A tünetek akár olyan mindennapos használati tárgyakkal való érintkezés után is jelentkezhetnek, mint a gumikesztyű, papucs, vagy esőkabát.

Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológust kérdeztük.

latex-allergiaA latex gyakori alapanyaga az egészségügyben használt eszközöknek. A műtétek során is használatos kesztyűk, az injekciós fecskendők, intubáló tubusok, katéterek és kesztyűk is tartalmazzák.
A latex-érzékenység ezért a leggyakoribb az egészségügyi dolgozók között, de szintén foglalkozási ártalomnak számít fodrászoknál és élelmiszeripari dolgozóknál. Sok, a hétköznapokban gyakran használt tárgy is tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél: ilyen a csecsemők számára készült cumi, az esőkabát, a labda, papucs, gumióvszer, vagy a ruha gumírozása is.

 A latex-allergia legjellemzőbb tünete az érintkezés helyén kialakult bőrpír, kiütés, viszketés. Fokozott érzékenység esetén azonnali reakció jelentkezik: a jelenséget szénanátha szerű tünetek, kötőhártya gyulladás, viszketés, kiütések kísérik. Ritkább esetekben bekövetkezhet szívritmus emelkedés, remegés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, anafilaxiás sokk.

A latex-allergia vizsgálatokkal igazolható. Kezelésének egyetlen módja a latex tartalmú eszközök használatának mellőzése. A tünetek kezelése kapcsán említést kell tennünk a latex-gyümölcs keresztreakciókról. A latex allergiások számára ez okból a banán, avokadó, eper, mangó, őszibarack és citrusfélék fogyasztása nem javasolt. A felsoroltakon kívül gyakori társult allergén a mogyoró, papaya, burgonya, paradicsom is.