A betegséget a szakirodalom álarcos fojtogatónak is nevezi, ugyanis gyakran bújik más betegségek tünetei mögé. A magyar felnőttek 55 százaléka küzd valamilyen gyakorisággal a reflux-szal, különösen negyven éves kor után. Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológust a tünetekről és megoldásokról kérdeztük.

 

reflux felnőttkorbanRefluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. Az egyik leggyakoribb tünet a gyomorégés, amit rossz szájíz, szájüregi égés és kellemetlen szájszag is kísér. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat. A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízt okoz, köhögésre ingerel és nyelési nehézségeket okozhat. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is okozhat. .

 

- A reflux-betegnek gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomorból nagyobb a valószínűsége a visszacsorgás létrejöttének. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad sok folyadékot fogyasztani, napközben is sokszor, de egyszerre keveset.

- Az éjszakai saváttörés megelőzésére az ágy feji végét kell megemelni, hogy a vízszintes helyzetben ne folyhasson visszafelé a savas folyadék.

- A vény nélkül kapható savlekötők a panaszokat gyakran mérséklik, vagy átmenetileg megszüntetik, de a nyálkahártya károsodását, és így a betegség előrehaladását nem akadályozzák meg. Ezért ha tartósan szedjük őket orvos tudta nélkül, az a helyes diagnózis felállítását késleltetheti.

- A reflux tartós stressz hatására is létrejöhet, vagy súlyosbodhat.

- Ki kell zárni a hajlamosító tényezőket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Kerülendők a csokoládé, a feketekávé, a szénsavas üdítők, a paradicsomos ételek, az erős fűszerek, a mentol és a zsír is.

- A kezelőorvost tájékoztatni kell a betegségről, és érdemes kiiktatni azokat a gyógyszereket, amelyek gyomor-nyelőcső közti záróizom tónusát csökkentik, vagy a gyomorsavtermelés fokozása révén károsítják a nyálkahártyát. Ilyenek elsősorban a szteroidok, nyugtatók, gyulladáscsökkentők, és egyes vérnyomáscsökkentő szerek.