Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Küszöbön az idei parlagfű szezon

A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint - az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt - az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

A parlagfű Magyarországon több mint egy millió embernek okoz roppant kellemetlen tüneteket. A növény virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, az általa okozott allergiás tünetek pedig egészen október közepéig tarthatnak. Nagyon fontos – ha a beteg korábban elmulasztotta – a napokban konzultálni a kezelőorvossal, és beszerezni a szükséges gyógyszereket.

Kezelés tűzoltás jelleggel

Ebben az időszakban, július végén már csak tüneti kezelésre van lehetőség, melynek alapját nagyrészt az antihisztaminok képezik – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A készítményeknek széles skálája hozzáférhető már, nagy részük vény nélkül kapható, de némelyekhez receptre felíratva kedvezőbb áron juthat hozzá a beteg. A kezelés fontos részét képezik az orrnyálkahártyán ható, nem felszívódó szteroid készítmények: orrspray-k. A megfelelő szemcseppek a szemtünetek, vörösség, viszketés enyhítésében és az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésében segítenek. Az allergiák rövidtávú kezelésének elismert része még a Rhinolight-fényterápia, melynek lényege, hogy az orrnyálkahártyát az UV fény bizonyos tartományával bevilágítva csökkennek az allergiás tünetek. Erős panaszok esetén előfordulhat, hogy a kezelés önmagában nem elegendő, viszont mindenkinél, akár terhes kismamáknál is biztonságosan alkalmazható.

Hosszútávú megoldás is létezik

Az allergiás beteg szervezetében, az allergénnel szemben specifikus immunglobulin E molekula képződik. Az allergének hatására ezek a specifikus ellenanyag molekulák a hízósejtekben olyan jelet adnak le, aminek következtében kiürülnek a mediátor anyagok, - például a hisztamin - amelyek aztán kiváltják az allergiás tüneteket – foglalja össze röviden a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin. Az allergiák kezelésében használt antihisztamin készítmények a már felszabadult hisztamin kötődését gátolják a nyálkahártyán lévő hisztamin receptorokhoz. A kezelés mellett tehát az allergiás reakció folyamata változatlanul lezajlik, a készítmények csak a tünetek jelentkezését akadályozza meg, a hatás tehát semmiképpen sem lehet hosszú távú. Tartós megoldást az allergiás reakció megfékezésével érhetünk el: az allergén-specifikus immunterápia képes blokkolni a specifikus immunglobulin E képződését, ezért nem is megy végbe az allergiás reakció. A hatása hosszú távú, mely számos vizsgálat szerint nem csak a korábban panaszokat okozó allergénnel szemben érvényesül, de a kezelés a további allergiák megjelenését is segít meggátolni.

Tervezzen előre, a jövő szezon könnyebb is lehet!

A jövő évi szezonra készülve érdemes tehát a hosszú távú megoldásokat is megfontolni: az allergiás tünetek tartósan kezelhetők allergén-specifikus immunterápia segítségével. Az immunterápia az egyetlen ismert oki kezelési mód légúti allergiára– hívja fel a figyelmet a Budai Allergia központ főorvosa. Oki kezelés, tehát a probléma gyökeréhez nyúl. A betegnek nem gyógyszert kell szednie, hanem annak - nagy mértékben tisztított és standardizált – kivonatát, amire allergiás, így az immunrendszere megtanulja tünetek nélkül elviselni azt az anyagot, az allergént, ami korábban a panaszait okozta. A 3 éves kezeléssel 10 éves tünetmentesség, vagy jelentős, 80 százalékos tünetcsökkenés érhető el. Aki jövőre kezdi a kezelést, annak legkésőbb májusig meg kell ezt tennie. A betegek tapasztalatai alapján így már a következő szezonban, a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető.

0 Tovább

Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet.

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Az atópia öröklött készséget jelent, hajlam az allergiás reakció kialakulására. Atópiás betegségek több formában jelentkezhetnek: a betegnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha: az allergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. Az atópiás betegségek a már említett módon, több formában is jelentkezhetnek: a másik gyakori panasz, a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása pollenszezonban. A légúti tünetek mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is, de van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető. Viszonylag ritka esetekben az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoz, de előfordulhat szemhéj-, és arcduzzanat is.

Életkortól független tünetek

A pollenek által okozott bőrtünetek gyermekeken és felnőtteken egyaránt megjelenhetnek. A panaszok elsősorban az ekcémás betegeket érintik, esetükben a meglévő betegség tünetei felerősödhetnek. Pollenszezonban főként a ruhával nem fedett területeken tapasztalható az ekcémás tünetek fokozódása: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken.

Panaszok esetén az ún. atopy-patch teszt segítségével vizsgálható, hogy a tüneteket valóban a pollenek okozzák-e, vagy sem. A teszt során a hát bőrére felragasztott, allergénekkel átitatott tapaszok segítségével vizsgáljuk a légúti allergének szerepét a bőrtünetek súlyosbodásában –magyarázza a doktornő. Pozitív az eredmény, ha a tesztanyagokat eltávolítva, a leolvasás során bizonyos pollenek hatására bőrpír vagy ekcéma jelentkezik a vizsgált területen.

Viszketés helyett

Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a bőrtüneteket pollenallergia okozza, akkor a megfelelő, kezelőorvos által felírt készítményekkel hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat. A kialakult bőrtünetekre antihisztamin tartalmú gyógyszer, a viszkető ekcémás plakkokra zsírozó kenőcsök, rövid ideig szteroid tartalmú krémek javasoltak. A kezelésben és a megelőzésben egyaránt lényeges a pollenexpozíció lehetőség szerinti kerülése:

  • Magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt.
  • Nyaraláshoz érdemes pollenmentes helyszínt választanunk: ez főként hegyekben, vagy tengerparton megoldható.
  • Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás. A pollenek a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt.
  • Az öltözködésre is érdemes figyelni. Részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült darabokat, a műszálak ugyanis irritálnak, a melegben a fokozott verejtékezés pedig tovább rontja a tüneteket.
0 Tovább

Nyelőcsőgyulladás: reflux és ételallergia is okozhatja

Nyelési nehézség, vagy fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet, de hasi fájdalmat is okozhat. A nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell.

Jellegzetes panaszok

A nyelőcsőgyulladás első tünetei az akadályozott nyelés – dysphagia – vagy a fájdalmas nyelés – odynophagia. Bármelyikről is legyen szó, mindkét esetben orvoshoz kell fordulni, hogy a háttérben álló okokat felderítsük – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. A nyelőcső gyulladására utalhat az említett panaszok mellett a hasfájás, étvágytalanság, hányinger, esetleg hányás, köhögés és gyomorégés.

A betegség kiváltó okai

A nyelőcsőgyulladás hátterében egy, vagy több kiváltó ok is állhat. Igen gyakori, hogy a panaszok megjelenését reflux okozza. Ilyen esetben a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav következtében alakul ki a gyulladás.
Fel nem ismert ételallergia is előidézheti a tüneteket. A problémás étel, vagy ételek fogyasztását követően a vérben megemelkedik a fehérvérsejtek egy csoportjának, az eozinofiloknak a száma, aminek következtében a nyelőcső területén gyulladás jelentkezik.
Bizonyos gyógyszerek is problémát okozhatnak, ha túl kevés vízben, vagy fekvő testhelyzetben vesszük be. Ilyen esetekben a gyógyszerek túl hosszú időn át érintkeznek a nyelőcső nyálkahártyájával, aminek következtében gyulladás jelentkezhet ezen a területen. A gyulladáscsökkentők, antibiotikumok és csontritkulás elleni szerek bevételére ezért mindig ügyelni kell!
Nyelőcsőgyulladást kórokozók - candida, cytomegalo- és herpesz vírus – vagy a túlzott alkohol fogyasztás, esetleg vegyi anyagok lenyeléséből eredő sérülés is előidézhetnek.

Vizsgálati módszerek

Amennyiben a beteg részletes kikérdezése és a tünetek alapján felmerül a nyelőcsőgyulladás gyanúja, endoszkópos vizsgálat segíthet eldönteni, mi okozza a gyulladást. A vizsgálat során a kezelőorvos a nyelőcső szövetéből mintát vehet, melynek elemzésével megállapítható, ha a gyulladás létrejöttében kórokozóknak, allergiának, esetleg rosszindulatú elváltozásnak is szerepe van. A diagnózishoz szükség lehet röntgen vizsgálat elvégzésére is. A nyelésröntgenhez a betegnek ízesített, bárium tartalmú kontrasztanyagot kell lenyelnie, kis mennyiségben, amely kirajzolja a nyelőcső, majd a gyomor redőzetét.

A kezelést a kiváltó ok határozza meg

A nyelőcsőgyulladás tünetei megszüntethetőek, ha a kiváltó okot kezeljük. Ha a szövettani vizsgálat során felmerül az ételallergia gyanúja, akkor további vizsgálatra lesz szükség az allergén pontos meghatározásához; melynek étrendből történő kiiktatásával a panaszok is elmúlnak - magyarázza dr. Hidvégi Edit. A fertőzések, vagy reflux betegség gyógyszeres kezeléssel megszüntethető. Amennyiben meglévő gyógyszer szedése okozza a panaszokat, a kezelőorvossal szükséges egyeztetni annak cseréjéről.

0 Tovább

A nyaralást is tönkreteheti a hal, vagy tengeri herkentyű allergia

A hal, vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztását követő szokatlan tüneteket vegyük komolyan, az allergiás reakció súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet!

Új ízek az étlapon

A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül, legyen az akár a Balaton, vagy a tengerpart. A halak és a tengeri herkentyűk sokak által kedvelt főzési alapanyagok, ám nem mindenki élvezheti az így készült fogásokat. Az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.

Gyorsan jelentkeznek a tünetek

Az allergiás tünetek a halételek fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek: a legjellemzőbb az arc kipirosodása, testszerte csalánkiütés, torokduzzanat, nehézlégzés, fulladás, de a szédülés, verejtékezés is intő jel lehet. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az ájulással, eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk is bekövetkezhet – figyelmeztet Dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. Ha a halételek, tengeri herkentyűk fogyasztása után a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, ne késlekedjünk, mert ez az állapot orvosi kezelést igényel.

Ne kezelje kalciummal!

Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalcium injekció, vagy pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomás csökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni.

Hogyan kezelhető?

Ha azt látjuk, hogy valakinél halételek fogyasztását követően a felsorolt tünetek jelentkeznek, azonnal hívjunk orvost, mert csak szakember képes megfelelően ellátni a beteget. Elsődleges tehát, hogy az állapotát stabilizáljuk, de a későbbiekben mindenképp ajánlott allergiatesztet végeztetni, hogy megelőzzük az ilyen súlyos reakciót – tanácsolja dr. Pintér Judit. Az allergia vizsgálat vérből történik, és bármikor elvégezhető, a szervezetből ugyanis az ellenanyag évekkel az eset után is kimutatható.

Készüljön a megelőzésre!

Ha az allergia igazolódik, a kezelés egyetlen módja, ha a beteg a kérdéses összetevőt a továbbiakban nem fogyasztja. A allergia nem múlik el, a diétát élethosszig tartani kell. A tüneteket általában csak a halételek fogyasztása váltja ki, de egyéni érzékenységtől, az allergia súlyosságától függően egyes betegeknél már az is tüneteket okozhat, ha csak beleszagolnak a hal feldolgozása során, a készülő étel gőzébe. Az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az igazolt allergiás  betegeket ezért epinephrine (Anapen) injekcióval látják el, amely a kezdődő allergiás reakciót képes megfékezni, és a szakszerű ellátás megérkezéséig megakadályozza a tünetek súlyosbodását.

0 Tovább

Előzze meg a szénanátha szövődményeit!

A pollenszezonban jelentkező tüsszögéssel, orrfolyással és köhögéssel járó panaszokat hajlamosak vagyunk fél vállról venni. A házi patikából beszerzett, recept nélküli kapható szerekkel átvészelt allergiás időszak azonban hosszú távon kellemetlen szövődményeket is okozhat. Az öngyógyítás veszélyeiről dr. Augusztinovicz Monikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.

Allergia gyógyszert receptre?

A szénanátha a lakosság 10-15%-át érinti, ezzel a leggyakoribb allergiás megbetegedés. A reklámok és a különböző hirdetések egyaránt azt sugallják, hogy a panaszok könnyedén kezelhetők, a valóságban azonban mindez mégsem ennyire egyszerű.

Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben a szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist. Az allergia a beteg egész életére kihat, a nem megfelelően kontrollált betegség az életminőséget is jelentősen rontja. Jól beállított, személyre szabott terápia mellett azonban az allergiás tünetek jelentősen enyhíthetők.

Szövődményes panaszok

Az allergiás tünetek nem csak a mindennapokat nehezítik meg, de a nem megfelelően kezelt panaszok hosszú távon komoly szövődményekhez is vezethetnek – figyelmeztet Augusztinovicz doktornő. Jellegzetes panasz az allergiás orrdugulás, ami miatt a betegek gyakran szájon át lélegeznek. A kellemetlen tünet így azonban már nem csak az éjszakai pihenést zavarja, de a tartósan nyitott szájon át történő légzés elhúzódó alsó légúti hurutot is okozhat. A nem megfelelően kezelt allergia kellemetlen szövődménye lehet krónikus orrmelléküreg-gyulladás, illetve a PND, un. postnasal drip kórkép, melynek során az orrmelléküregekben képződött váladék garatba történő visszacsorgása miatt a betegnél krónikus köhögés jelentkezik. Az elhúzódó allergiás panaszok miatt fülfájdalom, középfülgyulladás is jelentkezhet. Szénanáthás betegeknél, az allergia szövődményeként kialakulhat asztma. Allergiás asztma esetén pedig a szénanáthás tünetek megfelelő kezelése elengedhetetlen a betegség kontrollálásához.

Ismerje fel idejében!

A szénanáthás tüneteket gyakran összetéveszthetők a megfázásos panaszokkal. Nyáron is lehetünk náthásak, a két betegség közt azonban alapvető különbségek vannak. Az allergia kiváltója az allergén. A tünetek jelentkezhetnek egész évben, ez esetben az allergének valószínűleg a lakáson belül keresendők, a leggyakrabban poratka, háziállatok szőre, vagy penészgomba lehetnek. A szezonálisan kialakuló panaszokat pollenek okozhatják. Ilyen esetben az allergiás tünetek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, köhögés tipikusan az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek.

A leggyakoribb és talán legismertebb allergén növény a parlagfű, melynek pollenszórása augusztus közepétől szeptember közepéig éri el csúcsidőszakát.

A felsorolt panaszok esetén az allergén bőrteszttel, vagy vérből végzett vizsgálattal könnyen azonosítható. A bőrteszt során a bőr felszínére cseppentik az allergént, majd kis karcolással segítik annak bőrbe való bejutását. Azon anyag körül, melyben található allergénre az illető allergiás, duzzanat és vörösség alakul ki amellett, hogy viszketés jelentkezik. Az allergén azonosítása után a kezelőorvos összeállítja a személyre szabott kezelési tervet, illetve hasznos tanácsokat kaphatunk a mindennapokhoz, melyek segítségével a gyógyszeres kezelés még eredményesebbé tehető.

0 Tovább

Allergiák

blogavatar

Allergia blog információt közvetít a mára szinte minden embert érintő allergiáról legyen az szénanátha, ételallergia, asztma, gyógyszerallergia, fémallergia. Hírek, információk, összefoglalók a megelőzésről, diagnosztikáról, kezelési lehetőségekről.

Utolsó kommentek