Az előző bejegyzésben az ideális nyaralóhelyekről írtunk. Most azt is elmondjuk, miért érdemes pár napra kilépni a mókuskerékből.

 allergia es a stressz

Az allergiás tünetek megjelenésének okait a kutatók a legtöbb esetben örökletes, illetve külső tényezők kölcsönhatásaival magyarázzák.

Kutatások alapján a stressz is egy olyan külső tényező, mely az allergiára hajlamos egyénnél előhívhatja a tüneteket, illetve fokozhatja azok súlyosságát.

 Német kutatóorvosok az allergiát, mint pszichoszomatikus betegséget vizsgálva már 1981-ben leírták, hogy alkati kérdés függvényében bizonyos személyeknél stresszhelyzetben allergiás tünetek jelentkezhetnek.

Megfigyelték, hogy olyan konfliktus helyzetekben, melyek során a betegek érzelmeiket kénytelenek magukba fojtani, az allergiás tünetekhez hasonlóan az orr és hörgő nyálkahártya vérbőséggel és vizenyővel, valamint fokozott nyáktermelődéssel járó duzzanata alakul ki, amelyet a hörgő izomzat görcsös állapota kísér.

Az allergia az esetek többségében jól kezelhető gyógyszeres terápia segítségével, azonban előfordul, hogy a beteg panaszai a kezelés ellenére sem szűnnek.

Ilyen esetekben felvetődhet, hogy az állapotromlás hátterében lelki problémák, munkahelyi, magánéleti konfliktusok állnak. A stressz és az erős érzelmek ronthatják, míg a relaxáció javíthatja az asztmások, illetve az egész évben fennálló tünetekkel küszködő allergiások állapotát.