puffasztott amaránt
- 50 g vörös áfonya

Elkészítése:


A lenmagot néhány órára áztassuk be annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Mikor állaga kocsonyássá válik, turmixoljuk le. Közben a datolyát kockákra vágjuk, és néhány perc alatt puhára főzzük 100 ml vízben. Ezt követően alaposan összeturmixoljuk. A kapott masszákat összedolgozzuk, és hozzáadjuk a zabpelyhet, puffasztott amarántot és a vörös áfonyát. Végül egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tepsi alján jól elegyengetjük. 180 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Jó étvágyat!

0 Tovább

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek.

Kiütések, testszerte jelentkező ödéma, viszketés, vagy akár anafilaxiás sokk is lehet a következménye, ha valaki a Lone Star kullancs csípését követő időszakban vörös húst fogyaszt – írja a CBS News. A probléma nem új, de a kullancsok agresszív terjedése miatt egyre gyakoribb. Hasonló eseteket Európából spanyol, német, svéd és angol területekről is jelentettek, de Ausztráliában, Japánban és Koreában is okozott már riadalmat az élősködő csípése.

A jelenségre az alfa-galaktóz nevű szacharid ad magyarázatot, mely a vörös húsokban is megtalálható, és a Lone Star is hordozója. Az alfa-galaktóz az emésztőrendszerbe jutva nem okoz problémát, de a kullancscsípés során a véráramba kerül, ennek hatására pedig ellenanyag termelődik a szervezetben. A folyamatnak semmilyen jele nincs, a tünetek egészen addig nem jelentkeznek, amíg a beteg újra vörös húst nem fogyaszt. A korábban panaszmentes személyeknél a sertés-, marha-, vagy vadhús hosszabb emésztése miatt a tünetek nem azonnal, hanem átlagosan 5-7 óra múlva jelennek meg.

A tünetek súlyossága egyénenként változhat. Van, akinél soha nem jelentkezik allergiás reakció a kullancscsípés után, és van, aki már az első alkalommal súlyos tüneteket produkál. A szakemberek még nem látják a betegség lefolyásának pontos ütemét, de a súlyosabb – epinefrin injekciót igénylő - esetek rendszerint megmaradnak; az enyhébb – antihisztaminos kezelésre is jól reagáló - betegek javulásra is számíthatnak, később kisebb mennyiségű vörös húst panaszmentesen fogyaszthatnak.

Kell-e félnünk hasonló esetektől?
A hazai helyzetre vonatkozó kérdésünkre reagálva dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa elmondta, hogy a praxisában nem találkozott még hasonló esettel, mivel alig elképzelhető, hogy valakit ez a kullancs csípjen meg Magyarországon. „Különleges, ritka esetek ugyan valóban előfordulhatnak, a híroldalon leírt tünetek hátterében azonban több más kiváltó ok is állhat. Amit mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy az enyhébb panaszokat sem szabad elbagatellizálni, mert idővel egyre súlyosabb formában jelentkezhetnek. Ha valaki az étkezéssel összefüggően hasonló tüneteket észlel magán, feltétlenül forduljon orvoshoz! A megfelelő vizsgálatok elvégzésével meghatározható, hogy mi az, ami a panaszait kiváltja.”

0 Tovább

Autózzon allergénmentes környezetben!

A mutatós plüsskárpit a poratkák kedvelt élőhelye, a kiömlött kávéfolt a szőnyegen ideális hely a baktériumok megjelenéséhez, a tavalyi pollenszűrővel működtetett klíma hatásfoka mellett pedig akár lehúzott ablakkal is közlekedhetnénk. Mit tegyünk, hogy az allergéneket száműzzük az autónkból?

A nyári időszakban rendszerint gyakrabban és hosszabb utakra is vállalkozunk, ilyenkor pedig fontos, hogy az autóban töltött órák alatt milyen levegőt lélegzünk be. A rossz levegőminőség különösen allergiás, asztmás betegek esetén jelenthet problémát – magyarázza dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa. A következőben felsoroljuk a legfontosabb tennivalókat, melyek egy részét, még indulás előtt célszerű elvégeznünk.

1. Tisztítás kívül-belül

Az autó belső tisztítása során ne csak a műszerfalon látható porrétegre koncentráljunk, de fordítsunk figyelmet a kárpit alapos átporszívózására is, az ülésekben és szőnyegborításokban ugyanis nagy mennyiségű por, pollen halmozódik fel. Az autóban fogyasztott élelmiszer maradványain megtelepedő penészgombák, a kiömlött folyadékokon elszaporodó baktériumok, az utastérben szállított háziállatokról lehulló hámsejtek és szőr, és mindezeken felül a poratkák mind-mind kiválthatnak légzőszervi panaszokat az arra érzékenyeknél.. Használjunk gumiszőnyegeket– így a cipőnk talpán bevitt szennyeződést is könnyebben eltávolíthatjuk a későbbiekben.

2. A régit dobjuk el!

Nem érdemes idén is a tavaly használt pollenszűrővel működtetnünk a klímát, a hatásfoka ugyanis jelentősen csökken, márpedig utazás alatt, a felhúzott ablakok mellett ezzel biztosíthatjuk leginkább, hogy az allergizáló virágporokat az autó belső légterén kívül tartsuk. A klímaberendezést is érdemes évente átnézetnünk, kitisztíttatnunk, használaton kívül ugyanis penészgombák szaporodhatnak el benne, melyek tisztítás nélkül, az első használat során nagy mennyiségben jutnak majd a levegőbe.

3. Illatok és allergének

A frissen vásárolt, új autó illata ugyan semmihez sem fogható, azonban érdemes mérlegelnünk egy alapos szellőztetést, mielőtt használatba vesszük. Az illat ugyanis nem más, mint az új kárpitból, műanyagokból, ragasztókból és festékekből párolgó vegyi anyagok egyvelege. Ha a későbbiekben légfrissítővel szeretnénk például gyümölcsillatot varázsolni az autóba, számoljunk azzal, hogy néhány illatosító termék légzőszervi irritációt okozhat.

4. Utazás közben

Megfelelően karbantartott autó esetében is számolnunk kell allergének megjelenésével az autóban. Ezért mielőtt hosszú útra indulunk, lehúzott ablaknál, beszállás előtt 10 perccel kapcsoljuk be az autóban a klímát, vagy fűtést. Ez idő alatt távozik a rendszerből minden olyan anyag –penészgomba, por-, mely egészségünket károsíthatja, allergiás reakciót idézhet elő. Amennyiben magas pollenkoncentrációt jelentenek, érdemes felhúzott ablakokkal, bekapcsolt klíma mellett utaznunk, ilyen módon szűrve ki az allergéneket. Nem csak a gyorsabb haladás reményében érdemes utazáshoz a kora reggeli, vagy késő esti órákat választanunk, de ezekben az időszakokban a légszennyezettség mértéke is alacsonyabb.

0 Tovább

Küszöbön az idei parlagfű szezon

A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint - az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt - az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

A parlagfű Magyarországon több mint egy millió embernek okoz roppant kellemetlen tüneteket. A növény virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, az általa okozott allergiás tünetek pedig egészen október közepéig tarthatnak. Nagyon fontos – ha a beteg korábban elmulasztotta – a napokban konzultálni a kezelőorvossal, és beszerezni a szükséges gyógyszereket.

Kezelés tűzoltás jelleggel

Ebben az időszakban, július végén már csak tüneti kezelésre van lehetőség, melynek alapját nagyrészt az antihisztaminok képezik – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A készítményeknek széles skálája hozzáférhető már, nagy részük vény nélkül kapható, de némelyekhez receptre felíratva kedvezőbb áron juthat hozzá a beteg. A kezelés fontos részét képezik az orrnyálkahártyán ható, nem felszívódó szteroid készítmények: orrspray-k. A megfelelő szemcseppek a szemtünetek, vörösség, viszketés enyhítésében és az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésében segítenek. Az allergiák rövidtávú kezelésének elismert része még a Rhinolight-fényterápia, melynek lényege, hogy az orrnyálkahártyát az UV fény bizonyos tartományával bevilágítva csökkennek az allergiás tünetek. Erős panaszok esetén előfordulhat, hogy a kezelés önmagában nem elegendő, viszont mindenkinél, akár terhes kismamáknál is biztonságosan alkalmazható.

Hosszútávú megoldás is létezik

Az allergiás beteg szervezetében, az allergénnel szemben specifikus immunglobulin E molekula képződik. Az allergének hatására ezek a specifikus ellenanyag molekulák a hízósejtekben olyan jelet adnak le, aminek következtében kiürülnek a mediátor anyagok, - például a hisztamin - amelyek aztán kiváltják az allergiás tüneteket – foglalja össze röviden a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin. Az allergiák kezelésében használt antihisztamin készítmények a már felszabadult hisztamin kötődését gátolják a nyálkahártyán lévő hisztamin receptorokhoz. A kezelés mellett tehát az allergiás reakció folyamata változatlanul lezajlik, a készítmények csak a tünetek jelentkezését akadályozza meg, a hatás tehát semmiképpen sem lehet hosszú távú. Tartós megoldást az allergiás reakció megfékezésével érhetünk el: az allergén-specifikus immunterápia képes blokkolni a specifikus immunglobulin E képződését, ezért nem is megy végbe az allergiás reakció. A hatása hosszú távú, mely számos vizsgálat szerint nem csak a korábban panaszokat okozó allergénnel szemben érvényesül, de a kezelés a további allergiák megjelenését is segít meggátolni.

Tervezzen előre, a jövő szezon könnyebb is lehet!

A jövő évi szezonra készülve érdemes tehát a hosszú távú megoldásokat is megfontolni: az allergiás tünetek tartósan kezelhetők allergén-specifikus immunterápia segítségével. Az immunterápia az egyetlen ismert oki kezelési mód légúti allergiára– hívja fel a figyelmet a Budai Allergia központ főorvosa. Oki kezelés, tehát a probléma gyökeréhez nyúl. A betegnek nem gyógyszert kell szednie, hanem annak - nagy mértékben tisztított és standardizált – kivonatát, amire allergiás, így az immunrendszere megtanulja tünetek nélkül elviselni azt az anyagot, az allergént, ami korábban a panaszait okozta. A 3 éves kezeléssel 10 éves tünetmentesség, vagy jelentős, 80 százalékos tünetcsökkenés érhető el. Aki jövőre kezdi a kezelést, annak legkésőbb májusig meg kell ezt tennie. A betegek tapasztalatai alapján így már a következő szezonban, a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető.

0 Tovább

Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet.

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Az atópia öröklött készséget jelent, hajlam az allergiás reakció kialakulására. Atópiás betegségek több formában jelentkezhetnek: a betegnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha: az allergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. Az atópiás betegségek a már említett módon, több formában is jelentkezhetnek: a másik gyakori panasz, a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása pollenszezonban. A légúti tünetek mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is, de van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető. Viszonylag ritka esetekben az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoz, de előfordulhat szemhéj-, és arcduzzanat is.

Életkortól független tünetek

A pollenek által okozott bőrtünetek gyermekeken és felnőtteken egyaránt megjelenhetnek. A panaszok elsősorban az ekcémás betegeket érintik, esetükben a meglévő betegség tünetei felerősödhetnek. Pollenszezonban főként a ruhával nem fedett területeken tapasztalható az ekcémás tünetek fokozódása: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken.

Panaszok esetén az ún. atopy-patch teszt segítségével vizsgálható, hogy a tüneteket valóban a pollenek okozzák-e, vagy sem. A teszt során a hát bőrére felragasztott, allergénekkel átitatott tapaszok segítségével vizsgáljuk a légúti allergének szerepét a bőrtünetek súlyosbodásában –magyarázza a doktornő. Pozitív az eredmény, ha a tesztanyagokat eltávolítva, a leolvasás során bizonyos pollenek hatására bőrpír vagy ekcéma jelentkezik a vizsgált területen.

Viszketés helyett

Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a bőrtüneteket pollenallergia okozza, akkor a megfelelő, kezelőorvos által felírt készítményekkel hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat. A kialakult bőrtünetekre antihisztamin tartalmú gyógyszer, a viszkető ekcémás plakkokra zsírozó kenőcsök, rövid ideig szteroid tartalmú krémek javasoltak. A kezelésben és a megelőzésben egyaránt lényeges a pollenexpozíció lehetőség szerinti kerülése:

  • Magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt.
  • Nyaraláshoz érdemes pollenmentes helyszínt választanunk: ez főként hegyekben, vagy tengerparton megoldható.
  • Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás. A pollenek a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt.
  • Az öltözködésre is érdemes figyelni. Részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült darabokat, a műszálak ugyanis irritálnak, a melegben a fokozott verejtékezés pedig tovább rontja a tüneteket.
0 Tovább

Nyelőcsőgyulladás: reflux és ételallergia is okozhatja

Nyelési nehézség, vagy fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet, de hasi fájdalmat is okozhat. A nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell.

Jellegzetes panaszok

A nyelőcsőgyulladás első tünetei az akadályozott nyelés – dysphagia – vagy a fájdalmas nyelés – odynophagia. Bármelyikről is legyen szó, mindkét esetben orvoshoz kell fordulni, hogy a háttérben álló okokat felderítsük – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. A nyelőcső gyulladására utalhat az említett panaszok mellett a hasfájás, étvágytalanság, hányinger, esetleg hányás, köhögés és gyomorégés.

A betegség kiváltó okai

A nyelőcsőgyulladás hátterében egy, vagy több kiváltó ok is állhat. Igen gyakori, hogy a panaszok megjelenését reflux okozza. Ilyen esetben a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav következtében alakul ki a gyulladás.
Fel nem ismert ételallergia is előidézheti a tüneteket. A problémás étel, vagy ételek fogyasztását követően a vérben megemelkedik a fehérvérsejtek egy csoportjának, az eozinofiloknak a száma, aminek következtében a nyelőcső területén gyulladás jelentkezik.
Bizonyos gyógyszerek is problémát okozhatnak, ha túl kevés vízben, vagy fekvő testhelyzetben vesszük be. Ilyen esetekben a gyógyszerek túl hosszú időn át érintkeznek a nyelőcső nyálkahártyájával, aminek következtében gyulladás jelentkezhet ezen a területen. A gyulladáscsökkentők, antibiotikumok és csontritkulás elleni szerek bevételére ezért mindig ügyelni kell!
Nyelőcsőgyulladást kórokozók - candida, cytomegalo- és herpesz vírus – vagy a túlzott alkohol fogyasztás, esetleg vegyi anyagok lenyeléséből eredő sérülés is előidézhetnek.

Vizsgálati módszerek

Amennyiben a beteg részletes kikérdezése és a tünetek alapján felmerül a nyelőcsőgyulladás gyanúja, endoszkópos vizsgálat segíthet eldönteni, mi okozza a gyulladást. A vizsgálat során a kezelőorvos a nyelőcső szövetéből mintát vehet, melynek elemzésével megállapítható, ha a gyulladás létrejöttében kórokozóknak, allergiának, esetleg rosszindulatú elváltozásnak is szerepe van. A diagnózishoz szükség lehet röntgen vizsgálat elvégzésére is. A nyelésröntgenhez a betegnek ízesített, bárium tartalmú kontrasztanyagot kell lenyelnie, kis mennyiségben, amely kirajzolja a nyelőcső, majd a gyomor redőzetét.

A kezelést a kiváltó ok határozza meg

A nyelőcsőgyulladás tünetei megszüntethetőek, ha a kiváltó okot kezeljük. Ha a szövettani vizsgálat során felmerül az ételallergia gyanúja, akkor további vizsgálatra lesz szükség az allergén pontos meghatározásához; melynek étrendből történő kiiktatásával a panaszok is elmúlnak - magyarázza dr. Hidvégi Edit. A fertőzések, vagy reflux betegség gyógyszeres kezeléssel megszüntethető. Amennyiben meglévő gyógyszer szedése okozza a panaszokat, a kezelőorvossal szükséges egyeztetni annak cseréjéről.

0 Tovább

A nyaralást is tönkreteheti a hal, vagy tengeri herkentyű allergia

A hal, vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztását követő szokatlan tüneteket vegyük komolyan, az allergiás reakció súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet!

Új ízek az étlapon

A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül, legyen az akár a Balaton, vagy a tengerpart. A halak és a tengeri herkentyűk sokak által kedvelt főzési alapanyagok, ám nem mindenki élvezheti az így készült fogásokat. Az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.

Gyorsan jelentkeznek a tünetek

Az allergiás tünetek a halételek fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek: a legjellemzőbb az arc kipirosodása, testszerte csalánkiütés, torokduzzanat, nehézlégzés, fulladás, de a szédülés, verejtékezés is intő jel lehet. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az ájulással, eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk is bekövetkezhet – figyelmeztet Dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. Ha a halételek, tengeri herkentyűk fogyasztása után a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, ne késlekedjünk, mert ez az állapot orvosi kezelést igényel.

Ne kezelje kalciummal!

Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalcium injekció, vagy pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomás csökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni.

Hogyan kezelhető?

Ha azt látjuk, hogy valakinél halételek fogyasztását követően a felsorolt tünetek jelentkeznek, azonnal hívjunk orvost, mert csak szakember képes megfelelően ellátni a beteget. Elsődleges tehát, hogy az állapotát stabilizáljuk, de a későbbiekben mindenképp ajánlott allergiatesztet végeztetni, hogy megelőzzük az ilyen súlyos reakciót – tanácsolja dr. Pintér Judit. Az allergia vizsgálat vérből történik, és bármikor elvégezhető, a szervezetből ugyanis az ellenanyag évekkel az eset után is kimutatható.

Készüljön a megelőzésre!

Ha az allergia igazolódik, a kezelés egyetlen módja, ha a beteg a kérdéses összetevőt a továbbiakban nem fogyasztja. A allergia nem múlik el, a diétát élethosszig tartani kell. A tüneteket általában csak a halételek fogyasztása váltja ki, de egyéni érzékenységtől, az allergia súlyosságától függően egyes betegeknél már az is tüneteket okozhat, ha csak beleszagolnak a hal feldolgozása során, a készülő étel gőzébe. Az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az igazolt allergiás  betegeket ezért epinephrine (Anapen) injekcióval látják el, amely a kezdődő allergiás reakciót képes megfékezni, és a szakszerű ellátás megérkezéséig megakadályozza a tünetek súlyosbodását.

0 Tovább

Előzze meg a szénanátha szövődményeit!

A pollenszezonban jelentkező tüsszögéssel, orrfolyással és köhögéssel járó panaszokat hajlamosak vagyunk fél vállról venni. A házi patikából beszerzett, recept nélküli kapható szerekkel átvészelt allergiás időszak azonban hosszú távon kellemetlen szövődményeket is okozhat. Az öngyógyítás veszélyeiről dr. Augusztinovicz Monikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.

Allergia gyógyszert receptre?

A szénanátha a lakosság 10-15%-át érinti, ezzel a leggyakoribb allergiás megbetegedés. A reklámok és a különböző hirdetések egyaránt azt sugallják, hogy a panaszok könnyedén kezelhetők, a valóságban azonban mindez mégsem ennyire egyszerű.

Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben a szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist. Az allergia a beteg egész életére kihat, a nem megfelelően kontrollált betegség az életminőséget is jelentősen rontja. Jól beállított, személyre szabott terápia mellett azonban az allergiás tünetek jelentősen enyhíthetők.

Szövődményes panaszok

Az allergiás tünetek nem csak a mindennapokat nehezítik meg, de a nem megfelelően kezelt panaszok hosszú távon komoly szövődményekhez is vezethetnek – figyelmeztet Augusztinovicz doktornő. Jellegzetes panasz az allergiás orrdugulás, ami miatt a betegek gyakran szájon át lélegeznek. A kellemetlen tünet így azonban már nem csak az éjszakai pihenést zavarja, de a tartósan nyitott szájon át történő légzés elhúzódó alsó légúti hurutot is okozhat. A nem megfelelően kezelt allergia kellemetlen szövődménye lehet krónikus orrmelléküreg-gyulladás, illetve a PND, un. postnasal drip kórkép, melynek során az orrmelléküregekben képződött váladék garatba történő visszacsorgása miatt a betegnél krónikus köhögés jelentkezik. Az elhúzódó allergiás panaszok miatt fülfájdalom, középfülgyulladás is jelentkezhet. Szénanáthás betegeknél, az allergia szövődményeként kialakulhat asztma. Allergiás asztma esetén pedig a szénanáthás tünetek megfelelő kezelése elengedhetetlen a betegség kontrollálásához.

Ismerje fel idejében!

A szénanáthás tüneteket gyakran összetéveszthetők a megfázásos panaszokkal. Nyáron is lehetünk náthásak, a két betegség közt azonban alapvető különbségek vannak. Az allergia kiváltója az allergén. A tünetek jelentkezhetnek egész évben, ez esetben az allergének valószínűleg a lakáson belül keresendők, a leggyakrabban poratka, háziállatok szőre, vagy penészgomba lehetnek. A szezonálisan kialakuló panaszokat pollenek okozhatják. Ilyen esetben az allergiás tünetek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, köhögés tipikusan az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek.

A leggyakoribb és talán legismertebb allergén növény a parlagfű, melynek pollenszórása augusztus közepétől szeptember közepéig éri el csúcsidőszakát.

A felsorolt panaszok esetén az allergén bőrteszttel, vagy vérből végzett vizsgálattal könnyen azonosítható. A bőrteszt során a bőr felszínére cseppentik az allergént, majd kis karcolással segítik annak bőrbe való bejutását. Azon anyag körül, melyben található allergénre az illető allergiás, duzzanat és vörösség alakul ki amellett, hogy viszketés jelentkezik. Az allergén azonosítása után a kezelőorvos összeállítja a személyre szabott kezelési tervet, illetve hasznos tanácsokat kaphatunk a mindennapokhoz, melyek segítségével a gyógyszeres kezelés még eredményesebbé tehető.

0 Tovább

Kérdések és válaszok a gyermekek táplálkozásáról

Válogatós, rossz evő gyerekek mellett folyamatos az aggódás, vajon minden, a fejlődésükhöz fontos tápanyagot megkap-e a szervezetük. Az egészséges táplálkozás követése sem mindig egyszerű feladat gyermekeknél.  Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológussal, a Budai Allergiaközpont orvosával néhány gyakori, a témához kapcsolódó kérdést veszünk sorra.

Probléma, ha a 7 éves gyermek nem eszik húst? Mit tehetünk, mivel pótolhatjuk a vitaminokat, ásványi anyagokat, mire kellene figyelni, hogy a gyerek egészséges, jól fejlődő legyen?


- Az egészséges, változatos étrend fontos a gyermek fejlődésének szempontjából, ezért  - ha nem is nagyobb mennyiségben – de fontos lenne a húst tartalmazó fogások beiktatása a gyermek étrendjébe. A kapható felvágottak íze, összetétele különböző, érdemes több fajtát is kipróbálni, talán valamelyik elnyeri a gyermek tetszését. Nem feltétlenül kell azonban erőltetnünk. Egészségesebb, változatosabb fogásokat – zöldséges, zöld fűszeres ízesítéssel - mi magunk is készíthetünk a konyhában, friss hús felhasználásával. Ha a gyermek továbbra is elutasítja a húst tartalmazó ételeket, a szükséges fehérje pótlását fokozott tej, tojás, esetleg szója fogyasztásával fedezhetjük.

A családban igyekszünk követni az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat. 3 éves gyermekünknek is biztonsággal adhatók a teljes kiőrlésű termékek? Nem lehet, hogy az ő gyomruk még könnyebben megemészti az egyszerű, fehér lisztből készült termékeket?

- A gyermekeknek, mint mindenkinek, szükségük van a rosttartalmú anyagokra is. A rosttartalmú ételek fogyasztása ugyanis fontos szerepet játszik az egészséges bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében. Tehát akár már a 3-5 évesek is kaphatnak teljes kiőrlésű termékeket, csak arra kell vigyázni, hogy ebbe belekerülhet a búza külső részén található szennyeződés, fertőzés is, ezért fontos, hogy mindig ellenőrzött, jó minőségű terméket válasszunk.

Mit tegyünk, ha a 4 éves gyermek szinte semmilyen tejterméket nem hajlandó megenni?  

- Ebben az életkorban a gyerekek hajlamosak bizonyos ételeket elutasítani, másokat pedig előnyben részesíteni. A nagy kedvenceket pedig akár napokon-heteken át is fogyasztják, majd idővel színesedik a menü, más ételek is bekerülnek az étrendbe. Mivel a tejtermékek fontos kalciumforrást jelentenek, ezek pótlásáról ez ideig más forrásból kell gondoskodnunk. A kalcium hiány természetes pótlására alkalmasak az olajos magvak, mák, téliszalámi. Pezsgőtabletta formájában is kapható kalcium, amit feloldva meg lehet itatni a gyermekkel. Ennek adagolását feltétlenül az orvossal kell megbeszélni. Ha ez az időszak elhúzódik, érdemes utánajárnunk, miért kerüli a gyermek épp a tejtermékeket. Előfordulhat, hogy a kakaó fogyasztását követően korábban hasfájást tapasztalt, vagy egyéb tejes ételektől hasmenés, hányás jelentkezett. Ezek a tünetek tejcukor-érzékenységre, másnéven laktóz-intoleranciára utalhatnak, mely H2 kilégzési teszttel igazolható. Ha bebizonyosodik a laktóz-intolerancia, a későbbiekben a betegeknél a natúr sajt és túró rendszerint panaszmentesen fogyasztható, de pontos diétás tanácsokat gasztroenterológus orvos, vagy dietetikus adhat.

Gyermekeknek naponta mennyi gyümölcs fogyasztása javasolt? Melyek a számukra leginkább javasolható fajták?

- A legtöbb friss, hazai idénygyümölcs vitamin tartalma magas. Ezekből érdemes naponta több alkalommal is fogyasztani. A piros színű gyümölcsökben olyan antioxidánsok is vannak, amik különösen előnyösek a szervezet számára. A sárga-narancssárga gyümölcsök-zöldségek nagyobb mennyiségű A-vitamint tartalmaznak. Legkönnyebben emészthető gyümölcseink az eper - de fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiát okozhat -, a cseresznye - mellékhatásként puffadás jelentkezhet – a meggy, a narancs, a citrom - savanyú, ezért refluxos betegeknek nem javasolt – a sárgabarack és szilva. Az alma és a körte főzve jobban emészthető. A kiegyensúlyozott táplálkozás elvét követve érdemes „színesen”, azaz minden fajtából fogyasztanunk, szezonnak megfelelően. Fontos, hogy a gyümölcsöket mindig két étkezés között, vagy étkezés előtt fogyasszuk, ellenkező esetben a gyümölcsök nem hasznosulnak kellőképpen a szervezetben és kellemetlen erjedéses folyamatokat indíthatnak el.

0 Tovább

Az első 3 év szerepe az allergia és cukorbetegség megelőzésében

Dán kutatók megfigyelései szerint az anyatej hozzájárul a gyermek egészséges bélflórájának kialakulásához, a jótékony tejsavbaktériumok megtelepedéséhez; ezzel is támogatva az immunrendszer fejlődését, a betegségek megelőzését.

Több korábbi kutatás is bizonyította már az anyatejes táplálás előnyeit. A legtökéletesebb táplálék a gyermek számára, mely hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, allergia, gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését – sorolja a szoptatás kedvező hatásait dr. Polgár Marianne gyermekgasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában játszik szerepet.

Az újszülött csecsemő bélrendszerében még nincsenek baktériumok, ezek a táplálkozás során, fokozatosan jelennek meg, így fejlődik és változik a bélflóra. Az Applied and Environmental Microbiology folyóiratban megjelent kutatásból az is kiderül, hogy a szoptatás befejezésének, és a hozzátáplálás megkezdésének időszakában - a gyermek 9 és 18 hónapos kora közt - a bél baktérium összetételében jelentős változások figyelhetők meg. Az intenzív változás időszaka egészen 3 éves korig tart, addigra a bélflóra összetétele állandóbbá, stabilabbá válik.

A korábbi megfigyelésekhez képest ez az adat újdonságnak számít, hiszen sokáig úgy tartották, hogy a bélbaktériumok megtelepedésének, a bélflóra kiépülésének intenzív időszaka a gyermek 1 éves koráig tart. A jelenlegi eredmények alapján azonban úgy tűnik, hogy 3 éves korig igen sokat tehetünk a későbbi életkorban megjelenő, népbetegségnek számító kórképek ellen. Számos kutatás bizonyította a pre- és probiotikumok bélflórára gyakorolt kedvező hatását, ezen alapszik a kérdésben kialakított hazai állásfoglalás is – hívja fel a figyelmet dr. Polgár Marianne.

Hazánkban a gyermekorvosok, védőnők, civil szervezetek is csatlakoztak ahhoz a prevenciós programhoz melynek jelszava: „az első 1000 nap táplálása megelőzi a későbbiekben kialakuló egyre inkább elterjedt civilizációs betegségeket, az allergiát, az elhízást, cukorbetegséget, szív és érrendszeri megbetegedéseket”. A prevenció fontos eszközeként jelölték meg a megfelelő terhes gondozást és újszülött kortól kezdve a kedvező bélflóra kialakulásának elősegítését.

Csecsemőkorban a legjobb pre- és probiotikum forrás az anyatej, de ha bármilyen okból nem sikerül a szoptatás, akkor pre- és probiotikummal dúsított tápszer segítheti a jótékony baktériumok megtelepedését a bélben. Későbbi életkorban - ha a gyermeknél a tejtermékek fogyasztása nem okoz panaszt - érdemes napi egy-egy étkezést joghurttal, túróval, kefírrel kiegészíteni. Ha ez nem megoldható, a pre- és probiotikumokat kiegészítésként is adhatjuk tabletta, vagy kisebbeknek por formájában.

0 Tovább

Tények és tévhitek a napégésről, fényvédelemről

Az internetes fórumokon, rokonoktól, barátoktól több tanácsot is kaphatunk megelőzésre, vagy baj esetére, de nem biztos, hogy minden javaslatot érdemes megfogadni. A napégéssel, fényvédőkkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont bőrgyógyász-allergológusa segít tisztázni.

Házi praktikák napégésre

Elterjedt tévhit, hogy a leégett bőrfelületet különböző tejtermékekkel, ecettel, vagy gyógynövényekkel kezelni lehet. A hűtőből éppen kivett tej, joghurt, vagy tejföl a hűsítő hatása miatt nyújthat némi átmeneti enyhülést a felhevült, érzékeny bőrnek, de ez a hatás gyorsan elillan. Az ecetes borogatás az érzőidegeket átmenetileg blokkolja, ezért rövid ideig nem érezzük a fájdalmat, viszont a savas vegyhatás miatt az egyébként is égett bőrt irritálja, így a bőr károsodását tovább fokozza. A házi pakolásokban alkalmazott –egyébként elfogyasztva antioxidáns hatású- gyógynövények pedig égett bőrön gyakran allergizálnak, ezért nemcsak az égés okoz hólyagos tüneteket, hanem néhány nap múlva a kialakult ekcéma is. Az ilyen megoldások hosszútávon valójában csak súlyosbítják a meglévő tüneteket.

Hogyan kezeljük a leégett bőrt?

Napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, amivel a hólyagok kialakulása megelőzhető. Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselék alkalmazása a legjobb. A házi praktikák helyett válasszuk a gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető, e célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítményeket, melyek hidratálják a bőrt, segítik a hólyagok alatt a regenerációját és igazoltan felszívódó antioxidáns komponensekkel csökkentik a szöveti károsodást. Napégés után pedig néhány napig kerüljük a direkt napfényt, mivel az újdonképzett bőr nagyon vékony és ismét gyorsan leéghet.

Létezik tökéletes napvédő?

A jelenleg kapható fényvédők szinte minden igényt kielégítenek. Érdemes ezek közül a minél kevesebb illatanyagot és színezéket tartalmazó készítményeket választani, mivel a napvédő krémek is allergizálhatnak. A leggyakoribb allergének a p-aminobenzoesav (PABA), vagy különböző UV-szűrő komponensek lehetnek. Gyógyszertárakban kaphatók olyan termékek, amelyek speciálisan fényérzékeny egyének számára vannak kifejlesztve. Fontos szempont az is, hogy arca (fényvédő krém) vagy testre (naptej vagy spray) használjuk a napvédőt, illetve a különböző bőrtípusokra is kaphatók optimális készítmények (száraz bőr, pattanásos vagy rosaceás bőr).

Milyen faktorszámot válasszunk?

Akik a napozás kezdetén először megpirulnak, illetve az egészen világos bőrűek, szőke vagy vörös hajú egyének és a gyerekek 50+ faktoros készítményt használjanak, mely egész nyáron megfelelő védelmet nyújt. Akik néhány nap után egyenletesen barnulnak tovább, fokozatosan áttérhetnek 30-as faktorszámú fényvédőkre. Sokan esnek abba a hibába, hogy pár nap alatt szeretnének napbarnított bőrszínt elérni és emiatt esetleg spórolnak a naptej használattal, vagy alacsonyabb faktorszámú készítménnyel igyekeznek gyorsítani az áhított bőrszín elérését. Egyik sem jó megoldás, azonnali hatás a bőr leégése, hosszútávon a bőr korai öregedése, ráncok megjelenése lehet a következmény, emellett megnő a bőrdaganatok kockázata is.

Aki napra megy, ne sminkeljen?

A jó smink önbizalmat ad, jó közérzetet, erről senkinek sem kell lemondania nyáron sem. Vastagon sminkben értelemszerűen nem indulunk strandra, esztétikailag sem nyújt szép látványt az izzadtságtól, víztől megfolyt alapozó, vagy szemfesték. Egyébként, csak a napsugarak miatt nem szükséges kerülni a sminkelést, sőt a színezett nappali krémek, alapozók közt találunk UV-szűrős termékeket is, illetve a fényvédő krémek színezett formában is elérhetők. Érdemes szakember tanácsát kérni a bőrtípusnak megfelelő készítmények megválasztásához. Az ideális termék egyben fényvédő is, megoldást nyújt a bőrhibák elfedésére, tartós és nem zárja el a pórusokat.

Ott is leéghet, ahol nem gondolja

Azt gondolnánk, hogy fényvédelemre csak a parton van szükség, pedig a vízben is könnyen leéghetünk. Az UV-fény – különösen a tiszta tengervízben – akár méterekig is lejuthat, ezért fontos, hogy úszás előtt is, az egész testfelületen használjunk napvédő krémet. Sokan fehér pólóba bújnak, vagy öltöztetik gyermeküket, így keresnek menedéket a déli órákban különösen erős napsugarak ellen. Dr. Garaczi Edinától azonban megtudtuk, hogy csak sötét színű ruházatban lehetünk biztonságban a nap alatt, illetve a legideálisabb, ha speciálisan erre a célra kifejlesztett, UV-szűrős ruhával védjük bőrünket a leégéstől. Ne feledjük el az UV-szűrős napszemüvegeket sem, a sok anyajeggyel rendelkező egyéneknél a szemben is előfordulhatnak pigmentfoltok.

0 Tovább

Az allergia hosszú távra tervez. És Ön?

Akinél egyszer jelentkeznek a pollenallergia tünetei, számíthat rá, hogy az allergén növény virágzásától függően az év azonos időszakában, a panaszai évről-évre visszatérnek majd. Ilyenkor kezdődik a szokásos procedúra: tüneti kezeléshez orrcsepp, szemcsepp, gyógyszerek. Több éve elérhető hazánkban is az allergén immunterápia, ami tartós megoldást ígér: akár 10-12 évre is megszüntetheti a panaszokat, ha vállaljuk a minimum 3 éves kezelés.

Egyre többen keresik

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Immunterápia szekciójának vezetőségi tagja, a Budai Allergiaközpont főorvosa 2008 óta végez immunterápiás kezeléseket. Elmondása szerint, a kezdetben alig ismert terápia iránt ma már nagyobb az érdeklődés mind a betegek, mind pedig az orvosok részéről: - Az évek alatt egyre több allergológiai rendelésen végzik a betegek immunterápiás kezelését, ez is azt mutatja, hogy a terápia iránt ha lassan is, de nő az igény a páciensek részéről. A 2011-es évben megközelítőleg ezer immunterápiás kezelés történt, ez a szám 2013-ben 2500. A saját praxisomban, az elmúlt hat évben összesen közel 300 betegem választotta az immunterápiát.

Tapasztalatok a kezelésről

Az immunterápia oki kezelés, tartósan képes megszüntetni az allergiás tüneteket, mert a szervezetet hozzászoktatja az allergénhez. Ez a folyamat 3-5 éven át tart, ez időszak alatt a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja. Az immunterápia során nagy adag allergént juttatunk a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek – foglalja össze a terápia lényegét dr. Balogh Katalin. A tartós hatás eléréséhez a kezelést valóban minimum 3 évig célszerű tartani, de ez nem jelenti azt, hogy addig ne volna érzékelhető a hatása. A betegeim 80 százaléka már az első évben jelentős javulást tapasztal, elsősorban az orrdugulás és a szemtünetek terén.

Túl drága, macerás?

Parlagfű allergia esetén szezonális kezelést végzünk. A növény virágzása előtt 2-4 hónappal kezdjük a készítmények alkalmazását és a szezon végéig folytatjuk. A kezelés így éves szinten 60ezer forint körüli kiadást jelent a beteg részére. Ezzel párhuzamosan az egyéb tüneti szerekre fordított kiadásai folyamatosan csökkennek, majd az eredményes kezelést követően akár 10-12 évre megszűnnek. A készítmények tabletta, vagy nyelv alá adagolható cseppek formájában szedhetőek. Akár gyerekek is végezhetik önállóan, ha képesek az oldatot 2 percig a szájukban tartani, mivel a felszívódás a szájnyálkahártyán keresztül történik.

Túl hosszú kezelés?

A 3 éves kezelési idő első hallásra talán valóban hosszúnak tűnhet, de a tapasztalatok mégis ennek az ellenkezőjét igazolják. Egyrészt pollenallergia esetében szezonális kezelést végzünk, tehát a beteg nem szedi egész évben a készítményeket, a gyakorlatban így alig foglalkozik többet az allergiája kezelésével, mintha a szokásos tüneti szereket használná. A tüneti szerekkel szemben azonban az immunterápia belátható időn belül végleges megoldást is kínál, ami véleményem szerint fontos motiváció a betegeknek a kezelés megkezdéséhez – magyarázza az Allergiaközpont főorvosa. A saját tapasztalataimat támasztja alá egy közelmúltban megjelent vizsgálat is, melyben 81 tanulmány - közel 10 ezer résztvevő – eredményeit összegezték és megállapították, hogy az immunterápiával kezelt betegek lemorzsolódása teljesen átlagosnak tekinthető, 14 százalék körüli.

Asztma ellen is hatásos?

Az immunterápia mindenki számára javasolható, aki nem szeretne hosszútávon gyógyszereket szedni pollenszezonban, vagy akinél a hagyományos tüneti szerek nem hozták meg a várt javulást. Fontos megemlíteni, hogy az immunterápia az egyedüli olyan gyógymód, amely az allergia szövődményeit – újabb allergiák, vagy asztma megjelenése - is képes meggátolni. Egy kutatásban újabb pozitív hatását vizsgálták: 60, átlagosan 8,5 éves, enyhén asztmás gyermek állapotának változását követték nyomon, 10 éven keresztül. Megfigyelték, hogy az immunterápiás kezelésben részesült gyerekek asztmás tünetei csökkentek, esetükben kevesebb asztma gyógyszer használatára volt szükség.

0 Tovább

Csalánkiütést okozhat az eperallergia

Bizonyos ételek fogyasztását követően, allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés – más néven urticaria – mely a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.

Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus,a Budai Allergiaközpont orvosa. Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével - rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

Hisztamin és bőrtünetek

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben az eper fogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk, akár a szájüregben, a bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az első teendő a tüneteket okozó étel elhagyása. Ez azért szükséges, mert ha ezekkel az ételekkel a rájuk érzékeny egyén újra találkozik, a csalánkiütések ismételten megjelennek, esetleg a kiterjedésük fokozódhat, ödéma jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet – figyelmeztet a doktornő.

Bármikor jelentkezhet

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így azoknak a felnőtteknek is érdemes komolyan venniük a tüneteket, akik korábban panaszmentesen fogyaszthatták a kérdéses élelmiszert.

A későbbi, esetleg súlyosabb problémák megelőzése mellett természetesen az akut panaszok csillapításában is kérhetjük az orvos segítségét: antihisztamin tartalmú gyógyszerek segítségével csökkenthető a csalánkiütés által okozott duzzanat és kellemetlen viszketés.

Más is okozhat csalánkiütést?

A csalánkiütés hátterében álló okok tisztázása nem csak a súlyosabb szövődmények megelőzése miatt fontos. A tüneteket számtalan egyéb tényező - gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb élelmiszerek, kozmetikumok összetevői, bélférgek, baktériumok fehérjéi, gyomorsav-hiány, vagy túltengés - is kiválthatja. Az alapos kivizsgálás során megállapítható, hogy a panaszokat valóban az eper fogyasztása váltotta-e ki, s így az is bebizonyosodhat, hogy a kedvelt gyümölcsöt a későbbiekben esetleg mégsem kell szükségtelenül mellőznünk az étrendből.

0 Tovább

Az antibiotikum asztmára hajlamosít?

Egyes vizsgálatok azt igazolták, hogy az egy éves születésnap előtt szedett antibiotikumok növelik a gyermeknél az asztma kialakulásának kockázatát. Az újabb kutatások szerint az összefüggésben a sérült bélflóra mellett szerepet játszanak genetikai tényezők, és a csökkent immunvédekezés is.

Antibiotikumok és bélflóra

Korábbi vizsgálatok az antibiotikumok szedését a bélflórára, és másodlagosan az immunműködésre gyakorolt káros hatásuk miatt hozták összefüggésbe az asztma kialakulásával. Az antibiotikumok nemcsak a káros, hanem a bélben élő jótékony baktériumokat is pusztítják – magyarázza dr. Somogyi Éva gyermekpulmonológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ennek több negatív hatása is lehet: a gyerekeknél hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezhet, valamint módosul az immunrendszer működése, amit probiotikumok szedésével lehet ellensúlyozni. A megváltozott bélflóra miatt a gyermekek immunrendszere, az immuntolerancia nem lesz megfelelő, ezáltal fogékonyabbá válhatnak különböző betegségekre, például az asztmára. A kutatás szerint a csecsemőkorban szedett antibiotikum 50 százalékkal növelik meg annak az esélyét, hogy 6 éves koráig a gyermeknél asztmás epizódok jelentkezzenek.

Új megközelítésben

A University of Manchester kutatói szerint viszont nem önmagában az antibiotikum az, ami az asztma kialakulásáért felelős. Vizsgálataik alapján a betegség megjelenésében a sérült immunitás és bizonyos genetikai variáns is szerepet játszik. A kutatási programban születéstől 11 éves korig résztvevő ezer gyerektől vettek vérmintákat. A gyerekeket két csoportba sorolták aszerint,hogy  egy éves korukig egyáltalán nem, vagy legalább egy alkalommal antibiotikum kezelésben részesültek-e . A két csoport tagjaitól vett vérmintákat laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, melynek során  vizsgálták az immunválaszukat kétféle vírusfertőzésre, melyek náthás megbetegedést és a hörgők gyulladását  okozhatják,  illetve a Haemophilus influenzae  és a  Streptococcus pneumoniae bakteriális kórokozókkal  szembeni immunreakciót ellenőrizték. Emellett genetikai teszt vizsgálatok is történtek, melyek során két olyan gént fedeztek fel a 17. kromoszómán, melyek magyarázatul szolgálhatnak az összefüggésre.

A gén, ami asztmát okoz?

A kutatók megfigyelték, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknél egy éves korukig zihálás, nehézlégzés jelentkezett és antibiotikumot szedtek, több mint kétszeresére nőtt az asztma kialakulásának esélye. A vérvizsgálatok során az is kiderült, hogy szervezetükben alacsonyabb volt a fertőzések leküzdéséért felelős, bizonyos citokinek mennyisége. A genetikai vizsgálatok alapján a kutatók úgy vélik, hogy azok a rejtett faktorok, amelyek egyrészt növelik az antibiotikumok felírásának szükségességét, másrészt a későbbi asztma megjelenésének a rizikóját, azok a génekben keresendők, és a 17q21 génvariánssal lehetnek összefüggésben. Ez a génvariáns meghatározó lehet a vírusellenes immunműködésben is.

Nincs új a nap alatt

Régóta ismert, hogy az asztmások családjában halmozottan fordulnak elő allergiás betegségek, vagyis nyilvánvaló a genetikai meghatározottság. Azonban nem maga a betegség, hanem az allergiás hajlam öröklődik. A szülők és a testvérek atópiás betegsége - megváltozott reakciója bizonyos környezeti ingerekkel szemben- erősen megnöveli annak kockázatát, hogy a gyermek asztmás legyen. Gyakorlatilag, ha mindkét szülő allergiás asztmától szenved, a gyermeknek 60-80 %-os esélye van a betegségre. A kutatással kapcsolatban dr. Somogyi Éva azt is elmondta, hogy a genetika fejlődése valóban azt az ígéretet hordozza sokak számára, hogy előbb-utóbb megtaláljuk az „asztma-géneket”. Hiszen korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy nem egy asztma-gén létezik, hanem nagyon sok. Az allergiás immunválasz legalább 10 kromoszómához, kromoszómánként több génhelyhez kötődik. Ez lehet az oka annak is, hogy különbségek vannak az asztmás betegek tüneteinek megjelenésében, súlyosságában és azok kezelésre adott válaszreakciójában is.

Tehetünk a megelőzésért!

Addig is, amíg a tudomány nem kínál biztos megoldást a betegség kivédésére, érdemes a környezetünket, életmódunkat úgy alakítani, hogy a születendő gyermeknél csökkentsük a kockázatot. A betegség kialakulásának szempontjából fontos, hogy a gyermek mikor találkozik először és milyen mennyiségben az esetleg tüneteket okozó allergénnel. Dr. Somogyi Éva ezért azt javasolja, hogy törekedjünk a lakáson belüli allergének - penészgomba, házipor-atka - minimalizálására. Az anya terhesség alatti dohányzása, a gyermek megszületését követően a lakáson belüli dohányzás egyértelműen növeli az asztma kialakulásának kockázatát. Emellett a csecsemő táplálása is kiemelt jelentőséggel bír az asztma megelőzésének szempontjából. Családi halmozódás esetén különösen tanácsos, hogy a gyermek 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet, vagy ennek hiányában magasan hidrolizált tápszert kapjon.

0 Tovább

Az ortopédiai implantátumok allergiát okozhatnak

A műtét után jelentkező panaszokat gyakran a beültetett fém implantátummal szembeni érzékenység, allergia okozza. Tüneteket az elterjedt, gyakran használt fémek is okozhatnak, a műtéti beavatkozás előtt ezért fontos allergia tesztet végeztetni.

Nincs hipoallergén fém

A testen belül elhelyezett protéziseket rendszerint olyan anyagokból készítik – a leggyakrabban arany, vagy titán – amelyek egyrészt hosszú élettartamúak, másrészt pedig csekély valószínűséggel okoznak allergiát – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. A fémek közül a leggyakrabban valóban a nikkel, a króm, a kobalt és a réz okoznak panaszokat, de a 80-as években már az aranyról is kimutatták, hogy fogászati implantátumokban történő felhasználása az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Az implantátumok éppen ezért a legtöbb esetben egy korábban hipoallergénként ismert anyag, a titánium felhasználásával készülnek. Az elmúlt években azonban egyre több eset igazolta, hogy az ortopédiában és a fogászatban alkalmazott, titániumból készült implantátumok is allergiás reakciót okozhatnak.

Egyre gyakrabban okoz tüneteket

Egyes országokban 10-12 év alatt a fémallergiák gyakorisága 7-21 százalékra emelkedett. Ennek oka egyrészt a fémek – bizsu, piercing – használatának, másrészt az implantációs technikák alkalmazásának elterjedése. A panaszokat leggyakrabban az ízületi implantátumok váltják ki. Érdekes azonban, hogy a panaszmentes betegeknél elvégzett allergiavizsgálat is az esetek 45-46 százalékában pozitív – jegyzi meg dr. Balogh Katalin. Ha tünetek is jelentkeznek, fáj, gyulladt a protézis környéke és emiatt el is kell távolítani, a teszt 59 százaléka lesz pozitív, tehát az esetek közel kétharmadában a fémallergiára vezethetőek vissza a panaszok.

Műtét előtt végeztessen allergia tesztet!

Az American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) éves ülésén a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben a fémek – nyaklánc, fülbevaló, melltartó, vagy nadrág övcsat - viselésének következtében a beteg korábban bőrreakciót tapasztalt, mindenképp végeztessen allergiavizsgálatot a műtét előtt. Kutatásuk során 23, vélhetően fémallergiás, még műtét előtt álló beteget vizsgáltak, a többi 83 résztvevőnél már elvégezték az implantátum beültetését és panaszaik is jelentkeztek: fertőzéssel, vagy egyéb mechanikai problémával összefüggésbe nem hozható duzzanat, fájdalom jelentkezett az érintett ízület környékén. Az allergia tesztek során kiderült, hogy a panaszos esetek közel felénél az implantátum valamilyen fém összetevője okozta a tüneteket.

Egy hét alatt hónapok szenvedéseit spórolhatja meg

Azok közül, a műtéten már korábban átesett személyek közül, akiknél az allergiavizsgálat után elvégezték az implantátum cseréjét, 78 százalék számolt be jelentős javulásról. Akiknél a cserét nem végezték el, vagy elvégezték, de az allergiateszt figyelembe vétele nélkül, mindössze 19 százalékban következett be javulás. A műtét előtt álló csoport 73%-ánál a teszt eredményeit figyelembe véve végezték el a műtétet, náluk kivétel nélkül mérsékelt, vagy jelentős javulás állt be, a műtét előtti állapotukhoz képest. Az AAOS ezért mindenki számára javasolja a teszt elvégzését. Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy a teszt fájdalommentesen végezhető. A gyanúba vett fémeket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára, majd 48, 72 óra múlva, ill. egy héttel a felragasztást követően ismét ellenőrzik. Ha a leolvasás során bőrpír, vagy duzzanat jelentkezik az érintett területen, akkor a beteg arra az adott fémre allergiás. Ez az ún. epicutan, vagy rátevéses teszt segíthet a megfelelő implantátum megválasztásában, melynek beültetése a későbbiekben sem okoz majd panaszokat.

0 Tovább

Puffadás, hasfájás: fruktóz problémák

Ha gyümölcsök fogyasztását követően, rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, érdemes utána járni, mi okozza a panaszokat.

Fruktóz felszívódási zavar

A friss gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás része, hiszen nemcsak rengeteg vitamint és ásványi anyagot, de sok rostot is tartalmaznak, így a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi – magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.

Csecsemőknél is jelentkezhet

Mivel a szacharáz enzim hiánya öröklődik, a fruktóz felszívódási zavar tünetei gyakran fél éves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők. Ebben az életkorban a legjellemzőbb tünet a hasfájás, hasmenés. A gyermekek idővel összekötik az adott ételt a kellemetlen mellékhatásokkal és előfordulhat, hogy emiatt nem szívesen fogadják a gyümölcsöket, gyümölcslevet. Fruktóz felszívódási zavar esetén azonban nemcsak a gyümölcsök, de akár az édesítéshez használt kristálycukor is hasfájást okozhatnak. Fontos, hogy ilyen esetben ne erőltessük az étel elfogyasztását, mivel a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet.

Vizsgálatok és diéta

A fruktóz felszívódás zavarát H2 kilégzéses terhelési teszttel határozhatjuk meg. A kezelésben a magas szacharóz és fruktóz tartalmú ételek kerülése az elsődleges. A terápia mindig egyénre szabott, a diéta időtartama a kiváltó okon múlik: attól is függ, a panaszok öröklött szacharáz zavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöttek-e létre. Ami magas fruktóz tartalma miatt egyértelműen mellőzendő: az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. A mindennapos használatban levő kristálycukor, porcukor répa-cukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, ezért ez, továbbá a méz is kerülendő.

Fruktóz-intolerancia

A fruktóz intolerancia és a fruktóz felszívódási zavar két külön betegség. A fruktóz intolerancia előfordulása igen ritka, a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően fellépő alacsony vércukor szint, hasmenés, görcsök. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet még a növekedés elmaradása is. Kezeletlen esetben, a későbbiekben májmegnagyobbodás és annak kóros szöveti átépülését (cirózis) is létrejöhet. Fruktóz intolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbit mentes étrendre van szükség, hogy a súlyos tünetek ne alakuljanak ki.

0 Tovább

Új, vagy régi? A penész nem válogat

A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban fordulhat elő. A témával kapcsolatban dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa osztja meg velünk tapasztalatait.

Miért fordul elő, új építésű házaknál penészesedés?

Az épületek tervezésénél ma az energiatakarékosság a fő vezérelv, és csak ritkán vesszük figyelembe az egészségi szempontokat. Fontos, hogy az építést, - de az átalakítást, utólagos szigetelést is- megfelelően képzett szakember felügyelje. Az új építésű házaknál sok gondot okoz a falakban maradt építési nedvesség. A sürgető határidők miatt túl korán átadott épületnek még nincs ideje kiszáradni. Másik gyakori eset, hogy a tervezés ill. kivitelezés során kispórolt vagy olcsóbb, de nem megfelelő építőanyagok révén káros folyamatok indulnak el az épületben. A nem megfelelő termékkel önkényesen helyettesített szigetelőanyagok kárt okoznak az épületben és a lakók egészségében egyaránt.

Megoldást jelent, ha a penészt rendszeresen eltávolítjuk a falról?

A penészesedés kapcsán nyilván a külső falakon, sarkokban, esetleg fürdőszobában, a kád mellett megjelenő sötét foltra gondolunk, a helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Többször találkoztunk már olyan esettel, amikor a lakásban a penésznek látható jele nem volt. Egy újépítésű társasház gyerekszobájában például a fal az átadás-beköltözés után, közel másfél évig tartotta a nedvességet. A babaágy fölötti fehér falon fehér színű Aspergillus penészgombafaj telepedett meg. A szülők sokáig észre sem vették a „magát jól álcázó” gombát. Mivel a gombatelep közvetlenül a kiságy felett volt, a spórák nagy mennyiségben szóródtak oda.
A nedvesség a beépített faanyagban is megmaradhat. Egy újépítésű ház padlásán a gerendákat gomba lepte el. Innen a szennyeződés könnyen lejuthat a lakótérbe, mert a padlás csapóajtaja a nappali mennyezetének közepén nyílt, és még ráadásul rosszul is szigetelték. A válaszom tehát az, hogy nem elég pusztán eltávolítani a penészt, hanem az azt kiváltó okot kell megkeresni és megszüntetni.

Milyen problémák jelentkezhetnek a régi építésű házaknál?

Sajnos e téren sem kedvezőbbek a tapasztalataink, sok problémás esettel találkozunk. Egy többgyermekes család vályogházba költözött, melynek egészségügyi hatásával szerettek volna tisztában lenni. Az épületben váratlan helyen bukkantunk az allergénforrásra: a padláson a vályogba bedolgozott szalma töreken alakultak ki, egy gomba telepei. A gombát csak mikroszkópos vizsgálattal lehetett kimutatni, de a szabad szemmel láthatatlan spórái a födém áttöréseken keresztül akadálytalanul alápereghettek a lakásba. A penészgombák spórái akár az alig látható, fél milliméteres repedéseken is átjutnak, hiszen kis méretük (0,002-0,005 mm) alapján ez könnyen lehetséges. A gombaspórák pincékből is bejuthatnak a lakótérbe, ablakokon át vagy csövek mentén.


Egy másik esetnél, a családi ház pelletkazánját gyümölcsmagokkal fűtötték. A pincében raktározott magok bepenészedtek és a spórák a szennyesledobón át a meleg levegővel felszállva elárasztották a lakást. A különleges alapanyagnak és tárolási körülményeknek köszönhetően ritka, lakásokra nem jellemző gombafajok okoztak panaszt. Egy másik esetben az előző lakó a penészes falat egyszerűen egy papírtapétával leragasztotta- ez tartott is, amíg a lakást el nem adta. A porózus épületanyagok, szőnyegpadlók még kiszáradásuk után is tartják magukban a baktérium- és spóratömeget; ezek közelében a szennyezőanyag magas légköri koncentrációja mérhető.

Létezik-e megoldás a megelőzésre új, illetve használt lakások esetében?

Használt lakás vásárlásakor jogosan tarthatunk attól, hogy az előző tulajdonos bizonyos előnytelen tényezőket nem hoz a lakásvásárlók tudomására. Sokszor azonban még ők sem tudnak az épület gyenge pontjairól - azokról, amelyek később allergiás megbetegedéseket kialakulásához vezethetnek a gyerekeknél. Amennyiben légúti allergiás beteg van a családban, a lakás, ház vásárlása előtt érdemes aerobiológiai vizsgálatot végeztetni, amellyel az (el)rejtett allergénforrások kimutathatók. Az allergéneket felderítő helyszíni vizsgálat gyakran olyan szennyező forrást mutat ki, melynek elhárítása nem jelent komoly gondot, az adásvételt nem vétózza meg- viszont elkerülhető általa, hogy ismeretlen eredetű légúti tünetekkel szembesüljenek az új lakók.


Új lakások esetében a legtöbbször csak a beköltözés után derül fény a problémákra. Az építészeti hiányosságok miatt felmerülő károk felmérésére biztosítás, kártérítés, vagy peres eljárás keretében igazságügyi szakértőket, elsősorban építészeket kérnek fel. A tapasztalataink szerint még kevesen veszik igénybe, de érdemes tudni, hogy az anyagi kár mellett az egészségben okozott kár bebizonyítására és visszatérítésére is van lehetőség- ezt a vizsgálatot igazságügyi allergológus szakértő orvos végzi.

0 Tovább

Penicillin allergia: a diagnózis hiányára az egészsége és a pénztárcája is rámehet!

Egészségügyi és anyagi következményekkel is jár, ha egy beteg, a korábban felmerült penicillin allergia gyanúja miatt kap a betegségére az előírttól eltérő kezelést. Felesleges, pontatlan és költséges – jellemzi a diagnózis nélkül, kizárólag a beteg beszámolója alapján történő terápia módosítást a Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Fertőzések, hosszabb kezelés, több gyógyszer

A folyóirat márciusi számában közölt vizsgálat szerint pusztán a korábban előforduló, allergiára utaló tünetek, de vizsgálatokkal nem igazolt penicillin allergia következtében módosított terápia miatt a betegek több antibiotikumot szednek, és hosszabb időt töltenek kórházban egy-egy betegség kezelése során. Ezzel párhuzamosan nő a különböző súlyos fertőzések – főként a Clostridium difficile, methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), és vancomycin-rezisztens Enterococcus (VRE)- gyakorisága is.

Nem mind valódi allergia

A kutatók szerint a becsült, az Egyesült Államokban önmagukat penicillin allergiásnak vélő mintegy 25 millió betegnél ténylegesen csak 2%-ban lenne igazolható penicillin allergia. „A penicillin allergiára gyanús betegek többségénél valódi allergia nem igazolható és kivizsgálás után a későbbiekben sem okoz panaszt számukra penicillin szedése” – mondta el dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A diagnózishoz ezért fontos volna mindenkinek, akinél felmerült a penicillin allergia gyanúja, allergia vizsgálatot végeztetni!

Szövődményes és költséges, ha elmarad a diagnózis

Az olyan betegeknél, akiknél korábban penicillin allergiára utaló tünetek jelentkeztek, de a pontos kivizsgálás nem történt meg, kezelőorvosuk a beteg jelzésére hagyatkozva módosította az egyébként szokásos kezelési tervet. A 2010 és 2012 között zajlott vizsgálat során a kutatók megfigyelték, hogy emiatt az ilyen betegek több széles spektrumú antibiotikumot szedtek, az átlagosnál 10 százalékkal több időt töltöttek a kórházban és több esetben - 23.4%-kal több C difficile, 14.1%-kal több MRSA, és 30.1%-kal több VRE - jelentkezett náluk többféle antibiotikumnak ellenálló fertőzés. A pontos diagnózis hiánya az egészségügyi következményeken túl anyagi terhet is jelent, mivel a módosított kezelés költségei átlagosan 63%-kal magasabbak.

Allergiára utaló jelek

A penicillin allergia tünetei az enyhe, bőrpírral és kiütéssel járó panaszoktól kezdve a fulladásos, vagy heves köhögéssel járó rohamokon át a hevesebb reakciókig terjedhet, így akár még anafilaxiás sokk is jelentkezhet, ami orvosi felügyelet hiányában halálhoz is vezethet. A tünetek azonban egyéb problémát, más allergiát is jelezhetnek. Az is lehet, hogy valóban gyógyszerallergiáról van szó, de a panaszokat nem a penicillin, hanem az egyidejűleg beszedett másik készítmény okozta. A kiváltó ok beazonosítása tehát a továbbiak szempontjából mindenképp lényeges. Dr. Garaczi Edina elmondta, hogy a vizsgálat akkor is elvégezhető, ha a panaszok évekkel korábban, vagy gyermekkorban jelentkeztek, mivel az immunrendszer élethosszig képes emlékezni allergiás reakcióra.

Hogyan diagnosztizálható a penicillin allergia?

A gyógyszerallergia vizsgálatát allergológus szakorvos végzi, aki a tünetek, a beteg részletes kikérdezése és a kórelőzmény alapján meghatározza azon gyógyszereket, amelyekre a laboratóriumi teszt elvégzése javasolt. A laborteszt vérvizsgálattal, limfocita-transzformációs teszt segítségével történik. A laboreredmény visszakerül az allergológus szakorvoshoz, aki az eredményt a klinikai képpel összhangban értékeli, és amennyiben szükséges, meghatározza a további vizsgálatokat is. Így születik meg az eredmény, amelyből megállapítható, hogy az illető az adott gyógyszerre allergiás-e, panaszait valóban az adott készítmény, vagy hatóanyag okozza-e.

0 Tovább

Az allergiás asztma tünetei

Az allergiás asztma tünetei

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál, a felnőttek 65 százalékánál jelentkezik allergia is. A tavaszi-nyári pollenszezonban magas a levegőben található allergének száma, így különösen fontos, hogy a betegek megismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket és a megelőzés lehetőségeit.

Eltérő kiváltó okok, azonos tünetek

Az asztmás betegségnek különböző típusai léteznek. Attól függően, hogy a panaszokat mi váltja ki, beszélhetünk például fizikai terhelésre rosszabbodó-, foglalkozási-, vagy allergiás asztmáról. – mondta el dr. Potecz Györgyi, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyásza. A betegség típusától függetlenül, az asztmás betegek állapotát rendszerint rontja és könnyen rohamot is provokálhat a dohányfüst, a légszennyezettség és sok esetben az erős illatok, vegyszerek belélegzése is. Allergiás asztma esetén a panaszok a környezetben található allergének – pollenek, háziporatka, penészgomba, háziállatok szőre - hatására is felerősödnek. A kiváltó okok tehát különbözőek, a tünetek azonban az asztmás betegség típusától függetlenül hasonlóak: köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés.

A kiváltó okok keresése

Az allergiás asztma vizsgálata történhet Prick-teszt, vagy másnéven bőrpróba segítségével. Allergia esetén, az alkar bőrén ejtett vékony karcolásokra csepegtetett allergén körül duzzanat és vörösség alakul ki és viszketés jelentkezik. Súlyos allergiás tünetek, szezonban történő vizsgálat, vagy antiallergiás gyógyszeres kezelés miatt, illetve terhesség esetén és 2 év alatti gyermekeknél az allergének azonosítása rendszerint vérvizsgálattal történik. Ekkor a vérben keringő specifikus IgE ellenes antitestek szintjét határozzák meg. Ha ez emelkedett, az allergia megléte bizonyított.

Életmódváltás és gyógyszeres kezelés

A panaszokat okozó allergének azonosítása után törekednünk kell rá, hogy a környezetünkben minimalizáljuk azok előfordulását.
• A pollennaptár segítségével és az aktuális heti pollenjelentésből tájékozódhatunk az adott növény virágzásáról és lakóhelyünk levegőjének pollenterheléséről.
• Magas pollenértékeket mutató napokon tartózkodjunk minél kevesebbet a szabadban.
• A lakás szellőztetését ne a reggeli órákban végezzük, a pollen koncentráció rendszerint reggel 5 és 10 óra között a legmagasabb.
• A száradó ruhákat ne teregessük a szabadba, a nedves anyagokon a pollenszemek könnyen megtapadhatnak.
• Csökkenthetjük az éjszaka belélegzett allergének mennyiségét, ha esténként hajmosással szabadulunk meg a napközben lerakódott pollenektől.
• Kertészkedés közben viseljünk allergiások számára kifejlesztett, HEPA-szűrős szájmaszkot. Az utcán vagy kertben viselt lábbelit hagyjuk a lakáson kívül, így is csökkenthetjük a bejutó pollenek mennyiségét.
• Ha autóval utazunk, elindulás előtt javasolt legalább tíz percig alaposan kiszellőztetni, mert leállított motor mellett a gépjárműben por, pollenek halmozódnak fel. Menet közben ne az ablakokat húzzuk le, inkább a légkondicionálót használjuk, a szélvédőre irányítva.

A pollenek mindenütt jelen vannak a levegőben, így elkerülésük még a legnagyobb odafigyelés mellett sem valósítható meg teljes mértékben. A tünetek megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszeres terápia. A gyógyszerek beállítása mindig egyénre szabottan történik. A tökéletes kezelés érdekében ne elégedjünk meg a recept nélkül kapható készítmények által nyújtott lehetőségekkel. A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok, hörgőtágítók és allergia ellenes orrspray-k, tabletták segítségével, az asztma és az allergia együttes kezelésével, valódi javulás érhető el. Allergiás asztma kezelésében bizonyos esetekben megfontolandó az immunterápia alkalmazása is. Az évekig tartó kezelés segítségével a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. Így az immunterápia jelentősen csökkentheti allergiás asztma esetén a rohamok gyakoriságát is.

0 Tovább

A folytonos stressz felerősíti az allergiás tüneteket

Öröklött hajlam esetén a stressz szerepet játszhat az allergia megjelenésében, meglévő betegség esetén pedig fokozza a panaszokat. A tudatos életvezetés és a stresszcsökkentő technikák segíthetnek.

Allergia és lélek

Az allergiás hajlam genetikailag meghatározott. Egy szülő esetén 30, míg két allergiás szülő esetén 80 százalék az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelenjenek a tünetek – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. Ahhoz, hogy az öröklött hajlamból betegség legyen, sok környezeti faktor kell: ezek hívják elő, juttatják felszínre a tüneteket. Az eddigi kutatások alapján feltételezhető, hogy a beteget érő folyamatos, mindennapi stresszhelyzet is egy olyan tényező, mely szerepet játszhat az allergia kialakulásában.

Allergiás, mert stresszes és ideges, mert allergiás

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology folyóirat áprilisi számában közölt vizsgálatban 179 beteg állapotát követték nyomon, 12 héten keresztül. Megfigyelték, hogy az allergiás tünetek erősebben jelentkeztek azok között a résztvevők között, akik mindennapjaikban fokozott stresszhatásnak voltak kitéve. Érdekes összefüggés, hogy a tünetek fellobbanása nem minden esetben jelentkezett azonnal, előfordult, hogy a panaszok pár nappal később erősödtek fel, a stressz hatása tehát késleltetve jelentkezett. A betegeknél ezzel gyakorlatilag egy körfolyamat valósult meg: a stressz hatására fokozódtak az allergiás tüneteik, ami pedig további hangulatromlást, idegességet eredményezett.

Gyógykezelés és stresszcsökkentés

A kedvezőtlen körforgás kivédésére első körben az allergiás tüneteket kell megfelelően kezelni – tanácsolja dr. Balogh Katalin. A betegnek ismernie kell, hogy mire allergiás, követnie kell az aktuális pollenjelentést és ha az allergén növény virágzása megkezdődött, tüneti kezelést kell alkalmaznia. Ma már korszerű készítmények állnak rendelkezésre, de a tartós tünetmentességet kereső betegeknek is tudunk megoldást ajánlani: számukra az immunterápia lehet az ideális választás az allergiás tünetek ellen. Emellett persze hasznos a stresszt is csökkenteni, vagy ha ez nem működik, akkor tudatosan kezelni, a megfelelő technika elsajátításával.

Mire érdemes figyelni?

A kutatást végző orvosok elsőként a dohányzás és a túlzott kávéfogyasztás mellőzését javasolják. Nikotin helyett relaxációs- és légzéstechnika elsajátítását ajánlják a stressz csökkentésére, koffeinfüggőség helyett pedig a tudatos napirend kialakítását, melyben fontos szerepet kap az elegendő alvás. Lényegesnek tartják még, hogy a betegek kialakítsanak egy olyan egészséges napirendet, amelyben szerepet kap a rendszeres étkezés, mozgás, és jut idő kikapcsolódásra, feltöltődésre is.

0 Tovább

Mit kell tudni a tojásallergiáról?

Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén, kisgyermekek és felnőttek körében is. Összeállításunkban a tojásallergiával kapcsolatos gyakori kérdésekre keresünk válaszokat.

Csecsemőkorban is elkezdődhet?

Az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is, az ételallergia tünetei tehát már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Érdemes ezért megfigyelni, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek és a továbbiakban teljesen kizárni az étrendből a gyanús élelmiszert-magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermek gasztroenterológusa. Ha így nem jelentkeznek a tünetek, akkor az egész szoptatási idő alatt érdemes a tojásmentes diétát tartani. Amennyiben az ekcémás tünetek továbbra sem múlnak, akkor lehet más élelmiszerek mellőzésével is próbálkozni, de ilyenkor mindenképpen javasolt egy szakorvost felkeresni.

Milyen tüneteket okoz a tojásallergia?

A szoptatás időszakában a tojásallergia tüneteként a babánál jelentkezhet bőrallergia, ekcéma és hasi panaszok. A tojást 8 hónapos kor után lehet bevezetni a babák étrendjébe. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is. Ez allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára.

Hogyan kezelhető?

A tojásallergia egyetlen kezelési módja, a tojásmentes diéta betartása, mely –különösen gyermekeknél – sokszor nem könnyű feladat. Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is.

Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

Mivel helyettesíthető?

Főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használjunk keményítőt, vagy burgonyát. Vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna. Az interneten számos oldal található, ahol ételallergiás betegek osztják meg a már kipróbált recepteket egymással. Keresgéljünk a tojásmentes finomságok közt és próbáljunk ki új ízeket, ételeket.

Kaphat-e oltást, aki allergiás a tojásra?

Egyes védőoltások előállításakor a vírust tojásban szaporítják, ezért az oltóanyagba kis mennyiségű tojásfehérje is bekerülhet. Ez allergiás tüneteket, súlyos esetben vérnyomás esést, fulladást, esetleg halálhoz vezető reakciót válthat ki. Ilyen oltások a sárgaláz elleni oltás és az influenza elleni oltások. Lassan egy évtizede más technológiával készül a 15 hónapos korban kötelező kanyaró-mumpsz-rózsahimló elleni védőoltás, tehát ezt tojás-allergiások is megkaphatják. Mivel a tojás alapú védőoltások nem kötelezőek, ha kimaradnak, akkor sem történik baj.

Mire érdemes még figyelni?

A tojásra allergiás betegeknél fontos ügyelni arra is, hogy ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll: olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet - különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra - nem tud különbséget tenni közöttük. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.

Kinőhető?

A gyermekek többsége 3 éves korára kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbi életkorra tolódik és az esetek kisebb százalékában ugyan, de a tojásallergia egész élet során megmaradhat.

 

0 Tovább

Immunterápia: a gyermeket is védi az allergiától

A terhesség előtt megkezdett immunterápia hatására nemcsak a kismama allergiás tünetei javulnak, de a kezelés a születendő gyermeknél is csökkentheti a betegség megjelenésének kockázatát.

Közvetlen előnyök

Az immunterápia olyan tartós megoldást jelent az allergia kezelésében, mely képes hosszú évekre megszüntetni a betegség tüneteit. A 3-5 éven át tartó terápia kedvező hatásai a betegek 80 százalékánál már az első évben jelentkeznek, a későbbiekben pedig a kezelés hatására a beteg szervezete hosszú időre megtanulja panaszok nélkül elviselni azt az anyagot, az allergént, amely korábban a tüneteit okozta – ismertette az immunterápia lényegét dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A kezelésnek ezen kívül eddig is több előnyét ismertük: képes például megakadályozni, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg és segítségével megelőzhető az allergia súlyosbodása, az asztma kialakulása is. Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia előző évi tudományos ülésén, kutatók a kezelés preventív szerepére is felhívták a figyelmet.

Kevesebb allergiás gyermek

A résztvevő 14 és 48 év közötti hölgyek mindegyikénél diagnosztizáltak korábban szénanáthát. A vizsgálat során a résztvevőkhöz kérdőíveket juttattak el, majd ezek kiértékelése során megállapították, hogy a várandósságuk előtt immunterápián átesett nők gyermekeinél kisebb százalékban jelentkezett allergia, szemben azokkal, akik korábban nem részesültek a kezelésben. A 192 kitöltött kérdőív közül 148 hölgynek volt már egy, vagy több gyermeke a vizsgálat idején - az összesen 277 gyermek átlag életkora 11 év. A vizsgálatot végző orvosok megállapították, hogy az immunterápiával kezelt anyák gyermekeinél 54 százalék, a kezelésben nem részesülők gyermekeinél 62 százalék volt az allergiás betegségek – asztma, ekcéma, ételallergia, szénanátha - előfordulásának aránya. Az eredményeket nem befolyásolta az, hogy a kezelés a teherbeesés időpontjához képest mennyivel korábban történt.

Immunterápia és várandósság

A betegeim körében az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kezelés hatására már az első évben jelentősen lecsökken az egyéb kiegészítő, tüneti szerek alkalmazása, a későbbiekben pedig a betegnek egyáltalán nem kell majd gyógyszert szednie allergiaszezonban – mondja dr. Balogh Katalin. Hölgyek számára emellett azért is lehet jó választás az immunterápia, mert sokan idegenkednek a terhesség alatti gyógyszerszedéstől. Érdemes erre idejében gondolni, a hivatalos szakmai állásfoglalás szerint ugyanis a kezelés megkezdésére várandósság alatt nincs lehetőség, amennyiben pedig a teherbeesés a kezelés alatt történik, a kockázatok gondos mérlegelése alapján kell dönteni a folytatásról.

0 Tovább

Gyerekeknek és felnőtteknek is érdemes probiotikum kúrát tartani

Tavaszra nemcsak a vitaminraktárak merülnek ki, de a téli antibiotikum kúrák, hasmenéses betegségek is nyomot hagynak a szervezetben. A probiotikumok kedvező hatásairól dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenerológus, az Allergiaközpont főorvosa számolt be.

Mi a probiotikum?

A probiotikumok a szervezetünkben, a vastagbélben élő hasznos baktériumok, melyek számos kedvező funkcióval bírnak. Jótékony hatásaik közül fontos kiemelni, hogy segítenek a normál bélflóra fenntartásában azzal, hogy gátolják a kártékony baktériumok elszaporodását, vitaminokat termelnek, segítik az ásványi anyagok felhasználását és a nemkívánatos anyagcseretermékek lebontását.

Széleskörű és hatékony

A probiotikumok elszaporodásukkal megakadályozzák a kórokozó patogén baktériumoknak a megkötődését a bélfalon, ennek következtében hatékonyan alkalmazhatóak a hasmenéses betegségek megelőzésére és kezelésére. Az immunrendszerre is kedvező hatást gyakorolnak: hosszútávon segítségükkel csökkenthető a légúti fertőzések száma, emellett fontos szerepet játszanak az allergiás betegségek – különösen az atópiás ekcéma – megelőzésében és kezelésében is.

Probiotikumok és bélflóra

A probiotikumok hatékonyan alkalmazhatóak a bélfóra megváltozott összetételével összefüggő betegségek kezelésében is. Dr. Polgár Marianne szerint az olyan funkcionálisnak nevezhető betegségek, mint az irritábilis bél szindróma, vagy krónikus bélbetegségek, mint a Crohn-betegség, vagy krónikus vastagbél-gyulladás esetében nagyon fontos, hogy a sérült bélflóra helyreállítása megtörténjen. A probiotikumok szedése akkor is hasznos lehet, ha a betegnek csak enyhébb, de visszatérő panaszai vannak; segítségükkel a székletproblémák, a haspuffadás enyhíthető, a stressz miatt megváltozott bélflóra is kezelhető.

Téli betegségek és a gyomor- és bélrendszer

A felsorolt betegségek mellett a probiotikumok szedése egyéb esetben is hasznos lehet. Ma már az egész világon elterjedt az a nézet, hogy probiotikumokkal kombinálják, mintegy megelőzés céljából is az antibiotikumok szedését. Télen leginkább a gyakori légúti fertőzések kezelésére  szedett készítmények ugyanis nemcsak a káros, hanem a jótékony, hasznos baktériumokat is elpusztítják a szervezetben, szedésük során kellemetlen mellékhatásként hasi panaszok, hasmenés jelentkezhet. Ennek megelőzésében a probiotikumok segíthetnek. Télen nemcsak a légúti, de a fertőzéses eredetű hányással, hasmenéssel járó megbetegedések is nagyobb számban fordulhatnak elő, a regeneráció során szintén jótékony hatású a probiotikumok szedése.

Rendszeresen érdemes szedni

A probiotikumok szedését gyerekeknek és felnőtteknek  egyaránt érdemes elkezdeni - javasolja az Allergiaközpont főorvosa. Tavasszal mindenkinek érdemes helyreállítania az esetleg betegségekkel és gyakori gyógyszerszedéssel teli hónapoktól megviselt bélflórát. A felsorolt panaszok enyhítésére, huzamosabb időn át is biztonsággal alkalmazható készítményekről van szó. A probiotikumok patikai készítmények formájában is elérhetők, - ez utóbbi esetben ismert törzsek, meghatározott csíraszámban szedhetők, - gyakorlatilag mellékhatásuk nincs. Az egészséges bélflóra fenntartását táplálkozásunkkal is segíthetjük. Probiotikumban különösen gazdag források a savanyított tejtermékek: a joghurt és a kefír.

0 Tovább

Mikor érdemes gluténmentes étrendet tartani?

Az utóbbi években egyfajta divattá vált gluténmentes ételeket fogyasztani, a táplálkozási irányelv új kultuszát elterjedt fogyókúrás, életmódváltó programok is népszerűsítik. Valóban mindenkinek indokolt a glutén teljes mellőzése az étrendből?

Gluténérzékenység diétájaEgy 2013-as kutatás szerint a megkérdezett felnőttek közel egyharmada szeretné jelentősen csökkenteni, vagy teljesen száműzni étrendjéből a glutént. Az Egyesült Államok táplálkozási szokásait célzó vizsgálatban ez eddig a legmagasabb arány. A NPD’s Dieting Monitor kampány 1976 óta követi nyomon a lakosság étkezési szokásainak változásait, s míg az elmúlt évtizedekben az egészséges táplálkozás mérföldköveit elsősorban a zsíros, cukrozott ételek kerülése, a sófogyasztás csökkentése, a koleszterinszint normál értéken tartása jelentette, az egészség zálogaként tavaly januárban a megkérdezettek 30 százaléka a glutén mellőzését jelölte meg. A hangsúly tehát eltolódott és ez a jelenség nemcsak a tengerentúlon, de Európában is megfigyelhető. Hazánkban is egyre nagyobb a választék gluténmentes ételekből, a diétához a liszt alternatívájaként kínált gabonafélékből, és az étel házhoz szállító cégek kínálatában is megtalálható a gluténmentes menüsor. De valóban mindenkinek szükséges a glutén fogyasztását kerülnie?

Ami gluténérzékenység, és ami nem az

A lisztérzékenység, a búza, vagy gabonaallergia nem keverendő össze a gluténérzékenységgel, a kiváltó okok és a tünetek is eltérőek. A gluténérzékenység fogalmát ezért úgy határozzuk meg, mint „a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünetek nem lisztérzékeny és nem búzaallergiás személyeknél” – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa. Mindegyikre igaz azonban, hogy a tünetek megszűnéséhez a betegeknek lisztmentes diétát kell tartaniuk, azaz nem fogyaszthatnak glutén tartalmú élelmiszereket, mint a búza, árpa, rozs, zab. Mivel az ilyen diéták nem kevés odafigyeléssel és plusz anyagi kiadással is járhatnak, értelemszerűen csak akkor javasoljuk az elkezdését, ha az valóban indokolt.

Tünetek

A gluténérzékenység tünetei a glutén fogyasztását követő órákon, vagy napokon belül jelentkeznek: hasfájás, a széklet megváltozása - hasmenés és székrekedés váltakozva. Emellett fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak, vagy karok zsibbadása, ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet. Gyermekeknél a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszer területét érintik: hasfájás, krónikus hasmenés, egyéb tünet a fáradtság lehet.

A diéta szerepe a gyógyulásban

Mivel a lisztérzékenység ismert és jól diagnosztizálható, de csak akkor, ha a beteg még fogyasztja a lisztes ételeket, elsősorban ezt kell kizárni. A lisztérzékenységet vérvizsgálattal és bél-biopsziával lehet igazolni. A nagyon ritka búza-allergia esetén bőrpróba, vagy vérből történő ellenanyag-meghatározás lehet a diagnosztika alapja. De a glutén-érzékenységre még nincs ilyen egyértelmű laboratóriumi vizsgálati módszer. Kizárólag a diéta módosításával igazolható: ha 2-4 hétre teljesen kihagyja a beteg a glutént az étrendjéből és tünetmentessé válik, akkor felvetődik ennek a betegségnek a lehetősége. Ismételten lisztes ételeket fogyasztva, újból a korábbi tünetek jelentkeznek.

Amikor érdemes gluténmentesre váltani

Ha a lisztérzékenység nem igazolható, akkor érdemes a gluténmentes diétára áttérni, hogy az segít-e a panaszok megszüntetésében. A saját praxisomban is találkoztam nem egy olyan esettel, amikor nem lehetett az eddigi szerológiai módszerekkel igazolni a lisztérzékenységet, a bélbiopszia sem mutatott eltérést, mégis javított a beteg állapotán a lisztmentes diéta – meséli az Allergiaközpont orvosa. Az érintetteknek ezért első körben a tünetek kiváltó okának pontos tisztázását javaslom. Hasi panaszok, fáradtság és a korábban említett tünetek hátterében több betegség is állhat, hiba volna ezeket mind a gluténérzékenység számlájára írni. Ha azonban bebizonyosodik, hogy a panaszokat valóban a glutén okozza, akkor mindenképp szükséges az étrendből való kizárása.

0 Tovább

4 hiba, amit allergiásként elkövethet

Járt már orvosnál, de úgy gondolja, a tüneteket egyedül is képes csillapítani? Szed valamilyen gyógyszert, de nem tudja, pontosan mire? Csak néhány azok közül a tévedések közül, amelyekkel kínszenvedéssé változtathatjuk az allergiaszezont. Szakértőnk segítségével megoldást is kínálunk a problémákra.

„Ez csak allergia, egy kis tüsszögést még kibírok.”

Az egyik leggyakoribb tévedés az allergiával kapcsolatban. A szénanáthás tüneteket az emberek hajlamosak egy egyszerű náthához hasonlítani és elbagatellizálni a kezelés jelentőségét. Allergia bármilyen életkorban, bárkinél jelentkezhet – figyelmeztet dr. Balogh Katalin allergológus, az Allergiaközpont főorvosa.  A szakszerű terápia nemcsak a mindennapokat teszi könnyebbé, de a megfelelő kezeléssel megelőzhető a betegség súlyosbodása is. Kezeletlen esetben a betegeknél gyakran újabb allergiák jelennek meg, de súlyosabb szövődménye lehet az asztma is.

„Orrdugulásra orrcsepp, nem?”

Az sem jobb, ha a beteg érzi, hogy visszatérő panaszai vannak, emlékszik, hogy tavaly is március környékén kezdődött az orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, ezért aztán öngyógyításba kezd – számol be kedvezőtlen tapasztalatairól dr. Balogh Katalin. Keres valamilyen recept nélküli szert a gyógyszertárban és alkalmazni kezdi anélkül, hogy a tünetek kiváltó okát ismerné.  Az allergia kezeléséhez elengedhetetlen, hogy pontosan meghatározzuk, hogy mi az, ami a panaszokat okozza. Allergiavizsgálat után van lehetőségünk személyre szabott kezelést összeállítani, amivel valódi javulást érhető el. Az öngyógyítás szerencsésebb esetben csak hasztalan lesz, de van, amikor ártalmas is. A nem megfelelően használt orrcsepp például az orrnyálkahártyát is könnyen tönkreteheti. A tartós orrdugulás emellett nem ritkán vezet idült arcüreggyulladáshoz, amit esetleg operálni kell.

„Még nem érzek semmit. Az idei szezont megúszom valahogy.”

Egyben biztosak lehetünk: az allergia magától nem múlik el. Elképzelhető, hogy évente más erősségben tapasztaljuk a tüneteket, ez részben az időjárás függvénye is, de mindenképpen készüljünk fel az allergén növény virágzásának időszakára. Az Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a tüneti kezelés akkor lesz a leghatékonyabb, ha a készítményeket akkor kezdjük el alkalmazni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben. Ehhez egyrészt követnünk kell az aktuális pollenjelentést, másrészt időben fel kell íratnunk a szakorvossal a szükséges gyógyszereket.

„Az allergia is csak egy állapot, nem betegség.”

Való igaz, hogy a mindennapokat nem kell, hogy az allergia határozza meg, de érdemes némi alkalmazkodással megkönnyíteni a saját helyzetünket. Nem szerencsés például a szabadban teregetnünk, mert utána a nedves ruhákra tapadt pollenek ezreit szállítjuk a házba, majd viseljük az öltözékünkön naphosszat. Reggel 5 és 10 között lehetőleg ne tervezzünk szabadtéri programot, de szeles, meleg napokon se, mert a pollenszám ilyenkor a legmagasabb. Esténkénti hajmosással az éjszakai pihenést tehetjük nyugodtabbá, de az utcai cipők, ruhák külön helységben való tárolásával is csökkenthetjük a lakásba jutó pollenek számát.

Elege van az allergiából?

Ha úgy érzi, a helyzet évről-évre romlik, a tünetek a kezelés ellenére sem múlnak el teljesen, vagy egyszerűen csak elege van a gyógyszerszedésből, akkor érdemes megismernie az immunterápiát. Ez a kezelés lehetőséget biztosít arra, hogy átlagosan 3 év elteltével akár 10-12 évre tünetmentes legyen. Dr. Balogh Katalin szerint a javulás már a kezelés első évében észlelhető, a betegek 80 százaléka a tünetek jelentős csökkenéséről számol be. Az immunterápia lényege a szervezet hozzászoktatása az adott allergénhez, célja a kóros immunválasz mérséklése, a gyógyszerszedés csökkentése. A módszer tehát nem pusztán tüneti kezelést nyújt, de segítségével elérhető az allergiás tünetek megszűnése. Az immunterápia segítségével az is megelőzhető, hogy a betegnél újabb allergiák, vagy szövődményként asztma jelenjen meg. 

0 Tovább

Mire figyeljen kertészkedésnél, ha allergiás?

A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi kerti munkák elvégzéséről, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a munkálatokat és mit ültessenek. A tünetmentes kertészkedéshez dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont orvosa nyújt segítséget.

Időben szerezze be gyógyszereit!

A pollenallergia által okozott szénanátha ,- az allergén növény pollenszórásának idején - jelentősen megnehezíti az allergiások életét. A már diagnosztizált allergiások minden bizonnyal felkészülten várják a szezont, ismerik a tüneteket okozó növényt és virágzásának időpontját. Dr. Pintér Judit szerint már az első pollenek megjelenésekor tanácsos felkeresni a kezelőorvost, így a gyógyszeres kezelés is időben megkezdhető. Ehhez azonban nem elég a pollennaptárt ismerni, mert az időjárási változások hatására a növények pollenszórása előbbre, vagy későbbre is tolódhat. Lényeges, hogy a betegek az aktuális pollenjelentést is kövessék. Ez mind a hétköznapi életben, mind pedig a tervezett kertészkedés során hasznos segítség lehet.

Az ideális választás

A szabadtéri munkálatokat tehát jó, ha nem az allergén növény virágzásának csúcsidőszakára időzítjük, de a „mikor” mellett az is lényeges, hogy hol, milyen környezetben végezzük a kertészkedést. A növények ugyanis eltérő allergenitással rendelkeznek. A legismertebb allergén a parlagfű, de sok más növény is okozhat hasonló panaszokat az allergiások számára. Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia ezért a pollenallergiás betegeknek olyan növények ültetését javasolja, melyek pollenkibocsátása alacsony. Jó választás lehet számukra a begónia, a dália, százszorszép, a rózsa, a petúnia, a tulipán, a nárcisz és az írisz és a liliom. A fák közül az alma, cseresznye, szilva, vagy magnolia. Azok a növények, melyek pollenkibocsátása magas, jelentősen fokozhatják az allergiás tüneteket. Nem javasolják ezért a kőrisfa, nyírfa, nyárfa, mogyoró, ciprusfélék és fűzfa ültetését. 

Tanácsok allergiásoknak

A szépen gondozott kert kialakítása sok munkát és időt igényel.  A kertészkedést lehetőleg ne a kora reggeli órákban kezdjük, a pollenszám ugyanis hajnal 5 és délelőtt 10 óra között a legmagasabb.
Dr. Pintér Judit arra is felhívja a figyelmet, hogy az időjárás szintén fontos szempont a munkálatok végzéséhez. Szeles, napos, száraz időben a pollenkoncentráció magasabb; míg szélcsendes, felhős időben alacsonyabb.


Fűnyírás közben viseljünk pollenmaszkot, vagy védőszemüveget, kertészkedés közben pedig kesztyűt. A manapság közkedvelt talajtakaró, a mulcs penészgomba allergiások számára nem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek. Ez okból ügyeljünk ősszel az avar eltakarítására is.
Gondos gyomtalanítással, számos allergén levegőbe jutását előzhetjük meg. A munka végeztével a kerti öltözéket hagyjuk a lakáson kívül, ilyen módon is csökkentve a bejutó pollenek mennyiségét. Kertészkedés után pedig alapos zuhanyozással szabaduljunk meg a bőrünkre és a hajunkra tapadt pollenektől.

0 Tovább

Újra indul a támogatott immunterápia kezelés!

Az Allergiamentes Életért Alapítvány az idei évben is meghirdeti „Támogatott poratka-allergia immunterápia” elnevezésű programját. Kedvezményes kezelésben részesülhet az a poratka allergiás beteg, aki a pályázatban leírt feltételeknek megfelel és jelentkezését 2014. április 30-ig, az alapítvány részére elküldi. A támogatott készítmények száma korlátozott, a jelentkezések a beérkezés sorrendjében kerülnek elbírálásra.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának elmondása alapján a kezdeményezés jelentőségét az adja, hogy az immunterápia jelenleg hazánkban nem tartozik a támogatott kezelések közé, a betegek önköltségi áron tudják beszerezni a terápiához szükséges készítményeket. A támogatott programban résztvevők számára, a kezeléshez szükséges harmadik doboz készítményt az Allergiamentes Életért Alapítvány ingyenesen biztosítja.

Az immunterápia előnye a hagyományos kezelésekkel szemben az, hogy nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem az allergia kiváltó okára hat. Poratka allergiában – mivel nem szezonális allergiáról van szó – még nagyobb a jelentősége, hiszen a betegnek akár egész évben gyógyszert kellene szednie.
Az immunterápia lényege a szervezet hozzászoktatása az adott allergénhez, célja a kóros immunválasz mérséklése, a gyógyszerszedés csökkentése. A módszer tehát nem pusztán tüneti kezelést nyújt, de segítségével 3 év alatt elérhető az allergiás tünetek megszűnése.  A betegek jelentős része már a kezelés első évében közel 80 százalékos javulásról számol be.

A kezelésről többet is megtudhat, ha az alábbi linkre kattint:
http://www.immunterapia.hu/

Az igénylés feltételei és a jelentkezési lap az alapítvány weboldalán elérhető:
http://www.allergiamenteseletert.hu/





 

0 Tovább

Közel 40 éves ismerjük az allergiás tünetek okozóját


1966-ban azonosították azt az ellenanyagot, amely döntő szerepet játszik az allergiás reakció kialakulásában. A felfedezés mérföldkövet jelentett az allergia mechanizmusának megismerésében és kezelésében egyaránt. Az IgE ellenanyag szerepéről dr. Balogh Katalin allergológust, az Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Nem csak a modern kor betegsége

Az allergiások számának az utóbbi évtizedek során tapasztalt drasztikus emelkedése miatt, egyfajta civilizációs betegségként tekintünk rá, azonban ez nem jelenti azt, hogy a betegség korábban ne létezett volna. Időszámításunk előtti időkből is maradtak már fenn az allergia jelenlétére utaló történetek. Claudius római császár fia például lószőr allergiától szenvedett, vélhetőleg ez okozta, hogy Britannicus könnyes szemekkel és kiütésekkel reagált az állatok közelségére. Feltehetőleg az allergiához kötődik Lucretius, római filozófus megállapítása is, miszerint: ami az egyiknek gyógyszer, a másiknak méreg. Az allergia „modern” korszaka azonban az 1800-as években indult el, a szénanátha fogalmának meghatározásával.

Eseménydús időszak

A 19. és a 20. század számos újítást hozott az allergia megismerésének terén. Elkészült az allergiás bőrpróbaként is ismert első, a betegség vizsgálatára alkalmas teszt; később felismerték és anafilaxiának nevezték el a legsúlyosabb allergiás reakciót. Elsőként alkalmazták az immunterápiát, ami a mai napig az egyetlen tartós megoldást nyújtó kezelés allergia ellen, mely nemcsak a tüneteket kezeli, hanem az allergia kiváltó okára hat. Elkészült az első antihisztamin, majd kortikoszteroid készítmény is. Megismerhettük Judy-t, a tíz éves cocker spánielt, kinek közreműködésével fontos előrelépés történt a betegség működésének megismerésében: felfedezték a hízósejtek szerepét az allergiás reakció kialakulásában.

Áttörés a diagnosztikában

A felfedezés fontos szerepet játszott abban, hogy később Teruko és Kimishige Ishizaka kutatók 1966-ban az IgE - immunglobulin E- típusú antitest azonosításáról számolhattak be. - Az allergiás beteg immunrendszere bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az, mely hozzákapcsolódik a hízósejtekhez. Amikor az érzékennyé vált személy újból találkozik az allergénnel, akkor az allergénmolekulák összekapcsolódnak a hízósejtekhez kötődött ellenanyag-molekulákkal. Ennek hatására a hízósejtekből kiürülnek az allergiás gyulladásért felelős anyagok, amelyek közül a legismertebb a hisztamin. A szervezet különböző részeibe - például a kötőhártyára vagy az orrnyálkahártyára - eljutva ezek a szöveteket irritáló anyagok okozzák az allergiás reakciót – foglalja össze az IgE szerepét dr. Balogh Katalin.

Az IgE jelentősége

Az IgE ellenanyag szintje megemelkedik például a pollenekre, állatszőrökre, rovarcsípésekre és a legtöbb élelmiszerre adott allergiás reakció során. Az IgE szint akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken. Ezért alkalmas az allergia diagnosztizálására.  Az IgE vérből történő azonosítására általában kisebb, 2 év alatti gyermekek esetében kerül sor, akiknél az alkaros bőrteszt életkorukból adódóan még nem kivitelezhető, vagy ha a bőrteszt azért nem végezhető el, mert a beteg – panaszai miatt - nem tud leállni az allergia gyógyszerek szedésével.

0 Tovább

Megbetegít a gyógyszerem?

Tapasztalt már rosszullétet, gyógyszer bevételét követően? Jelentkezett arc-, szem-, ajakduzzanat, légszomj, esetleg bőrkiütés?

Allergiás reakciót gyakran antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, helyi érzéstelenítők okoznak, de természetgyógyászati készítmények, gyógynövény tartalmú biokapszulák is hasonló tüneteket provokálhatnak. A gyógyszerallergia tüneteiről és vizsgálatáról dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Életveszélyes is lehet

A gyógyszereknek különböző típusú mellékhatásai léteznek. Vannak jól ismert, várható mellékhatások, ilyen például az antibiotikum szedés mellett jelentkező hasmenés, hasfájás. A másik csoportba tartoznak a váratlan reakciók, a gyógyszerallergiák. A gyógyszerallergiák hátterében különböző immunológiai mechanizmusok állhatnak, ez alapján a gyógyszerek különböző személyeknél, különböző tüneteket okozhatnak. Az allergiás reakció egyéntől függő, így nem biztos, hogy ugyanaz a gyógyszer egy másik egyénnél is allergiát okoz. Dr. Garaczi Edina elmondta, hogy a gyógyszerek okozta allergiás reakcióknak alapvetően két formája különíthető el. A korai típusú allergia tünetei a gyógyszer bevétele után pár órával jelentkeznek. A néhány napig, vagy hétig tartó gyógyszerszedés után jelentkező allergiát pedig késői típusú allergiának nevezzük.

A leggyakoribb, allergiát okozó készítmények:

  • antibiotikumok
  • fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők
  • helyi érzéstelenítők
  • természetgyógyászati készítmények, gyógynövény tartalmú biokapszulák
  • epilepszia kezelésére használt gyógyszerek
  • a tablettákban, kapszulákba lévő segédanyagok, tartósítószerek, színezékek.

Korai típusú allergia

A korai típusú allergia esetén a gyógyszer bevételét követően néhány órával, esetleg néhány nappal jelentkezik viszkető csalánkiütés, arc- szem- ajakduzzanat. Ritkán nagyon súlyos formában zajlik az allergiás reakció, ilyenkor a nyelv-és gége-duzzanat fulladásérzést okozhat, vagy vérnyomáseséssel, légszomjjal járó anafilaxiás sokk is kialakulhat. Korai allergiás reakciót gyakran antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, helyi érzéstelenítők okoznak, de természetgyógyászati készítmények, gyógynövény tartalmú biokapszulák is hasonló tüneteket provokálhatnak.

Napokkal, hetekkel később is jelentkezhet

A késői típusú allergia esetén a gyógyszer több napig, esetleg több hétig tartó szedése után jelentkeznek viszkető bőrkiütések. Jellemzően kerek vagy ovális alakú, változó méretű, kiemelkedő göbcsék figyelhetők meg testszerte, vagy egy körülírt területen. Egy másik jellegzetes forma a lábszárakon, bokákon kezdődő, időnként bevérzésekkel kísért, általában nem viszkető vörös foltok megjelenése. Ilyen késői típusú gyógyszerallergiát okozhatnak például epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, antibiotikumok vagy gyulladáscsökkentők.

A gyógyszerallergia nem múlik el!

A gyógyszerallergia kezelésében alapvető a gyógyszer szedésének abbahagyása, vagyis a kiváltó ok megszűntetése. A tüneteket súlyosságuktól és típusuktól függően szakorvosnak kell kezelni. Az akut panaszok kezelése mellett nagyon fontos a kivizsgálás, mert a gyógyszer ismételt szedése később is allergiás tüneteket okoz majd – figyelmeztet a Budai Allergiaközpont orvosa.

Tudja, hogy mire allergiás?

A diagnózis alapja a részletes orvosi anamnézis, azaz a kórelőzmény pontos felderítése. Ha felmerül valamely gyógyszer kiváltó szerepe, úgy annak - a jelenleg elfogadott irányelvek szerint- az egyik laboratóriumi vizsgálati módszere a limfocita-transzformációs teszt. LTT vizsgálat gyermek és felnőttkorban egyaránt végezhető, a laboratóriumi vizsgálathoz vérvétel szükséges. A vizsgálat akkor is elvégezhető, ha a tünetek évekkel korábban, vagy gyermekkorban jelentkeztek, mivel az immunrendszer élethosszig képes emlékezni allergiás reakcióra. Az eredmények függvényében a beteg a későbbiekben betegségek, fogászati kezelések, műtétek, vagy az otthoni fejfájás csillapítása során is biztonsággal szedhet gyógyszert, ha tudja, hogy mi az a hatóanyag, amit kerülnie kell.

0 Tovább

Hozzátáplálási kisokos


Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának válaszai, a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Mikor kezdjük?

hozzátáplálás gyakori kérdésekA babák emésztőrendszere a 4. és 6. hónap között éri el a megfelelő fejlettséget, a hozzátáplálást tehát ebben az időszakban kezdhetjük. A mai ajánlások a gyermek 6 hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasolnak, ennél tovább valóban nem szükséges várnunk az új ételek bevezetésével. Lehetőség szerint a hozzátáplálást még a szoptatás időszaka alatt kezdjük meg, így az anyatej védőfaktorai segíthetnek az allergiás reakciók megelőzésében.

Mi kerüljön a tányérra?

Először javasolt almalével, vagy reszelt almával kínálni a gyermeket, ezt követheti sárgarépa, őszibarack, burgonya, sütőtök. Lényeges, hogy egy alkalommal mindig csak egyféle ételt kóstoltassunk meg, így az esetlegesen fellépő tünetek – hasmenés, hasfájás, kiütések - kiváltó okát is könnyen beazonosíthatjuk.

Sózzunk, cukrozzunk, ízesítsünk?

A gyümölcsök természetes formában is tartalmaznak gyümölcscukrot, vagy más néven fruktózt, ami kellemes édes ízt biztosít a baba ételeinek. A főzelékeket anyatejjel hígítva szintén kellemes ízű ételt készíthetünk számára. Külön sózásra, édesítésre a kezdeti időszakban nincs szükség.

Teljes kudarc?

Ne essünk kétségbe, ha az új ízek bevezetésével lassan haladunk, az étel elutasításának több oka is lehet. Az elválasztást fokozatosan kezdjük, az első falatokat szoptatás után egy-két kanállal kóstoltatjuk meg a picivel, így előfordulhat, hogy egyszerűen nem éhes. Érdemes hetekkel később visszatérni a „nemszeretem” ételekre, elképzelhető, hogy akkor jóízűen elfogyasztja majd. Minden babának meg kell tanulnia a kanállal történő étkezést, ez gyermekenként eltérő hosszúságú időt vehet igénybe. A tanulási folyamatot segíthetjük azzal, ha kezdetben csak a gyümölcsök (alma, őszibarack) levével kínáljuk meg, a pépes ételek kóstoltatása csak ezt követően történjen.

Liszt előbb, tej később

Az utóbbi években a nemzetközi és a hazai orvosi ajánlások alapján korábbi időpontra tevődött át a glutén bevezetésének időpontja. Az anyatejes táplálás előnyeit kihasználva a glutént a baba 17. és 24. hetes kora között, kis mennyiséggel kezdve adjuk. A glutén tartalmú  élelmiszerek  fokozatos bevezetésével a „lisztérzékenység”, a coeliakia kialakulásának veszélye csökkenthető, még olyan családok esetében is, ahol van már coeliakiás beteg.
A tehéntej esetében továbbra is a korábbi az érvényes, fogyasztását 1 éves kor alatt nem javasoljuk. A túl korán megkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, ekcémát és hasmenést okozhat. Főzelékek készítéséhez egy éves kor alatt használjunk inkább anyatejet, vagy tápszert.

0 Tovább

A gyermekkori fogromlást reflux is okozhatja

A fogak romlását nemcsak az elhanyagolt szájhigiéne, vagy a túl sok cukrozott üdítő, édesség okozhatja. A gyermekkorban jelentkező fogromlás reflux betegség jele is lehet.

Reflux csecsemőkorban

Étkezés során, az elfogyasztott táplálék a szájból a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, majd útját a bélrendszer felé folytatja. Egyes embereknél azonban visszafelé is lejátszódik ez a folyamat: a gyomor keverő mozgása során nemcsak a patkóbél felé jut a gyomortartalom, hanem – ha rossz a nyelőcső alsó záróizmának működése – vissza is folyhat a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ezt a jelenséget nevezzük refluxnak  –tudtuk meg dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológustól, a Budai Allergiaközpont orvosától. A kis csecsemőknél ez a bukás jelensége, amelyet szinte minden anyuka tapasztalhat. Az első hónapokban ez szinte természetes dolog, a bukások gyakorisága a gyomor záróizmának megerősödésével, nagyjából a gyermek fél-egy éves korára fokozatosan csökken. A csecsemőkori bukás az esetek jelentős részében nem igényel gyógyszeres kezelést. Anyatejjel táplált babák esetében sajnos az anyai diéta nem segítheti a tünetek csökkentését. Tápszeres csecsemőknél a sűrűbb, ú.n. AR (antireflux) tápszerek adása ajánlott.

Nagyobb gyermekeknél is jelentkezhet

A legtöbb csecsemő kinövi a refluxot, a betegség azonban nagyobbaknál is előfordulhat. Esetükben a már említett szövődmények mellett a reflux a fogakat is károsíthatja. Dr. Hidvégi Edit szerint a reflux kezelése azért is fontos, mert ha a gyomorsav és az emésztőnedvek a szájüregbe kerülnek, gyakran kikezdik a fogzománcot, és felgyorsulhat a fogak romlása. A kezeletlen betegség emellett a későbbi életkorokban kiválthat köhögést, sípoló légzést, orrfolyást, arcüreggyulladást, mellkasi fájdalmat is. A nyelőcső nyálkahártya felmaródása miatt vérzés léphet fel, később gyomorszáj szűkület alakulhat ki. A reflux során visszajövő levegő böfögést, a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlen szájszagot okozhat. Rekedtség, visszatérő torokfájás is jelentkezhet.

Kiváltó okok és kezelés

Az idősebb gyermekek esetében refluxot ugyanazok az okok váltják ki, mint a felnőtteknél. Bármi előidézheti, ami a gyomor és nyelőcső közötti izom ellazulását okozza, vagy a gyomorra irányuló nyomást növeli. Ezek közé tartozik az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek. A gasztroenterológiai vizsgálatot követően, amennyiben bebizonyosodik, hogy a panaszokat reflux okozza, nagyobb gyermekeknél gyomorsav csökkentő gyógyszerek adásával mérsékelhetőek a panaszok. Emellett hasznos lehet az ágy fejvégi részének megemelése, naponta több, kisebb étkezés bevezetése, a panaszokat okozó ételek és italok - pl. savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé - kerülése és a rendszeres testmozgás. Segíthet a panaszokat megelőzni, ha a ruházat derékban nem túl szoros.

0 Tovább

Pollenhelyzet: megkezdődött az idei szezon

A januári szokatlanul enyhe időben már megjelentek az első pollenek. Most, hogy a meleg tartósnak ígérkezik, a tavaszias idővel együtt megérkezett a pollenszezon is.

Dr. Balogh Katalin  allergológus, a Budai Allergiaközpont  főorvosa kérdésünkre elmondta, hogy február végétől, márciustól kezdődően rendszerint már számíthatunk a mogyoró, az éger és a nyír virágzására, de az aktuális jelentések szerint a gombaspórák is emelkedett mértékben vannak jelen a levegőben.

Jellegzetes tünetek

A légúti allergiák tünetei tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás formájában jelentkeznek. Emellett szem-, és torokviszketés, könnyezés is kialakulhat, szemvörösséget okozó allergiás kötőhártya-gyulladás is előfordulhat. Tüneti szerekkel – szájon át szedhető antihisztaminok és helyileg ható lokális szteroid készítményekkel – a panaszok mérsékelhetőek, segítségükkel a beteg átvészelheti az allergén növény virágzásának időszakát.

Azoknak, akik tartós megoldást keresnek

Az allergiaszezon elején járunk, még előttünk a pázsifüvek és a különböző gabonafélék virágzásának az időszaka is. Pázsitfű allergia esetén, az áprilisban-májusban kezdődő pollenszórás előtt még megkezdhető az immunterápiás kezelés – javasolja dr. Balogh Katalin. Az egy adott allergénre jellemző - allergénspecifikus - immunterápia a betegség oki kezelésének szakmailag elismert része. Lényege a szervezet hozzászoktatása az adott allergénhez, célja pedig a kóros immunválasz mérséklése, a gyógyszerszedés csökkentése. A módszer tehát nem pusztán tüneti kezelést nyújt, hanem az allergia kiváltó okára hat. Segítségével 3 év alatt elérhető az allergiás tünetek megszűnése, de a betegeim már a kezelés első évében közel 80 százalékos javulásról számoltak be – összegzi az immunterápia kedvező hatásait a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Ne halogassa a kezelést!

A pázsitfű allergia kezelésére alkalmazott immunterápia  megkezdésének utolsó időpontja március eleje, hiszen az időjárás függvényében a növények virágzási ideje is módosulhat. Az immunterápiát gyakran alkalmazom parlagfű allergiás betegeimnél is – mondja dr. Balogh Katalin. Érdemes már most gondolni az augusztus közepétől akár október közepéig is tartó időszakra! Parlagfű allergia esetén a szezonális kezelés kezdete a pollenszórás előtt 4, de legalább 2 hónappal ajánlott, tehát célszerű áprilisban megkezdeni.

0 Tovább

Útmutató a csecsemő és kisgyermekkori ételallergiákhoz

A táplálékkal szembeni allergiát az esetek 90 százalékában 4 éves korra a gyermekek kinövik. Az addig tartó folyamatról, az első tünetekről, ekcémáról, hasfájásról, vizsgálatokról és diétáról dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa számol be részletesen.

A tejalapú tápszerekről

A csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező ételallergiás tünetek oka az immunrendszer, bélrendszer és az emésztési képesség éretlensége. A bélnyálkahártya fejletlensége miatt a fajidegen fehérjék relatíve nagy mennyiségben jutnak a baba szervezetébe, ahol velük szemben ellenanyag termelődik és megjelennek az allergiás tünetek. - Gondoljunk bele, ha egy tápszerrel táplált csecsemő naponta 200ml tejalapú tápszert kap, az azzal egyenértékű, mintha egy liter tehéntejet inna meg – mondja dr. Polgár Marianne. Nem csoda tehát, ha a tejalapú tápszerrel táplált babák nehezen dolgozzák fel ezt, a testtömegükhöz képest nagy mennyiséget. A szója alapú tápszerekkel szemben is gyakran jelentkezik allergia, ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni a tápszerek megválasztásánál. Megoldást ez esetben a hypoallergén (HA) tápszerek adása jelenti, melyek prebiotikumokkal dúsított változatban is elérhetőek, így nem csak az allergiás tünetek ellen nyújtanak védelmet, de az immunrendszer megfelelő fejlődését is segítik.

Anyatejes babáknál is jelentkezhet

Ritkán ugyan, de szoptatott csecsemőknél is jelentkezhetnek allergiás tünetek. A bélrendszer fejletlenségéből adódóan bizonyos élelmiszerek fehérjéi az anyatejből is a kicsi szervezetébe kerülhetnek és tüneteket okozhatnak. Természetesen ez esetben sem beszéljük le az édesanyákat a szoptatásról, hiszen az anyatej a baba számára a legtökéletesebb táplálék. Inkább azt javasoljuk, hogy kevesebb allergént tartalmazó élelmiszert: tejet, tejterméket, tojást, olajos magvakat fogyasszanak a szoptatás időszaka alatt.

A hozzátáplálás időszaka

Tápszeres babáknál a 4. és a 6. hónap között, szoptatott csecsemőknél a 6. hónaptól javasolt megkezdeni a hozzátáplálást. Ennél tovább halogatni nem célszerű, egyrészt mert a fejlődő szervezetnek más típusú táplálékokra is szüksége van, másrészt az anyatejjel táplált csecsemőknél így segíthetjük az allergia megelőzését is. Az anyatej védőanyagai ugyanis segítenek, hogy a kicsi szervezet könnyebben fogadja az új, addig ismeretlen tápanyagot és így csökkenti az allergiás reakció megjelenésének esélyét. Ha mégsem sikerül panaszmentesen fogadni a frissen bevezetett ételt, azt az ételallergia jellegzetes tünetei jelzik. Korai életkorba n a táplálékallergia leggyakoribb forrásai a tejtermékek, a tej, a tojás és a liszt.

A táplálékallergia tünetei

Csecsemő és kisgyermekkorban az ételallergia jellegzetes tünete a hasfájás, haspuffadás. Emiatt a baba nyűgösebb, sírósabb lehet. A székletváltozása is megfigyelhető: gyakori hasmenés jelentkezhet. Bőrtünetek, vörös, viszkető foltok, ekcéma, csalánkiütés is kísérhetik a betegséget. A hozzátáplálás időszakában a panaszok összefüggnek az újonnan bevezetett étellel. Ezért lényeges, hogy mindig egy élelmiszerrel bővítsük a gyermek étrendjét és pár napot várjunk, amíg újat vezetünk be. Így ugyanis jó eséllyel pontosan be tudjuk azonosítani, hogy mi az, ami a panaszokat kiváltotta.

Kihez forduljon a szülő?

A tünetek jelentkezésekor javasolt a gyermek kezelőorvosát felkeresni. Amennyiben a táplálékallergia gyanúja felmerül, a vizsgálatokat gyermek gasztroenterológus végzi – magyarázza a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az első konzultáció előtt javaslom, hogy a szülők otthon gondolják át, hogy mikor jelentkeztek a tünetek és pontosan mit tapasztaltak a gyermeknél. Van-e allergiás beteg a családban, szed, vagy szedett-e a közelmúltban gyógyszert a gyermek, illetve volt, vagy van-e valamilyen ismert betegsége. A táplálékallergia vérvizsgálattal kimutatható, ez már a legkisebbeknél is elvégezhető. Említettük, hogy a gyermekek többsége 4 éves korára kinövi a betegséget, de addig a diéta tartására van szükség, az allergiás tüneteket okozó élelmiszer mellőzésére. Fontos tudni, hogy táplálék, allergiát okozó hatása függ a mennyiségtől és a bevezetés időpontjától is. Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy ha bőrkiütés, gyomor- és bélrendszeri panaszok, esetleg légúti tünetek jelentkeznek egy tápláléktól, akkor 2-3 hónapig javasolt kiiktatni az étrendből, utána ismét meg lehet próbálni. Ha 1 éves kor után is jelentkeznek a tünetek, akkor félévente szükséges vizsgálni, hogy továbbra is fennáll-e az érzékenység.

0 Tovább

Immunterápia: bíztató eredmények a földimogyoró-allergia kezelésében

A résztvevő gyermekek a kezelés után panaszmentesen fogyaszthatták, a korábban súlyos tüneteket okozó magvakat. Az immunterápia eredményeiről szóló kutatást a Lancet folyóirat közölte.



Gyermekek és diéta

Ami nálunk a liszt, vagy a tej, az Egyesült Államokban az a mogyoró. A táplálékallergiák gyakoriságát tekintve a földimogyoró-allergia régóta listavezető, a mindennapokat is jelentősen megnehezítő betegség becslések szerint közel 2 millió embert érint az Államokban. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa kérdésünkre elmondta, hogy a földimogyoró-allergia által okozott reakciók súlyossági foka az enyhébb, arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémás tünetektől az életveszélyes, légcső duzzanattal is járó anafilaxiás sokkig terjedhet. A betegség gyermekek körében is gyakori, esetükben pedig sokszor nehéz az otthonon kívüli, iskolai étkezések alatt a diéta tartása. A kutatók ezért régóta keresik a megoldást a szervezet „deszenzibilására”, vagyis a mogyoróval szembeni túlérzékenység megszüntetésére.

Kizárás helyett hozzászoktatás

A táplálékallergia kezelésének módja, ha a beteg a tüneteket okozó élelmiszert nem fogyasztja. Az immunterápia lényege azonban épp a túlérzékenység megszüntetése: folyamatosan emelt adagokban a szervezetet hozzászoktatni a tüneteket okozó allergénhez. A vizsgálat során a 99, 7 és 16 év közötti résztvevők egyik csoportja 26 hetes immunterápiás kezelésben részesült, ami szájon át, a kezelés alatt fokozatosan emelkedő dózisban mogyoró fehérje szedését jelentette, 800mg-nak megfelelő mennyiségig. A vizsgálat végén az immunterápiás kezelésben részesült gyerekek 84 százalékánál a 800mg fehérje már nem okozott panaszokat. A deszenzitizációt a gyerekek 62 százalékánál sikerült elérni a kezeléssel, náluk 1400mg fehérje fogyasztása után sem jelentkeztek tünetek.

Ez megközelítőleg 10 szem mogyorónyi mennyiségnek felel meg. Bármennyire is bíztatóak azonban az eredmények, a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ez még csak egy hosszú folyamat kezdete. Az immunterápia, mogyoróallergia kezelésére szolgáló szakmai protokolljának kidolgozása további vizsgálatokat és időt igényel.

Több éves, eredményes kezelés légúti allergiákra

Habár a mogyoró-allergia kezelésének kidolgozása még gyerekcipőben jár, az immunterápia korántsem számít újdonságnak az allergiások körében. Dr. Balogh Katalin több éve sikerrel alkalmazza a módszert, elsősorban légúti allergia kezelésében. - Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. Hazánkban a kezelés szublingvális, vagyis nyelv alatti formája terjedt el, ez tabletta, vagy cseppek szedését jelenti. A működési mechanizmus ugyan az: a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni a panaszokat okozó allergénhez. A kezeléssel gyerekek és felnőttek körében is szép eredményeket értünk el a leggyakoribb allergén, a parlagfű esetében is. A 3-5 éven át tartó terápiánál a betegeim már az első évben jelentős javulásról számoltak be, majd ez a kezelés további 2 évében tovább folytatódik. A kezelés befejezésekor összességében több mint 80 százalékkal csökkennek a tünetek, tüneti kezelésre nem, vagy alig van szükség. A kezelés befejezése után végzett felmérések szerint a kedvező hatás akkor is fennáll, mikor a betegek már nem szedik az immunterápiás készítményt.

0 Tovább

Megbetegít a glutén?

A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentés céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat.

Ahogyan az allergiák esetében is, úgy különböző ételintoleranciával összefüggő problémák terén is az esetek számának emelkedése figyelhető meg napjainkban – számol be tapasztalatairól dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Egyre többen küzdenek gyomorégéssel, gyomorfájással, gyakori panasz a haspuffadás is. Emellett több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét, bizonyos betegségek kialakulásában is. A ma legtöbbet gyanúba kevert élelmiszerek egyik csoportja kétség kívül a gabonafélék, különösen azok egyik alkotóeleme, a glutén. A lisztérzékenység és búza allergia mellett az orvosi szakirodalomban megjelent egy új kórforma, amit gluténérzékenységnek is nevezhetünk.

Definíciója szerint a” glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünetek nem cöliákiás és nem búzaallergiás személyeknél”. A lisztérzékenységtől való egyértelmű megkülönböztetése végett használják rá a non-celiac gluten sensitivity (NCGS), vagy is „nem-cöliákiás gluténérzékenység” elnevezést.

Előfordulásáról pontos adatok feltehetőleg azért nincsenek, mert sok beteg öndiagnózis alapján, orvosi vizsgálat és tanács nélkül kezd gluténmentes diétába. Habár a betegség rizikófaktorait még nem ismerjük, az eddig elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy előfordulása nők és fiatal\középkorúak körében magasabb. Ennek oka az lehet, hogy a két csoport tagjai jellemzően többször próbálkoznak a megszokottól eltérő diétával, így esetükben könnyebb felismerni a betegséget. Mivel jelenleg nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, ami egyértelműen igazolná a betegség fennállását, a diagnózisban is nagy szerepet kap a kizárásos diéta.

„Az utóbbi évek irodalmában megjelentek olyan cikkek - és nekem is volt nem egy olyan betegem - akinek nem lehetett az eddigi szerológiai módszerekkel igazolni a cöliakiát, a bélbiopszia sem mutatott bélboholy atrófiát, mégis javított állapotán a lisztmentes diéta. Ezek a "nem-cöliákiás glutén érzékeny esetek.” –jegyzi meg dr. Hidvégi Edit.

A gluténérzékenység tünetei a glutén fogyasztását követő órák vagy napokon belül jelentkeznek, leginkább az IBS tüneteihez hasonlítanak: hasfájás, a széklet megváltozása (hasmenés és székrekedés váltakozva jelentkezhet). Emellett fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak, vagy karok zsibbadása, ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet. Gyermekeknél a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszer területén jelentkeznek: hasfájás, krónikus hasmenés. Egyéb tünet a fáradtság lehet. A panaszok a glutén fogyasztásának kerülésével megszűnnek, majd újra jelentkeznek, ha ismét visszakerül a beteg étrendjébe.

0 Tovább

Márciusig kell megkezdeni az immunterápiát!

A pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb pollenallergia. Az allergiás tünetek a fűfélék virágzásának idején, májustól augusztus elejéig tartó időszakban jelentkeznek. A megelőzésre azonban már most gondolni kell, az immunterápiás kezelést ugyanis a tünetek jelentkezése előtt négy, de legalább kettő hónappal korábban szükséges megkezdeni.

Jellegzetes allergiás tünetek

A pázsitfűfélék virágzásának idején az arra érzékenyeknél szénanátha tünetei jelentkezhetnek, melynek jól ismert jelei a tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, a szemek és az orr viszketése. Ha az év ezen időszakában visszatérő panaszoktól szenvedünk, érdemes allergia vizsgálatot végeztetnünk, mert a tüneteket nagy valószínűséggel pollenallergia okozza. A késő tavaszi-nyári időszakban több növény virágzása is zajlik, az allergiavizsgálat segítségével azonosíthatjuk, esetünkben pontosan melyik allergén a tünetek kiváltó oka.

Vizsgálat és kezelés

Ha az előző évben már jelentkeztek a tünetek, ne várjuk meg a következő pollenszezont, idejében tegyünk lépéseket a megelőzésre – javasolja dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Az allergiás tünetek eredményes kezeléséhez ugyanis már a panaszok megjelenése előtt meg kell kezdeni a terápiát. Ha a vizsgálat során igazolódik a pázsitfű allergia, több lehetőség közül választhatunk. Dönthetünk a hagyományos gyógyszer, orrcsepp, szemcsepp megoldások mellett, vagy ha hosszú távú megoldást szeretnénk, választhatjuk az immunterápiát. Az immunterápia előnye, hogy alkalmazása mindössze napi pár percet vesz igénybe, s hatása már az első évben is jelentős változást hoz a betegek állapotában. Az allergén-specifikus immunterápia során a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított – tabletta, vagy cseppek - formában, amely a tüneteit kiváltja. Az immunterápia során nagy adag allergént juttatunk a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek.

Immunterápia: hosszútávú hatás

A kezelés hatására az allergiás tünetek már az első évben is jelentősen csökkennek, a terápia teljes időtartama 3-5 év, mely idő alatt a tünetek folyamatosan csökkennek, majd megszűnnek. A kezelés az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg,  és a vizsgálatok szerint számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását. A kezelés hatására 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

A megelőzést március végéig meg kell kezdeni!

A téli hidegben még viszonylag kevesen gondolunk az allergiás tünetekre, pedig a megelőzés már ebben az időszakban el kell kezdeni. A pázsitfű allergia kezelésére alkalmazott immunterápia megkezdésének utolsó időpontja március eleje, hiszen az időjárás függvényében a növények virágzási ideje is módosulhat.

0 Tovább

Bőrviszketés: legtöbbször bőrszárazsághoz társul, de betegséget is jelezhet

A bőrviszketés (pruritus) egyik leggyakoribb oka a bőr fokozott kiszáradása. A bőrszárazság első tünetei már 35-40 év között jelentkezhetnek, de 60 év felett válnak igazán gyakorivá. A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja. A pruritus ezen kívül komoly betegségek tünete is lehet.

A bőr öregedésének okai

A korral a bőr elvékonyodik, ráncolható, a kollagén és rugalmas rostok valamint lipidek mennyisége csökken, a faggyúmirigyek, verejtékmirigyek fokozatosan elpusztulnak – magyarázza a kellemetlen panaszok jelentkezésének okait dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ezt a folyamatot bőröregedésnek nevezzük, melyek együttesen a bőr kiszáradásához és viszkető érzéshez vezetnek.

Kellemetlen mellékhatás: viszketés

Az idős emberek több mint felénél jellemző az úgynevezett xerosis, azaz a fokozott bőrszárazság kialakulása, mely a bőrviszketés egyik leggyakoribb oka. Emellett a bőr beidegzése is megváltozik, mely hozzájárul a viszketés élettani folyamatának kialakulásához. Kezdetben főleg a lábszárakon, háton jelentkezik, később szinte testszerte érezhetők a sokszor kínzó tünetek, melyek jellemzően az esti órákban, éjszaka a legsúlyosabbak. A vakarózás a viszketést súlyosbítja, mely újabb tüneteket provokál, így egy állandó körforgásban a tünetek tovább romlanak.

Provokáló tényezők

A bőrviszketést provokálja vagy súlyosbítja minden, ami a bőrszárazságot fokozza. Így például a hosszantartó, melegvizes fürdők, meleg szaunák, vagy a téli hideg és a száraz levegő is. A tusfürdők, habfürdők szárító hatása jól ismert, a testápolókban, kozmetikumokban lévő illatanyagok, kémiai tartósítószerek tovább súlyosbíthatják a viszketést – figyelmeztet dr. Garaczi Edina. Kutatási eredmények szerint az alvászavarok valamint a dohányzás is hozzájárul a bőrviszketés romlásához. Emellett az is ismert, hogy pszichés stressz, kimerültség, depresszió mellett a sokszor gyakrabban jelentkező tünetek nehezebben viselhetők és kezelhetők.

Betegség is okozhatja

A bőr kiszáradása mellett bizonyos betegségek, például cukorbetegség, pajzsmirigy, máj vagy vesebetegség is okozhat testszerte jelentkező viszketést, ezért ezek kivizsgálása és kezelése is szükséges.

Komplex kezelés

A bőrviszketés kezelésében legfontosabb a bőr zsírozása megfelelő testápolók segítségével, a szintetikus anyagból készült ruhák helyett pamut öltözet viselése javasolt. A viszkető érzést antihisztamin tartalmú gyógyszerek részben csökkentik, de a betegség összetett probléma betegnek és orvosnak egyaránt. A krónikusan fennálló pruritus az életminőséget jelentősen rontja, ezért a betegek vezetése, a kezelés beállítása komplex orvosi feladat.

 

 

2 Tovább

Tehéntej-allergia és tejcukor érzékenység

Tehéntej-allergia és tejcukor érzékenység

A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok, mind a kezelés terén. Dr.Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusának segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mi váltja ki a panaszokat?


Alapvető különbség, hogy a tehéntej-allergia valódi ételallergia, a tünetek az immunrendszer működésének zavarából erednek, ezzel szemben a tejcukor érzékenység, vagy másnéven laktóz intolerancia nem allergia, tüneteit enzimhiány okozza. Az immunrendszer feladata, hogy a szervezet védelmét biztosítsa a kórokozók, vagy a számára veszélyes anyagokkal szemben. Allergia esetén az immunrendszer túlzott működése jön létre, minek következtében olyan anyagokkal szemben is támadást indít, amelyek valójában ártalmatlanok. Tehéntej-allergia esetén a tejfehérje az, ami a szervezetbe jutva elindítja az allergiás folyamatot – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Laktóz intolerancia esetén a tüneteket a tejcukrot - másnéven laktózt - lebontó laktáz enzim csökkent működése okozza. Laktáz enzim hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően lebontani, megemészteni. A vékonybélben termelődő enzim mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken, ezen kívül öröklött enzimhiány, vagy bizonyos fertőzések is előidézhetik a panaszokat.

Milyen tüneteket okoz?


A tehéntej-allergia első tünetei rendszerint a tehéntej alapú tápszerek, a tejes ételek bevezetését követően, csecsemőkorban jelentkeznek. A panaszok pár percen belül, vagy a tej fogyasztását követő 1-2 hét múlva alakulnak ki. A korai tünetek csalánkiütés, nehézlégzés, hányás lehetnek. A kései tünetek: hasfájás, hasmenés, orrfolyás, visszatérő sípoló légzés lehetnek. Ritka esetekben a tehéntej-allergia életveszélyes állapotot is előidézhet. Az anafilaxiás sokk hirtelen vérnyomáseséssel, a légutak életveszélyessé váló duzzanatával jár, kezelése sürgősségi orvosi ellátást igényel. A laktóz intolerancia általában 5 éves kor felett kezdődik, tüneteinek súlyossága a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől is függ. A tünetek ez esetben valamivel később, a tej fogyasztását követő 60. perctől jelentkeznek: az érintettek hasfájásra, hasmenésre, intenzív bélhangokra, puffadásra panaszkodnak és ezek a tünetek akár egész nap tarthatnak.

Hogyan vizsgálható?

A tehéntej-allergia bőrteszttel, vagy kisebbeknél vérvizsgálattal igazolható. A bőrteszt során tejfehérje oldatot cseppentenek a beteg bőrére, majd azon keresztül apró karcolást ejtenek a bőr felszínén – írja le a vizsgálat lényegét a Budai Allergiaközpont orvosa.  A bőrpróba helyén keletkező csalángöb, duzzanat allergiát jelez. A vérvizsgálat során a vérben megemelkedett ellenanyag (IgE) szint igazolja az allergiát. Laktóz intolerancia kimutatására a hidrogén kilégzéses teszt alkalmazható. A kilélegzett levegő hidrogén-gáz koncentrációja normális körülmények között rendkívül alacsony. A bélben el nem bomlott és fel nem szívódott tejcukrot a bélbaktériumok használják fel, eközben hidrogén keletkezik, a H2 vizsgálat ennek kimutatására alkalmas. Amennyiben tehát a vizsgálat során a normálisnál magasabb a kilégzett hidrogén mennyisége, az a laktóz intolerancia meglétét támasztja alá. Fontos iránymutatást nyújt még a kizárásos diéta, melynek során a beteget a tejfogyasztás teljes elhagyására kérjük, majd megfigyeljük ekkor és az ismételt fogyasztásukat követően tapasztalt különbségeket.

Milyen lehetőségek léteznek a kezelésére?

Már említettük, hogy a tehéntej-allergia csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkezik. Jó hír, hogy legalább 95 százalékuk 3 éves korára kinövi a betegségét. Az esetek kevesebb, mint 5 százalékában lehet számítani arra, hogy az allergia későbbi életkorban is megmarad. Ilyen esetben nincs más megoldás, mint a teljes tejmentes diéta további megtartása, alternatív tejhelyettesítő élelmiszerekkel kiegészítve -például rizstej, zabtej, szójatej kókusztej - ügyelve az állati fehérje más forrásokból történő pótlására. Laktóz intolerancia esetén a diéta nem ennyire szigorú, laktózmentes tejet, savanyított tejkészítményeket fogyaszthat a beteg: sajt, túró, joghurt, kefír a tűrőképességnek megfelelő mértékben továbbra is fogyasztható.

0 Tovább

Hogyan befolyásolja a csecsemőkori táplálkozás az immunrendszer fejlődését?


A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozása?

Egészséges bélflóra, erős immunrendszer?              

Az immunrendszer feladata a szervezet védelme a baktériumok, vírusok által okozott különböző betegségekkel szemben, de az egyre gyakoribb allergiás kórképek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenetrológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az immunsejtek rendszere az egész szervezetünket behálózza, a védelem kialakításában pedig a gyomor- és bélrendszernek van kiemelt szerepe: az immunsejtek termelésének 60 százaléka ugyanis a bélrendszerben történik. Egy felnőtt ember vastagbelében átlagosan összesen 1-1,5 kg baktérium található, ezek a szorgos baktériumok végzik a táplálékok végső lebontását, a salakanyagok kiválasztását, a vitaminok előállítását. A jótékony baktériumok mennyiségének növelésével elősegíthetjük a fertőző és allergiás betegségek kialakulásának megelőzését.

Védtelen újszülöttek

Az immunvédelem fokozása minden életkorban fontos, a születéstől megkezdve a csecsemőkor végéig különösen jelentős. A születés pillanatában, az újszülött bélrendszere még teljesen baktériummentes, csak a születés alatt és az azt követő időszakaszban indul meg a baktériumok betelepedése. Ebben az érzékeny életszakaszban különösen lényeges a legkedvezőbb összetételű bélflóra kialakítására törekedni, amely képes a káros baktériumok mennyiségét visszaszorítani, és az immunműködést kedvezően befolyásolni.

Pre- és probiotikumok

Az újszülött babák védelmének megteremtését a megfelelő táplálkozással tudjuk segíteni.  Az első időszakban ez természetesen az anyatejes táplálást jelenti. Az anyatejben olyan szénláncú cukrok találhatóak, melyek a vastagbélben bomlanak le, és jelenlétükkel elősegítik a prebiotikumok számának növekedését, melyek aztán serkentik a kedvező hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását. Ha nincs, vagy kevés az anyatej, akkor prebiotikum tartalmú tápszer adása jelent megoldást. Az ilyen típusú készítményekkel a szoptatás időszaka után, akár a kisdedkor végéig is gondoskodhatunk a természetes immunvédelem erősítéséről. Az életkor előre haladtával természetesen változik a bélflóra összetétele, de a korai táplálásnak a későbbiekben is megfigyelhetjük a kedvező hatását: a megfelelően táplált gyermekeknél ritkábbak a betegségek, jobban bírják a közösséget. A probiotikumok hatásait vizsgáló kutatások pedig ezen felül további kedvező tulajdonságról, az allergiás bőrbetegségek, az atópiás ekcéma tekintetében is a tünetek csökkenéséről számolnak be.

 

0 Tovább

A terhesség alatti diéta nem segíti az allergia megelőzését

Azokban a családokban, ahol egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél is magas a betegség kialakulásának kockázata. A megelőzésben azonban a várandósság alatti diétának nincs szerepe, sőt a változatos étrend inkább segíti az allergia megelőzését. Ezt igazolta a JAMA Pediatrics decemberi számában közölt vizsgálat is.

Egyre több a mogyoróallergiás gyermek

A mogyoróallergiás betegek száma 1997 és 2010 között több mint háromszorosára emelkedett az Egyesült Államokban. Becslések szerint a gyermekek 1,4%-a érintett lehet. Mivel az első tünetek megjelenése rendszerint gyermekkorban kezdődik, az allergén étrendbe történő bevezetésének időpontjában, ezért a kutatók vizsgálódásának célja a várandósság alatti mogyoró fogyasztás és a gyermeknél jelentkező allergia közti kapcsolat feltérképezése volt.

Az allergológus véleménye

Várandós betegeim részéről gyakran felmerülő probléma, hogy érdemes-e az étrendben kerülni az allergén élelmiszereket. A diéta kérdése főként a közismerten allergén ételek kizárására irányul: hazánkban ez jellemzően a tej, tojás, gabonaféléket jelenti – számolt be tapasztalatairól dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Egyértelműen állíthatjuk, hogy az ilyesfajta étrendi megszorításoknak csak az esetben van értelme, ha a kismama önmaga is igazoltan allergiás egyik, vagy másik összetevőre, de ez esetben feltehetően már a teherbeesés időpontja előtt is ezek elhagyásával étkezett. A növekvő magzat szempontjából a változatos étrend biztosíthatja az optimális feltételeket a fejlődéshez. Igyekezzünk tehát ezt szem előtt tartani, az allergia megelőzésének céljából ne iktassunk ki feleslegesen élelmiszereket az étrendből.

A változatos étrend a lényeg

A mogyoróallergia tünetei valóban nagyon ijesztőek lehetnek, sok esetben életveszélyes állapot is kialakulhat következtében. Érthető tehát, hogy a szülők szeretnék megelőzni gyermeküknél a betegség kialakulását, azonban a vizsgálatban részt vett 140 mogyoróallergiás gyermek esetében is beigazolódott, hogy a prevencióban a mogyoró fogyasztásának kerülése nem segít. Épp ellenkezőleg, a kutatók megfigyelései szerint az allergia kockázata azoknál a gyermekeknél volt a legalacsonyabb, ahol a kismama heti öt, vagy ennél több alkalommal is fogyasztott mogyorót. A kutatók ezért azt ajánlják, hogy minden egészséges – nem mogyoróallergiás – kismama fogyasszon bátran a kérdéses élelmiszerből a várandósság időszakában. Az olajos magvak e típusa rendkívül jó fehérjeforrás, ezen kívül folsavban is gazdag, amely köztudottan a fejlődési rendellenességek megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Rendszeres, kis mennyiségű allergén

A fenti példa alapján az egyéb, potenciálisan allergizáló élelmiszerek várandósság alatti kerülése sem indokolt – hívja fel a figyelmet dr. Potecz Györgyi. Kimutatott tény, hogy a tolerancia kialakulásában a rendszeres, kis mennyiségű allergén bejuttatásának szerepe van, ezt amúgy egészséges szervezetben a normális táplálkozással biztosítjuk. A gyógyászatban is használjuk ezt a mechanizmust, a specifikus immunterápia alkalmazásával. Ilyenkor a mar kialakult allergia kezelésére (pl:. poratka, fűpollen, parlagfű) kicsiny, emelkedő dózisban juttatjuk a szervezetbe az allergént, és ezzel  mintegy „átkapcsoljuk" az allergiás immunreakciót a normál, toleranciát jelentő formára.

0 Tovább

Csalánkiütés, orrdugulás? Kezdje mediátor diétával az újévet!

A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A tünetek kezelésében a mediátor diéta segíthet.

Álallergia

Nem valódi allergiás reakcióról van szó, az immunrendszer nem vesz részt a tünetek kialakulásában – ismerteti a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az álallergia valójában emésztési probléma, mely a túl sok hisztamint tartalmazó, vagy a szervezetben hisztamint felszabadító ételek fogyasztásának hatására okoz panaszokat. A tünetek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek. A tünetek erőssége ezen kívül függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino- oxidáz (DAO) szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani.

Diós, mákos beigli, töltött káposzta, halak és vörösbor

Az ünnepek alatt több olyan ételt is fogyasztunk, melyek panaszokat okozhatnak – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin. A leggyakoribb hisztamint tartalmazó, vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek:
- halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra.
- érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, stilton, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt. - alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör.
- húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús, belsőségek.
- zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, savanyú káposzta, paradicsom, ketchup, eper. papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém.
- egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő.  

Diétával kezelhető

Panaszok esetén - ha felmerül a gyanú, hogy a tünetek a hisztaminnal állnak összefüggésben - a diagnózis allergia vizsgálat segítségével megállapítható.  Az allergológiai szakvizsgálat során álallergiára utalhat a negatív vérteszt, a jellegzetes tünetek megléte mellett. A betegség diagnózisához gyakran szükséges belgyógyászati, gasztroenterológiai kivizsgálás is.  A tünetek a diéta megtartása mellett megszüntethetőek. A Budai Allergiaközpont főorvosától azt is megtudtuk, hogy hosszútávon nem tartható, rendkívül szigorú diétára van szükség, melynek alapja a magas hisztamin tartalmú ételek kerülése, szükség esetén DAO enzim, tabletta formájában történő pótlásával. Az álallergia nem életre szóló betegség, a későbbiekben - bizonyos szabályok betartása mellett - akár újból is fogyasztható a korábban panaszt okozó élelmiszer.

 

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Utolsó kommentek