Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az immunterápia valóban tartós megoldás allergiára

immunterápia -az allergiás tüntek mentesítésére - parlagfűA külföldi szakirodalmat a hazai tapasztalatok is igazolják – derül ki dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa és dr. Mohácsi Edit, a Szent János Kórház allergológusa által közösen készített felmérésből. Az elvégzett kezeléseik eredményét összesítve látható, hogy egy évvel az immunterápia befejezését követően sem tértek vissza az allergiás tünetek.

Gyerekeknél és felnőtteknél is eredményes
A Clinical & Experimental Allergy folyóiratban 2003-ban jelent meg egy beszámoló, allergiás asztmás gyermekeken végzett immunterápia hatásáról. Az átlagosan 8,5 éves gyermekek körében a 10 éves nyomonkövetés során jelentősen csökkent az asztma tüneteinek súlyossága és a gyógyszerhasználat is. 2010-ben a Journal of Allergy and Clinical Immunology hasábjain egy hasonlóan eredményes kutatásról olvashatunk. A 257 résztvevő közül az allergén-specifikus immunterápiával kezelt betegek, a három éves kezelés alatt, a tünetek jelentős csökkenéséről számoltak be. A tünet és gyógyszermentes napok tekintetében, a kezelés befejezését követő egy évben is jelentős különbségeket mutattak a kontroll csoporthoz képest.

Itthon is biztató eredmények születtek
Az allergén immunterápiát 108 betegnél – átlag életkor: 38,2 - alkalmaztuk, a kontroll csoportban, 66 fő esetében a hagyományos tüneti szerekkel zajlott a kezelés. A betegek többsége – közel 80 százalék – mindkét csoportban parlagfű allergiás – mondja dr. Balogh Katalin. A betegek 3 éven keresztül, az allergén növény virágzásához köthető időszakban, szezon előtt és alatt kaptak kezelést. Parlagfű allergiások esetében például ez 6 havi kezelést jelent, átlagosan májustól-októberig. Az allergén immunterápia során a betegek, cseppek formájában annak az allergénnek a magas fokban tisztított kivonatát szedték - szigorúan ellenőrzött adagolással - amire allergiásak voltak. A szervezetük így hozzászokott az allergénhez, így az a kezelés előrehaladtával egyre kevésbé okozott tüneteket.

Kevesebb tünet, kevesebb gyógyszer
Az orr- és szemtünetek terén, vagyis minden vizsgált tünet vonatkozásában tapasztalt javulás a kezelés első évében a legintenzívebb. A kezelés hosszútávú eredményességét igazolja, hogy a betegek beszámolója alapján a tünetek intenzitása a kezelés befejezését követő első évben is alacsony maradt. A tünetek csökkenését a tüneti szerek használatának visszaesése is követte. A betegeknek egyre kevesebb tüneti szerre volt szüksége: a kezelés előrehaladtával csökkent a tabletta, orrspray és szemcsepp használata is. Az eredmények pedig ez esetben is tartósnak bizonyultak.

Parlagfű allergiás?
Az allergén immunterápia tehát valóban képes hosszútávon enyhíteni az allergiás tüneteket, és ezzel párhuzamosan csökkenteni az allergia ellenes tüneti készítmények alkalmazását. A kezelés emellett a betegek életminőségének jelentős javulását eredményezi. Az immunterápiával kapcsolatban lényeges információ, hogy a hagyományos tüneti kezelésekhez képest jóval korábban, az allergén növény virágzását megelőzően kell kezdeni. Parlagfű allergia esetén a szezonális kezelés kezdete a pollenszórás előtt 4, de legalább 2 hónappal ajánlott, tehát ez esetben a kezelést célszerű legkésőbb májusig megkezdeni.

0 Tovább

Gluténmentes édességek farsangra, vagy gyerekzsúrra

Ha csak kevés időnk marad, akkor is készíthetünk finomságokat az ünnepekre. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa két olyan gyorsan elkészíthető receptet is ajánl, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.

Gluténmentes, tejmentes, diabetikus: gesztenyés keksz
Talán nincs is gyerek, aki ne szeretné a kekszet. Akár magában, akár teával, vagy kakaóval reggelire, uzsonnára is kínálhatjuk a házilag készített ropogtatni valót. Gyerekeknek szervezett összejöveteleken is nagy sikere van, otthon és az óvodában, iskolában is népszerű csemege. A gesztenyés keksz összetevői miatt a fogtündérnek sem kell aggódnia, mivel az édesítéshez xilitet használunk, abból is csak keveset. A gesztenyeliszt eleve édeskés íze, erős aromája mellé nem is kell több.

Hozzávalók: (25 darabhoz)

  • 10dkg gesztenyeliszt
  • 10dkg finomra őrölt mandula
  • 7dkg xilit plusz
  • 1 tojás
  • 5dkg kókuszzsír
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk sütőpor

Elkészítés:
Az őrölt mandulát összekeverjük a gesztenyeliszttel, a xilit plusszal és a sütőporral. Hozzámorzsoljuk a kókuszzsírt, mintha vaj lenne. Az egészet egybe gyúrjuk a tojással és ízesítjük a reszelt citromhéjjal. A tésztát fél-1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően 25 egyforma golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tetejüket kanállal lelapítjuk. 180fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Cukorbetegek, diétázók figyelmébe!
A napi szénhidrát mennyiség számításánál vegyük figyelembe, hogy 1 darab keksz tápanyag összetétele a következőképpen alakul. Energia: 65kcal. Fehérja 1g, zsír 5g, szénhidrát 5g.

Expressz édesség: házi gumicukor recept


Még ennél is rövidebb idő alatt készíthetünk gumicukrot, persze ehhez nem árt, ha van otthon kisméretű (pl. bonbon, vagy jégkocka) kiöntő szilikon forma. A recept elkészítéséhez ezen kívül csak egy bögre 100%-os, kevésbé rostos almalére és egy tasak porzselatinra van szükség. Ebből a mennyiségből - a forma nagyságától függően - megközelítőleg 15 gumicukrot készíthetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a porzselatint kevés vízben csomómentesre keverni, majd a gyümölcsléhez hozzáadni. A folyadékot ezután állandó keverés mellett felmelegítjük, míg el nem kezd zselésedni. Ha igényeljük, nyugodtan édesíthetjük mézzel, nyírfacukorral, vagy akár eritrittel is. Melegítés közben folyamatosan kanalazzuk le a tetejéről a habot, hogy a kész gumicukor ne legyen tele apró buborékokkal. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a formákba töltjük. Megvárjuk, míg megdermed - érdemes hűtőbe tenni – majd kb. 1 óra múlva már fogyasztható is.

A házi gumicukor glutén-, tej-, és tojásmentes. 1 db 11 kcal-t, 1g fehérjét, 0g zsírt és 9g szénhidrátot tartalmaz.

0 Tovább

Glutén-, tej-, tojásmentes vitamin bomba: Banános chia puding



Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan könnyű és gyors receptet ajánl, amelyet ételallergiások is elkészíthetnek, és hozzáadott cukrot sem igényel.

A desszert fontos alkotóeleme a chia mag, mely egy Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos azték zsálya termése. A chia magot már időszámítás előtt is alkalmazták a harcosok, vadászok étrendjében, hiszen rendkívül értékes energia-, tápanyag-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Hazánkban az omega-3 és omega- 6 zsírsavak bevitele eltolódott az omega 6 irányába, de a chia mag magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szív- és érrendszer védelméhez. Magas rost tartalma elősegíti a megfelelő bélműködést és a szénhidrátok felszívódását is lassítja.  Kiemelkedő a kálcium, foszfor, kálium, cink tartalma, így tökéletes kiegészítője lehet egy változatos, kiegyensúlyozott étrendnek.

Semleges, enyhén diós íz világának köszönhetően felhasználása igen sokrétű. Jól passzol mindenféle gyümölcshöz, tejtermékhez, és akár salátákhoz is adhatjuk. A lenmaghoz hasonlóan kocsonyás állagot képez folyadékhoz adva, de könnyebben hasznosulnak az értékes összetevői.

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2 dl rizstej
  • 2 evőkanál chia mag
  • egy fél banán
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • szeletelt mandula ízlés szerint

Elkészítés:
A rizstejet összekeverjük a chia maggal és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Hozzáadjuk a villával összetört banánt és a vanília rúd kikapart belsejét, majd a még finomabb hatás érdekében a tetejére mandulát szórhatunk.

 

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Utolsó kommentek